יום מלא בחוויות ובביקורים במקומות מיוחדים עבר עלי כשיחד עם חברי העמותה הישראלית לתרבות קולינארית בהובלת דוד קישקה, בה אני חבר, סיירנו בבירתנו, ירושלים.
אביא כאן מידע מקוצר עם מעט תמונות מתוך רבות שצילמתי ממה שעבר עלינו במשך היום.
27 מעלות הייתה הטמפרטורה הצפויה בירושלים. עבורי זו עדות ליום נעים עם שמים כחולים. אבל… בצהרים, כשביקרנו בשוק הסיטונאי, ירד עלינו גשם זלעפות שלא מנע מאיתנו לצעוד נוטפי מים, תוך ניגוב הפנים.
הווישר במכוניתי עבד במרץ ברוב הדרך חזרה, לראשל"צ.
נפגשנו בכיכר הדוידקה המפורסמת, שם נפגשנו את מתן ישראלי מקהילת מוסללה – קהילה הפועלת כמעבדת מחקר לחיים עירוניים מקיימים, ומספקת חממה ובית ליוזמות במרחב שבין אמנות, חברה וקיימות.
מתן העלה אותנו למרפסת הנמצאת בסוף מדרגות של בית מרכז כלל, 12 מטרים מעל מפלס הרחוב, בלב ירושלים. מתחם המרפסת מתפרש על 285 מ״ר בקומה החמישית של המרכז המסחרי ופתוח אל גג הבניין ששטחו כ- 1650 מ״ר. על הגג ובמרפסת הגדולה צומחת צמחיה ירוקה מגוונת, יש פינת כוורת דבורים והרבה יצירות אמנות במרחב שמחבר בין אמנות, מודעות סביבתית וחשיבה מקיימת.
התרשמנו, קיבלנו הסברים מפורטים, ירדנו והמשכנו לשוק מחנה יהודה שם סירנו בין מאות דוכנים מלאי מזון ואלפי אנשים שרבים מהם דחפו עגלות מלאות דברים טובים. דוד קישקה הנחה את הסיור. אודליה בנאי, חברתנו, סיפרה על משפחתה שהייתה בין מקימי השוק וטלי פרידמן, יו"ר ועד סוחרי שוק מחנה יהודה סיפרה לנו בהתלהבות שמטרתה המוצהרת היא להוביל את השוק לצאת לדרך חדשה השונה מזו בה פעל עשרות שנים. היא מצליחה ואהודה. טעמנו פירות ומאכלים שונים ביקרנו במטבחי ומחסני קבוצת מחנהיודה ושמענו הסברים על פעילות הקבוצה.
את יוסי צוובנר, המוכר לי מהיקב שלו ,פגשתי במסעדת השוארמה הטעימה שפתח בשוק – אקה, נגסנו בשוארמה ולגמנו מיין רוזה טעים וקר.
הלגימה הבאה הייתה כבר של קוקטל ויסקי שייצורו החל בארה"ב ונמשך בארץ. וויסקי ברבן DEW OF B'DOLAH שהופק מ-Mash תירס, לתת וחיטה . זה היה במזקקת THINKERS, הסמוכה לשוק.
הזמן רץ וגם אנחנו מיהרנו לשוק הסיטונאי, הנמצא בשולי העיר.
שם נפגשנו עם דניאלה ועתר שסיפרו לנו על פרויקט נהדר בו הן עסוקות. – מצילות המזון.
קבוצת מצילות המזון עובדת בשוק הסיטונאי בירושלים ופועלת במטרה לקדם מערכת מזון עירונית בת קיימא בירושלים, בדגש על צמצום בזבוז מזון בכל מישוריו. בשלב זה עוסקים החברים רק בניצול פירות וירקות בכמויות ענקיות המיועדות לזריקה מחוסר ביקוש.
עודפי המזון ממוינים, מחלקם מיצרים מזון, והאחרים מסודרים בסלים מיוחדים המועברים למשפחות ברחבי ירושלים וסביבתה. למעלה מ100 טון של תוצרת נוצלה עד כה בעזרת פרויקט גדול זה, בו יש מתנדבים רבים.
זהו פרויקט מעניין וחשוב מאוד .
הגשם שטף את התרגשותנו בסיור בין הפירות והירקות בשוק הסיטונאי שמטפלים בהם בלילות ומוקדם בבוקר.
תודה לחברינו, חברי העמותה הישראלית לתרבות קולינארית, שהביאונו עד הלום.