ארכיון הסרטים
לפני כשנתיים השיק ארכיון הסרטים הישראלי של סינמטק ירושלים אתר דיגיטלי שבו ניתן לצפות במאות סרטים עלילתיים ודוקומנטריים שהופקו בישראל (המבט האמנותי), ובאלפי קטעי ארכיון המראים את המרחב המקומי מסוף המאה ה-19 ועד לסוף המאה ה-20 (המבט ההיסטורי).
הקטעים הנדירים, שצולמו בפילם, עוברים דיגיטיזציה ותהליכי שימור בארכיון, והאתר פתוח לציבור הרחב ומאפשר חיפוש על פי נושאים, מקומות ואנשים.
האסופות הן מקבצי סרטים וקטעי ארכיון בנושאים שונים, שנבחרו ונאצרו על ידי מומחים בתחומם שגם הוסיפו להם רקע היסטורי-תרבותי ופרשנות אישית.
על כותבי האסופות שבאתר נמנים בין היתר רן לוי (יומני הקולנוע), דוד ליפשיץ (הספורט הישראלי), ענת ריבלין (הטבע המקומי), אמיר קמינר (על יצירתם של עמוס גוטמן ועמוס גיתאי), ליאור דיין (על יצירתו של אביו אסי דיין).
"לא רק אוכל: עיצוב הזהות הלאומית דרך המטבח":
תערוכה קולינרית: קטעי ארכיון קולנועיים נדירים שמספרים את סיפור הקולינריה הישראלי המקומי
"לא רק אוכל: עיצוב הזהות הלאומית דרך המטבח" היא אסופה חדשה של קטעים מארכיון הסרטים הישראלי שיהפכו במהלך הפסטיבל לתערוכה של הקרנות מיוחדות ומיצגים קולנועיים. הקטעים, שנבחרו על ידי העיתונאית וחוקרת האוכל רונית ורד, יוצגו בחללים שונים של הסינמטק וילוו בתמונות סטילס ובפריטי אספנים היסטוריים. התערוכה נוצרת כחלק מהשקת אסופה חדשה באתר ארכיון הסרטים הישראלי של סינמטק ירושלים.
סרטונים נדירים השמורים בארכיון הסרטים הישראלי – יומני חדשות, סרטי הסברה ופרסומות – שצולמו בין שנות ה-20 לשנות ה-70 של המאה הקודמת, מספרים את סיפור הקולינריה המקומית ומעידים על האופן שבו תרם המטבח לגיבוש הזהות הלאומית של הישראלים.
בשנים שלפני קום המדינה ובעשורים הראשונים לקיומה, לא נטו לדבר על אכילה לשם הנאה או על מזון כחלק בלתי נפרד מהתרבות ה"גבוהה". ובכל זאת, גם אז לא הפסיקו תושבי הארץ לעסוק באוכל. אוכל ודפוסי צריכה ואכילה מילאו תפקיד מרכזי בניסיון להגדיר ולעצב זהות לאומית חדשה.
בשניים מערבי הפסטיבל יערכו סיורים מודרכים בתערוכה. הסיורים יערכו בהנחיית רונית ורד ובהשתתפות חוקרים, שפים, קונדיטורים, ויצרני מזון, שיציעו למשתתפים טעימות בהשראת העבר, ההווה והעתיד.
התערוכה תהיה פתוחה לקהל הרחב בתאריכים 17-22 בדצמבר בין השעות 16:00-23:00.
סיורים מודרכים וטעימות יתקיימו בתאריכים 19-20 בדצמבר, בתשלום ובהרשמה מראש באתר הסינמטק: https://jer-cin.org.il/he
"בגלל המלחמה ההיא"
בימוי: אורנה בן־דור. עותק דיגיטלי משוחזר.
סרטה התיעודי של אורנה בן־דור מלווה את המוזיקאי יהודה פוליקר ומחבר השירים יעקב גלעד במסעם ליצירת "אפר ואבק", אלבומם עטור השבחים. דרך שיחות עם היוצרים ובני משפחותיהם משרטטת בן־דור דיוקן חושפני ואינטימי של מערכות היחסים הסבוכות בין בני הדור הראשון והשני לשואה.
התוצאה היא מסע רגשי מטלטל הנע בין עדויות מזוויעות ליופיים המהפנט של שירי האלבום, שהפכו לנכסי צאן ברזל של התרבות הישראלית. "בגלל המלחמה ההיא" זכה בפרסים בפסטיבלי הקולנוע הבינלאומיים של ברלין וסנט־פטרסבורג, ולרגל פסטיבל הקולנוע היהודי יוקרן בגרסת K2 משוחזרת.
בתוכנית:
בגלל המלחמה ההיא | בימוי: אורנה בן־דור | ישראל 1988, רסטורציה 2022 | 93 דקות | עברית | כתוביות באנגלית | הפקה: שמואל אלטמן, דוד שיץ, שירות הסרטים הישראלי | צילום: שמואל אלטמן, אורן שמוקלר | מקור: שירות הסרטים הישראלי, ארכיון הסרטים הישראלי.
בתמיכת שירות הסרטים הישראלי, משרד ירושלים ומורשת ומשרד התרבות והספורט.
האירוע הוא חלק מאירועי שבוע המורשת 2022 של משרד ירושלים ומורשת.
אוצרות מהארכיון: חיים חרדיים בארץ הקודש
רגע לפני הפלישה הרוסית לאוקראינה שלח הארכיון האוקראיני הלאומי לארכיון הסרטים הישראלי קובץ סרטי ארכיון המתעדים חיים יהודיים בארץ ישראל ובפולין בשנות ה־ 30 של המאה ה־ 20 . ללא שום פרט מזהה על היצירה, על היוצרים או על המצולמים, ובשל אובדן הקשר עם הארכיון האוקראיני עם פרוץ המלחמה, יצא הארכיון הישראלי לתחקיר היסטורי מקיף שהוביל לחסיד גור תל־אביבי, להתיישבות חרדית בעמק יזרעאל ולמשלחת רבנים שנספו מאוחר יותר בשואה.
באירוע מיוחד של ארכיון הסרטים הישראלי יוקרנו קטעי הארכיון הנדירים, ייחשפו תהליכי הפִענוח והמחקר, ויתקיים דיון על המשמעויות ההיסטוריות של החומרים. הזדמנות נדירה לצפות במקורות היסטוריים עלומים שייחשפו לראשונה בפסטיבל הקולנוע היהודי ה־ 24 .
בתוכנית:
אוצרות מהארכיון: חיים חרדיים בארץ הקודש | 1935 | 20 דקות | אילם | כותרות בעברית ובאנגלית | מקור: הארכיון הלאומי של אוקראינה
דיון בהנחיית יאיר אטינגר, עיתונאי כאן חדשות.
בהשתתפות: ד"ר חזי עמיאור, אוצר אוסף ישראל, הספרייה הלאומית; רחלי איבנבוים, יועצת שותפה בחברת תלם למוביליות חברתית-כלכלית חרדית.
על הסרט:
סרט שצולם בשנת 1935 בפלשתינה-ארץ ישראל ונמסר לארכיון הסרטים הישראלי מהארכיון האוקראיני הלאומי. הסרט מתעד התיישבויות חקלאיות לצד ביקור בערים הגדולות כירושלים ותל אביב, וצולם ככל הנראה מטעם תנועת אגודת ישראל למטרת גיוס כספים, בהצגת פעילותן של אגודת ישראל ופועלי אגודת ישראל, שהיתה תנועת פועלים דתית במסגרתה חלוצים חרדים שילבו בין התיישבות ועבודת כפיים לחיי תורה בארץ ישראל.
הסרט נפתח בהפלגת האוניה ״פולוניה״ בשנת 1935 מרומניה לנמל חיפה, כשעל גבי האוניה משלחת של רבני אגודת ישראל המגיעים לביקור בפלשתינה-ארץ ישראל, חלק מהרבנים נספו בשואה והסרט מאפשר תיעוד קצר אך נדיר שלהם. ייחודו של הסרט בסקירת שתי התיישבויות דתיות, בראשן הישוב החרדי ״מחנה ישראל״ בעמק יזרעאל, שפורק בשנת 1938 והסרט מציע תיעוד ויזואלי נדיר של רגעי יום יום בישוב. החלוצים נראים בעבודת חריש, תפילה, ורכיבה על סוסים, בתיעוד מרתק של דמות החלוץ החרדי משנים אלו. עוד מתעד הסרט ביקור בתל אביב, בה נראים פועלי בניין חרדים מטעם פועלי אגודת ישראל, וכן גן ילדים דתי.
בירושלים מתועדות סמטאות העיר העתיקה וכן תלמוד תורה ״בני ציון״ בשכונת הבוכארים, מוסד חינוכי שבשנים אלה השתייך לאגודת ישראל, ובו נראים מורי המוסד לצד תלמידיהם. הסרט נחתם בתיעוד נדיר של קבוצת הכשרה חקלאית בפולין מטעם אגודת ישראל, ובה בחורים צעירים עוברים הכשרה חקלאית לקראת עלייתם לארץ ישראל, וכן נראים בתפילה וריקוד. הסרט הוא, ככל הנראה, אוסף של סרטים המתעדים היבטים בהתיישבות ובחיי העיר מזווית דתית וחרדית בשנות ה-30 של המאה ה-20, ואשר חוברו יחד, כנראה על ידי הארכיון האוקראיני הלאומי. (נוכל להוסיף מידע מפורט).
"חתונה בירושלים"
בימוי: רנן שור. עותק דיגיטלי משוחזר.
בעשור האחרון הלכו לעולמם גיבורי התרבות אריק איינשטיין (2013) ואורי זהר (2022), שחזר בתשובה ב־ 1977 .
"חתונה בירושלים", סרטו הקצר של רנן שור, חשף ב־ 1985 את חתונתם המרעישה של אפרים, בנם של אליה ואורי זהר, ושירי, בתם של אלונה ואריק איינשטיין. החתונה החרדית הפכה את איינשטיין וזהר פומבית למחותנים.
"חתונה בירושלים" פתח את פסטיבל חיפה ב־ 1985, הוקרן בבתי קולנוע מסחריים ובטלוויזיה, והיה לסרט הקצר הנצפה ביותר בתולדות הקולנוע הישראלי. שור יקרין את הרסטורציה לסרט שערך ב־ 2022 ויחשוף לראשונה קטעים מתוך "חתונה בירושלים 2": בן נוסף של זהר ובת נוספת של איינשטיין הובאו בברית הנישואין בירושלים באפריל 1989 .וזה נראה אחרת.
בתוכנית:
חתונה בירושלים | במאי: רנן שור | ישראל 1985, רסטורציה 2022 | 10 דקות | עברית | כתוביות באנגלית | הפקה: רנן שור | מקור: Go2Films
ראיון עם דורון נשר | 1986 | 7 דקות
קטעים מתוך "חתונה בירושלים 2" | אפריל 1989 | 6 דקות
דיון בהנחיית מרלין וניג: רנן שור, שמואל קלדרון (צלם הסרט) ורמה בורשטין.
פסטיבל הקולנוע היהודי ירושלים 2022:
פסטיבל הקולנוע היהודי ירושלים יחגוג השנה את מהדורתו ה-24 וייערך בחג החנוכה בין התאריכים 17 עד 22 בדצמבר 2022, בסינמטק ירושלים.
פסטיבל הקולנוע היהודי ירושלים יערך כבכל שנה במהלך חג החנוכה באולמות הסינמטק בירושלים, ויכלול למעלה מ-40 סרטים מ-20 מדינות, וכן שלל אירועים מיוחדים, מפגשים עם יוצרים ושחקנים מהארץ ומהעולם, הקרנות מיוחדות, הרצאות, פאנלים, תחרויות סרטים נושאות פרסים, הופעות מוזיקליות חיות, הדלקת נרות חגיגית משותפת בימי החג ועוד.
הפסטיבל השנה ייפתח באירוע חגיגי שייערך בנוכחות אח"מים ושגרירויות מהעולם, בו יוקרן הסרט "ימים של תום" של הבמאי האמריקאי ג'יימס גריי.
פסטיבל הקולנוע היהודי מושך אליו קהל מגוון מכל רחבי הארץ באווירה הנעימה של חנוכה. הפסטיבל היהודי מציע לקהל חוויה קולנועית תרבותית עכשווית, והזדמנות נפלאה להיחשף לחיים היהודים המרתקים – בראי הקולנוע – מנקודות מבט שונות וייחודיות. התוכנית האמנותית השנה מעמיקה, מגוונת ואיכותית וכוללת מבחר משובח של סרטים העוסקים בשאלות של זהות יהודית, אמונה ואורח חיים, תרבות, ספרות, היסטוריה ופילוסופיה, זיכרון, החיים העכשוויים בישראל ובגולה, השואה, והיחסים בין היהדות ובין דתות אחרות וקהילות שאינן מוכרות.
במהלך הפסטיבל יוצגו עשרות סרטים מכל מגוון קשת היצירה הקולנועית:
קולנוע תיעודי העוסק בסיפורן של משפחות יהודיות מכל רחבי תבל, קולנוע ישראלי הדן בנושאים חברתיים עדכניים, סרטי ארכיון נדירים, סרטים שבמרכזם עומדים גדולי ההוגים, אישים, אנשי תרבות ואמנים משפיעים מהעולם היהודי, סרטים ישראלים קצרים, תחרות קולנוע בינלאומי, קולנוע בין דתי, תחרות הסרט הקצר, קלאסיקות משוחזרות ועוד.
כמו בכל שנה, ייערכו במסגרת פסטיבל הקולנוע היהודי הרצאות מאת אנשי אקדמיה, מבקרי קולנוע וחוקרי היסטוריה ותרבות יהודית בכירים, שיציגו הקדמה קצרה לסרטים וישתתפו בדיונים מרתקים ובמפגשים בהשתתפות הקהל לאחר ההקרנות.
מנהל הפסטיבל: רוני מהדב-לוין, מנהלת אמנותית: דניאלה תורגמן.
פסטיבל הקולנוע היהודי ירושלים 2022 מתקיים בתמיכת משרד התרבות, עיריית ירושלים, הקרן לירושלים, קרן עזריאלי, קרן אביחי, קרן גשר לקולנוע רב תרבותי, הלן שומן וג'יל סמואלס.
פרטים נוספים על הסרטים ועל האירועים השונים באתר סינמטק ירושלים: https://jer-cin.org.il/he