השבוע ביקרתי, בין עשרות אלפי אנשים, בתערוכת החקלאות המאוד גדולה שנערכה בחממות של מושב חצבה, במועצה האזורית הערבה התיכונה שבנגב.
היינו אורחי אנשי ונשות תיירות ערבה שבביתנם – ביתן תיירות מדבר- אף התכנסנו, תודרכנו והאזנו להרצאות מחכימות.
את המוטו היווה המשפט "הערבה מדבר להתאהב בו." תודה למארחים שדאגו לנו לאורך כל היום. אספר עליהם בהמשך. תיירות ערבה.
אתחיל דווקא בסיפורם המעניין של מאות אנשים ממדינות זרות, מתפתחות, שפגשנו מכל עבר. מתברר שהנושא לא מסוקר הרבה, או בכלל, באמצעי התקשורת בארץ. אני שמעתי עליו רק עתה, לראשונה. כולם נמצאים בארץ לצורך לימודי חקלאות. היה קשה לתקשר איתם אישית, או שלא ידעו אנגלית (בטח לא עברית) או שהאנגלית שדיברו הייתה במבטא קשה להבנתי, של ארץ מולדתם.
ריכזתי ממספר אתרי אינטרנט את המידע שאני מביא כאן:
מרכז משתלמים בינלאומי בערבה הוקם בשנת 1994. בכל שנה לומדים במרכז כ- 1,000 משתלמים המגיעים מיותר מעשר מדינות מדרום מזרח אסיה ומאפריקה. המשתלמים מקבלים הכשרה תיאורטית ומעשית בהקמה ותפעול של משקים חקלאיים.
ההכשרה נותנת להם ידע מקיף בחקלאות מתקדמת ומכשירה אותם להקים ולנהל משקים חקלאיים. המרכז מתאפשר הודות לשיתוף פעולה עם ממשלות במדינות שונות כמו תאילנד, וייטנאם, מיאמנר, לאוס, קמבודיה, טיבט, נפאל ועוד מדינות מתפתחות שונות מרחבי העולם: הודו, אינדונזיה, אפריקה ועוד ומעורבותם של משרד החוץ הישראלי, משרד החקלאות ומשרד הפנים אשר תהליך ההגעה והסדרת מסגרות הפעילות של המשתלמים נעשה בשיתוף פעולה אתם.
החקלאים נמצאים בתכנית שנקראת AICAT – Arava International Center for Agricultural Training המשלבת לימודים ועבודה בערבה התיכונה. החקלאים משתתפים גם בימי לימוד והעשרה בתחום של אנרגיה מתחדשת. התכנים בלימודים אלו מותאמים לצרכים של כל מדינה. משתלמים מאסיה יילמדו על ניצול פסולת חקלאית למטרות אנרגיה (ביוגז), משתלמים מאפריקה ילמדו על הפקת אנרגיה מהשמש, שאיבה סולארית וכו'.
הפעילות מתבססת על תכנית מקצועית ייחודית של הדרכה וחונכות מעשית המבוססת על הקניית ידע ומיומנויות בתהליך משולב LEARNING BY DOING.
המשתלמים מקבלים הכשרתם המעשית במשקי הערבה השונים ומתכנסים ללימודיהם בקמפוס AICAT הנמצא בישוב ספיר.
תכנית הלימודים כוללת נושאים בתחום החקלאות, כלכלה, ניהול, יזמות ובטחון המזון. הם מתגוררים ביישובי הסביבה.
המרכז מקבל את האישור להבאת המשתלמים לישראל מהועדה הבינמשרדית המורכבת מנציגי משרדי החוץ, הפנים והחקלאות – המכירים בחשיבותו של הפרויקט. בוגרי המרכז הינם שגרירים של רצון טוב למדינת ישראל.
AICAT – Agriculture Without Borders
http://cognita.co.il/aicat/moodle/?lang=he