ענף הזית כבר היה במסלול התרסקות ואז הגיעה המלחמה. כך תתגייסו לעזור
למאמץ להציל את שמן הזית הישראלי
בצורת ושריפות בספרד, הצפות ביוון ובאיטליה, סגירת הייצוא מטורקיה, עונה שחונה במיוחד בישראל ומלחמה שמקשה על המסיק. ענף שמן הזית בעולם נמצא בבעיה ולא מצליח לעמוד בדרישה. את המחיר ישלמו הצרכנים, שמתחילים להפנים כיצד משבר האקלים משפיע על הסופרמרקט הקרוב לביתם
המשבר בענף הזית עומד על כמה רגליים רועדות. ראשית, ההשפעה האקלימית על ארצות הזית – איטליה, יוון ובעיקר ספרד. חצי האי האיברי, שאחראי על ייצור מחצית משמן הזית בעולם, חווה לא רק שנתיים רצופות של בצורת משמעותית אלא גם קיץ עמוס שריפות. כל אלה הובילו למשבר שמשפיע כבר עכשיו על היצרנים הספרדים, וכשצרכנים ברחבי העולם נשענים על שמן זית ספרדי, ובכללם ישראל, תיכף נרגיש את זה גם פה.
- עדיף שמן טוב: כך תבחרו שמן זית טוב בסופר
- האם שמן הזית הטוב בעולם נמצא בכפר ראמה? לפי תושביו התשובה היא כן
- לא רק לתיבול: מתכונים עם שמן זית לכבוד עונת המסיק
- מדוע לעצים יש שנה טובה ושנה רעה? הכל תלוי בקצב זרימת ההורמונים
המגדלים הספרדים אמנם מקווים לייצר השנה יותר מיבול השפל ההיסטורי שלהם אשתקד – 660 אלף טון בסך הכל – אך לא בהרבה, וברחבי ספרד המחירים כבר מטפסים. "הייתי בשבוע שעבר בפגישות עם בכירים בענף בספרד והמצב שם קטסטרופלי", מספרת איילה נוי מאיר, מנהלת בית הבד ומותג השמן האורגני "ריש לקיש". היא מוסיפה כי השילוב בין הבצורת לשריפות גרם להתייבשות מטעים שלמים של זיתים, ובעקבות זאת למחסור בשמן ולנסיקה בזיופים. "בכל סופרמרקט הכי קטן במדריד הצמידו לבקבוקי שמן הזית, גם הכי זולים שיש, זמזם למניעת גניבות. ממש כמו לאלכוהול יוקרתי. ואם בשנה שעברה בקבוק כזה עלה שלושה אירו, השנה הוא כבר נמכר ב-11", מוסיפה נוי מאיר.

צילום: גיל אליהו
אהוד סוריאנו, מהמומחים הגדולים בישראל לשמן זית, מוסיף כי הטריגר הראשוני למשבר, וזה שהוביל לעליית מחירים ומחסור בחומרי גלם רבים, הוא המלחמה באוקראינה. "לזה יש להוסיף שבעונת 2021–2022 התמודדנו עם חורף מאוד מוזר ובלתי צפוי, שאחריו הגיעה עונת אל ניניו והשנה אנחנו נכנסים לעונת אל-ניניה", הוא אומר. "האם זה קשור למשבר האקלים או לתנודות רגילות? קטונתי מלקבוע. אבל אנחנו בהחלט במצב שלא היינו בו קודם". ה"מצב" הזה הוא רק הקדימון לכך שעונת המסיק הקרובה תגולם – לפי הערכות – בייצור של כ-2.4 מיליון טון שמן זית, כך על פי מועצת הזיתים הבינלאומית. כשמעמידים מול המספר הזה ביקוש עולמי לשלושה מיליון טון בשנה מבינים שהשוק בדרך לבעיה.
הרגל הרועדת השנייה היא ארגון מחדש של שוק הזיתים העולמי לאור המשבר. טורקיה, למשל, הגבילה את ייצוא שמן הזית לאור המחסור הצפוי, וישראל, שמייבאת ממנה כמה אלפי טונות בשנה, עשויה לאבד ספקית משמעותית. "כל הזמן מתקשרים אלי ברוקרים של שמן זית מטורקיה", מסביר סוריאנו שגם מייבא שמן זית בעצמו, "אבל הם מציעים לקנות ביוקר. במחירים גבוהים אין בעיה לקנות, אבל יש בעיה להשיג שמן זית איכותי במחיר סביר". ואם ייבוא שמן הזית בכל העולם צפוי להפוך השנה לקשה ויקר, אולי יותר מאי פעם, כל העיניים מופנות פנימה. הבעיה היא שגם עבור מגדלי הזיתים בישראל מדובר בעונה מטרידה במיוחד.

צילום: אליהו הרשקוביץ
"זה הגיוני שיש ירידה ועונה עם יבולים נמוכים יותר אחרי עונת שיא שבה הניבו עצים שלא הניבו שנים", מסכימה נוי מאיר, "אבל בדרך כלל זה לא עד כדי כך קיצוני. בדרך כלל מדובר ב-30% פחות, ופה זו ממש התרסקות כשיש מגדלים שמדברים על תנובה של 80% פחות לעומת העונה שעברה". היא מעריכה שכל אלה עתידים להתגלם בעלייה במחיר של שמן הזית, וגם בזיתים למאכל, בשיעור של בין 40-30 אחוז. "הבעיה היא שאין אפילו מאיפה לקנות, כך שיכול להיות גם מחסור".
אל כל הקשיים, העולמיים והישראלים, נוספה בשבועיים האחרונים בעיה משמעותית – המלחמה. היעלמות הידיים העובדות מהשטח, בין אם מדובר בעובדים זרים שהתפנו וחזרו למדינתם לאחר זוועות ה-7 באוקטובר או בפועלים פלסטינים שאינם מורשים להיכנס לשטחי מדינת ישראל מאז פרצה המלחמה, ענף הזית – כמו ענף החקלאות כולו – מתמודד כעת עם מחסור חמור במוסקים. לא מעט יוזמות פרטיות להתנדבות במסיק צצו בימים האחרונים, ומי שמעוניין להתגייס לעזרה במסיק בכל רחבי הארץ יכול לעשות זאת דרך הטופס המקוון כאן, או באמצעות יצירת קשר ישירות עם המשקים השונים שמשוועים כעת לעזרה במסיקה.
"עוד לפני המלחמה, חשבנו שבחודשים ינואר, פברואר ואילך תהיה בעיה של נזילות שמן בישראל", אומר סוריאנו, אבל מיד מסייג. "אני מעריך שתהיה עליית מחירים משמעותית, אבל בעיקר בייבוא. כך שהצרכן בסופרים ישלם בהחלט יותר על שמן זית, אבל מי שקונה ישירות מהחקלאי אני מעריך שלא ישלם יותר". הוא מסביר את הדברים בהבדל בין החקלאות המקומית לזו הזרה בכל הנוגע לניצול נכון של מים, כולל מים מושבים ומותפלים, שמאפשר גידול גם בתנאים קיצוניים ותוך התעלמות יחסית מתנאי האקלים.

צילום: jang vedder / Shutterstock.com
כמובן שגם המתח השגרתי בין החקלאים למחוקק הישראלי מוסיף קשיים. החל מההבטחות על סבסוד ישיר לחקלאים בעקבות הורדת המכסים על הייבוא, שלא התממשו, דרך אי מתן אישורי עבודה לפועלים פלסטינים שהוביל לכך שחקלאים נשארו עם פרי על העץ, ועד הענקת רשת ביטחון לחקלאים. "חקלאי אורגני מקביל אליי באירופה מקבל בסביבות שלושה אירו על כל קילו שמן, רק על זה שהוא לא מרסס ומטפל ושומר על ערכים תרבותיים ומסורתיים", מסבירה נוי מאיר.