האם המונח "לא מסונן" המוטבע בחזית תווית המזון גורם לכם להניח שהוא בריא יותר?
לפעמים זה אפילו יכול להיות נכון;
קחו מיץ פירות למשל. במיץ סחוט טרי יש בדרך כלל יותר סיבים וללא תוספת סוכר, מה שהופך אותו לאופציה בריאה יותר. עד כמה שהמושג הזה נכון לגבי פריטים מסוימים, זה לא בהכרח המקרה כשמדובר בשמן זית – או שנגיד בישול עם שמן זית.
ישבנו עם מקס לוגאבר , עיתונאי בריאות ומדע ומחבר רבי המכר של הניו יורק טיימס . צללנו עמוק לתוך הנושא של מזונות תומכי מוח, שהוא המוקד של ספרו החדש. הוא שיתף את התפריט היומיומי האישי שלו וכמה דרכים קלות להגדיל את כמות המזונות שאוהבים את המוח בתזונה שלך. טיפ אחד שנפספס אם להתעלם ממנו, הוא: לא כדאי לבשל עם שמן זית לא מסונן. כאן, נסביר מדוע.
מדוע לא כדאי לבשל עם שמן זית לא מסונן ?
מה הופך שמן זית לכל כך בריא למוח מלכתחילה?
לדבריו: "שמן זית כתית מעולה הוא, לדעתי, תרופה למוח. הוא גם מרכיב עיקרי בתזונה הים תיכונית". נהוג להתייחס אליו כדיאטה הטובה ביותר לבריאות המוח , הודות לכמויות הגדולות של נוגדי חמצון, פיטוסטרולים וויטמינים שיש בו. הוא משתמש בו כדי לבשל את כל הארוחות שלו , אבל אתם יכולים גם להוסיפו לרטבים, קינוחים ועוד. החלק החשוב הוא לוודא שאתם משתמשים בסוג הנכון, שלפי לוגאבר הוא שמן זית כתית מעולה מסונן.
אולי תחשבו ששמן זית כתית מעולה לא מסונן הוא האפשרות הבריאה יותר מכיוון שהוא לא מסונן. אבל למעשה, יש סיבה ערמומית מדוע לוגבאר דווקא מעדיף שמן זית כתית מעולה מסונן . "בשמן זית כתית מעולה לא מסונן יש שאריות [זית] בשמן, מה שמוריד באופן דרמטי את נקודת השריפה שלו וגם הופך אותו ליותר מועד להתכלות. שאריות הזיתים הללו מקטינות את חיי המדף של השמן".
שמן זית לא מסונן מכיל גם יותר מים ומשקעים, שיכולים גם לקצר את חיי המדף של הבקבוק. לשמן זית לא מסונן יש תכולת פוליפנולים גבוהה יותר, הודות לחלקיקי הזית הטחונים זה עתה, כך שטכנית היא האופציה הצפופה יותר בחומרים מזינים – אבל תצטרכו לצרוך אותו די מהר לפני שהוא מתעפש. זה דומה לדוגמא של מיץ הפירות שהזכרנו לעיל: חיי המדף של מיץ סחוט טרי הוא יומיים או שלושה בלבד. יתרה מכך, שמן זית לא מסונן עשוי להיות לא האפשרות הטובה ביותר לבישול בחום גבוה, מכיוון שהוא מתכלה בקלות.
שמן זית כתית מעולה מסונן, לעומת זאת, בטוח לבישול עד לטמפרטורה של כ -350 או 375 מעלות פרנהייט. וככלל אצבע כללי: אם שמן הזית עומד להישאר לח לאורך כל התהליך (כמו עם עוגת שמן זית, למשל), אז כנראה שבטוח לבשל עד 400 מעלות. אחרת, לשמור על טמפרטורה נמוכה יותר לבישול יבש.
בשורה התחתונה: המשיכו לשלב שמן זית בכל הארוחות בריאות המוח שלכם, רק וודאו שאתם מבשלים עם שמן זית כתית מעולה מסונן כדי לשמור על נקודת השריפה גבוהה ככל האפשר. אם אתם מעוניינים להשתמש בשמן זית כדי לתמוך בבריאות המוח, תוספי מזון יומיים עשויים להיות גם אפשרות טובה. ויטמין D3 Potency מכיל שלישיית שמנים אורגניים – כולל שמן זית כתית מעולה כדי לעזור לויטמין D להיספג בצורה הטובה ביותר בגוף . בנימה זו, ויטמין D משמש במיוחד כאבן בניין נוסף למוח בריא . למעשה, חוקרים מצאו שוויטמין D משפיע על תפקוד תקין של המוח, ובכך מקדם מצב רוח מאוזן ותפקוד קוגניטיבי .
אז אם אתם מחפשים תוסף תומך מוח כדי להשלים את הדיאטה הים תיכונית שלכם, ויטמין D3 היא אפשרות מצוינת.
לסיכום: למרות שהמונח לא מסונן עשוי להישמע אטרקטיבי על התווית, עליכם להיות מודעים לאופן שבו הוא יכול להשפיע על שמן הזית. באופן ספציפי, שמן זית לא מסונן אינו מסיר חלקיקי זית, מים ומשקעים, וזה יכול למעשה להוריד את נקודת השריפה ולהפוך את השמן ליותר נוטה להתכלות. כל זה אומר שבפעם הבאה שאתה קונה, פנו ל שמן זית כתית מעולה מסונן במקום זאת כדי להפיק את המרב ממזון המוח הזה. .