שלחו לנו את החומר לפרסום

אנשי עולמות היין, שמן זית ומזון, יצרנים ומשווקים

מוזמנים לשתף במדורי האתר את הקהל בפעילות וחידושי ענפיהם וגם ברשמי טעימה ופגישות באירועים שונים.

הירשמו לניוזלטר שלנו

ביקור בפארק נאות קדומים

ישראל פרקר

לאחרונה, שוב ניתנה לי הזדמנות לבקר ולסייר בפארק נאות קדומים, הגדול והיפה, שהוקם ועוצב שעוצבה ברוח התנ״ך והמקורות, סמוך למודיעין.
הגענו למקום במסגרת סיור מקדים להכרת מגוון פעילויות המתאימות לכל המשפחה, שיתקיימו במקום מהלך חוה"מ פסח.
התכבדנו בארוחת בוקר טעימה ויצאנו לסיור מקיף בחלק מהשמורה הענקית בהובלת מנהלת ההדרכה רבת הידע, בנושאי המקום, מור.
אינספור צמחים ומתקנים משוחזרים פגשנו בדרכנו, כשמלווים אותם עשרות שלטים עם הסברים על הנראה והמקום. ביקרנו גם בתחנות אליהם מובילים מסלולי השמורה.
לסיום מור הכינה לנו גבינה טעימה ע"י ערבוב של חלב רותח וחומץ עם צמח בטעם הזעתר, שנקטף ליד ה"מטבח" המאותר וטוגן בשמן רותח.
כתבה נרחבת בנושא הפעילות המתוכננת לפסח.

המבקרים במקום יוכלו להשתמש בשני מסלולים המותאמים למשפחות עם שלל הגילאים:
מסלול ארוך (2.5 ק"מ) – בו מגיעים בין השאר לגלגל פסיפס העיתים – לוח שנה עגול וגדול שבעזרתו ניתן להבין מהם ההבדלים בין שנת ירח לשנת שמש. מעלות אחז – מתקן מדידת זמן עתיק הבנוי מגרמי מדרגות ומשוחזר על פי דגם שעון מצרי וליהנות מסיפור על מלך שעבורו הלך הזמן לאחור.
מסלול קצר (1.5 ק"מ) – מיועד גם לעגלות. מגוון תחנות , התנסות בהוצאת מים מבור מים קדום, ביקור בתחנת שעון השמש – איך קובעים פגישה ומודדים זמן ללא שעון ומפגש בדיר עם טלאים וגדיים צעירים.
ברחבי הפארק יתקיימו מגוון גדול של פעילויות שונות המופיעות בכתבה.

ניתן להגדיר זאת כחוויה תנ"כית למשפחה בפנינת טבע נהדרת הממוקמת כ- 20 דקות נסיעה מתל אביב' בה נערך מסע אל ארץ התנ"ך.
אני כדרכי צילמתי וצילמתי וגם חקרתי מה מקורו של פארק נאות קדומים, מי יצר את השמורה ומתי.

פארק נְאוֹת קְדוּמִים היא שמורת טבע שעוצבה ברוח התנ״ך והמקורות, ביער בן שמן לא רחוק ממודיעין. שיטחה, על גבעות, כ-2,500 דונם. את השמורה יזם והקים הבוטניקאי וחוקר ארץ-ישראל נגה הראובני.
החזון להקמת גן של צמחים המוזכרים במקורות, בתנ"ך ודברי חז"ל הועלה כבר בשנת 1925 על ידי בני הזוג אפרים וחנה הראובני הוריו של נגה.
אפרים הראובני, בוטניקאי שהגיע ארצה בעלייה השנייה, החל לפתח את חקירות המילים והצמחים בדרך מיוחדת של קריאה במקורות התנ"ך וכתבי חז"ל וקישורם עם שמות הצמחים הערביים ומסורות הערביות הקשורות לחי ולצומח. כשהוקמה האוניברסיטה העברית בירושלים הצטרפו בני הזוג הראובני לאנשי המחלקה הבוטנית והיו בין מקימי המוזיאון לצמחי התנ"ך שהיה בהר הצופים עד 1948. המטרה הייתה להציג את הצומח הארץ-ישראלי על פי קבוצות הספרים הקדומים שבהן נזכרו הצמחים ("שיר השירים", "כרם ישעיהו", "מחלקת התלמוד"). אבל הביצוע לא הוגשם.
ילדיהם של הזוג הראובני, איילת השחר ונגה, הפכו לממשיכי הרעיון של הוריהם. נגה הראובני היה חדור להט בזיקה עמוקה לרעיון ואנשים רבים וביניהם בן גוריון חשו ברצינותו ובנחיצותו ואף סייעו בהגשמת הרעיון.
נגה הראובני, מייסד "נאות קדומים", עסק בטבע הארץ, בלשון העברית, בתנ"ך, בכתבי חז"ל, באגדות ומסורות הערבים והבדואים, ועסק במילים ובפירושיהן. והוא, כאמור, זה שהקים בעקבות חזון הוריו את אחד האתרים המעניינים והחשובים בתחום חיבור החינוך למקום, ליחס אל התרבויות החיות בו, אל הצומח והנוף שבו – את השמורה "נאות קדומים".

בשנת 1964 הוקצו כ-1,500 דונם לנאות קדומים‏. במאי 1965 התקיים כנס יסוד של השמורה בבית הנשיא והחלו בתכנון והקמת השמורה. על אדמתה הוקמו מתקנים חקלאיים ברוח הימים ההם, תקופת התנ"ך ואחריה זמני המשנה, הגמרא, והמדרשים. במקום שוחזרו בתי בד, גיתות, מערות, בריכות מים וגנים בוטניים, נשתלו צמחי ארץ ישראל העתיקה ובשטחי המרעה בין העשבים הרבים משוטטים בעלי חיים שונים.
במשך השנים הפכה השמורה למרכז לימודי לילדים, בני נוער ומבוגרים וגם מקום נידרש ע"י תיירים ומבקרים , המגיעים מרחבי העולם כדי לראות ולהבין ולחוש טוב יותר את סיפורי התנ"ך והברית החדשה.
במסגרת תכנית ״ציוני דרך״ הוקם במקום שביל הליכה באורך 2.5 ק"מ שהצעידה בו משלבת רכישת ידע מהסביבה עם פעילות ענפה של ילדים ומשפחותיהם . לאורך שביל זה פזורים מתקנים חקלאיים הדומים לאלה בהם השתמשו בתקופת התנ״ך. במקום הוקמו ושופצו מתקנים חקלאיים: טחנת קמח הפועלת בעזרת מים, אנטיליה, גת, כילון (מתקן לשאיבת מים ממקומות נמוכים) ובית בד.
בכל עונות השנה מתקיימים בפארק פעילויות לקהל הרחב, למגזר העסקי והחינוכי. הפארק מציע סיורים לבתי ספר, לקבוצות מאורגנות אחרות, אזרחיות וצבאיות, למשפחות ולבודדים.
במקום נמצאת חניה חינם בשפע, מתחמים לפיקניק עצמאי, פינות מוצלות ומסלולים נגישים.

פעילות "סודות הזמן האבוד" – פארק נאות קדומים
חול המועד פסח, 17-19 באפריל, ט"ז-י"ח בניסן א'-ג', בין השעות 9:00-17:00
כניסה אחרונה בשעה 15:00
עלות: 50 ₪ למשתתף מגיל 3 , נסיעה בתיורית בתוספת 10 ₪ לאדם.
כרטיס משפחתי ל6 נפשות ויותר – 45 ₪
לפרטים נוספים: 08-9770770 www.n-k.org.IL

כתיבת תגובה

שתף:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

קרא עוד כתבות