ישראל פרקר
בטיול של קבוצת "עופרים" בהובלתו ובהדרכתו של עופר בן דוד, אליו הצטרפתי במסגרת מגמותיי להכיר יותר לעומק אזורים נוספים במדינתנו, שופעת האתרים, הגענו גם לסיור של מספר שעות בצד המערבי של מעלות תרשיחא, ל"כפר תרשיחא" שהוא אחד משכונותיה של מעלות תרשיחא, העכשווית.
מעלות-תרשיחא נמצאת בגליל המערבי. מעלות הוכרזה כעיר בשנת 1996. מקור שמה בשמותיהם של שני היישובים שאוחדו בה בשנת 1963: היישוב הקדום "תרשיחא" והיישוב החדש "מעלות", שמקור שמו ב"מעלה הרקפות" הסמוך לעיר.
היישוב תרשיחא מוכר כבר מהתקופת הצלבנים, במאה ה- 12. סביבו נערכו קרבות גדולים, במשך השנים. על פי המסורת העממית הערבית השם תרשיחא מגיע מהשפה הכנענית, במובן "הר הלענה": "טור" ("הר" בעברית) ו"שיח" (לַעֲנָה), או "טאר שיחא" ("שיחא עף"). הכפר הערבי תרשיחא הפך, במשך השנים להיות יישוב מרכזי בדרך שהובילה מעכו לצפת. בתקופת הצלבנים נערכו במקום קרבות רבים בין הנוצרים לבין המוסלמים.
בשנת 1948, בימי מלחמת השחרור, נערכו באזור תרשיחא קרבות קשים נגד כוחות של כנופיות ערביות. תרשיחא נכבשה על-ידי צה"ל במבצע "בן-עמי".
בשנת 1957 הוקמה, סמוך, עיירת הפיתוח – מעלות והתיישבו בה עולים ממרוקו ומרומניה.
ב 2017 הייתה אוכלוסיית העיר מורכבת מהקבוצות האתניות והדתיות הבאות: יהודים: 66.7%, ערבים-מוסלמים: 10.3% , ערבים-נוצרים: 10.1% , דרוזים: 0.3% ,אחרים: 12.6%.
פגשנו את המדריך המקומי שלנו, תמיל אנדראוס, ליד כיכר השלושה, שהוקמה לזכרם של שלושה חברים שנהרגו סמוך, מירי קטיושות, ב2006.
התחלנו את סיורינו בהר מעונה, הנמצא בגובה 600 מטר מעל פני הים, בקצה הכפר. עמדנו בצל, בין אשכולות ענבים גדולים וצפינו בנוף הרחב שנפרש מראש פינה, דרך ראש הנקרה עד לחיפה. סמוך נמצא קברו של השייח ג'אמאל א־דין, גיבור שנלחם בצלבנים, בשולי בית קברות קטן.
משם המשכנו למטה, וטיילנו בסמטאות ציוריות שיש בהם גם בתים מחודשים, גדולים ומיוחדים. סמטה ציורית ויפה נקראת סמטת הכנסיות. אחת מהסמטאות, בהן צעדנו מאוכלסת באמנים וביוצרים, העוסקים עשרות שנים בבניית כלי נגינה, צורפות, נפחות וגם ייצור סכינים מיוחדות שביניהן יש כאלה עם ידיות העשויות עשויה מקרני איילים ותיישים.
ביקרנו בשני מסגדים וגם בכנסיות קאתולית, שנבנתה ב 1863 ובאורתודוקסית שנבנתה ב1903. באולם גדול מעוטרים הקירות ביצירות אמנות נוצריות ייחודיות ובשנדלירים גדולים, מוזהבים ומרשימים בעיצובם, היורדים מהתקרה.
הגענו גם לחצר הבית של השאזלים עם הדלת הכחולה הגדולה בכניסה למבנה הגדול, סמוך למסגד. במבנה זה נמצא מקום תפילתם וכינוסם של הדרווישים הסופים, בני ה'שאזליה', שמרכזם הרוחני וקבר מייסדם נמצא בעכו והבית בתרשיחא הוא השני בחשיבותו עבור בני המסדר. הסוּפים הם זרם מיסטי באיסלם.
סיימנו את טיול קבוצת עופרים, מלאים בחוויות ולא מעט בזיעה, בשוק השבת של תרשיחא. דווקא הביקור בשוק, רב הציפיות, לא היה כל כך מרשים או עם תגליות ייחודיות.
משם המשכנו באוטובוס לביקור מלא במים זורמים קרים, בעין חרדלית. אזור הנובע מעיינות מים, הזורמים לנחל כזיב.
תודה לעופר בן דוד, היוזם והמדריך של קבוצת "עופרים".
תזונה מיטבית לעונה הקרה
לעבור את החורף בבריאות וללא עליה במשקל