שחזרנו מירושלים, לכיוון ראשון לציון ועברנו את הסיבוב אחרי מוצא, אמר לי חברי, נחמן קוניאק, שמימין נמצאים בית ילין ובית כנסת ישן מאוד. מיד האטתי, פניתי ימינה והחניתי את הרכב ליד המבנים הישנים. לא הצטערתי, כמובן. מתברר שהגענו לנקודה בה הוקם המבנה הראשון של מוצא ב1871, לפני 150 שנה. מתברר שהרבה אירועים עברו על המקום מאז. קיצרתי הרבה את הסיפורים והתיאורים, בפוסט זה.
הרבה מהם מופיעים בשלט גדול, המוצב במקום, ובמעין מוזיאון פתוח שצילמתי.
בית יהושע ילין, (בית ילין) הוא הבית הראשון שנבנה על ידי יהודים בעמק מוצא ולצידו הוקמה, בהמשך, המושבה מוצא. הבית ממוקם בלב נחלה חקלאית סמוך לדרך מירושלים למישור החוף, סמוך למקום בו שכן הכפר הערבי קאלוניה. הקרקע נרכשה בשנת 1860 מערביי הכפר על ידי דוד טביא ילין (אביו של יהושע ילין), שעלה לארץ מלומז'ה שבפולין ב-1834, ושאול יהודה, בנו של הרב הגביר שלמה יחזקאל יהודה, שעלה לארץ ב-1857 מבגדאד שבעיראק.
זו הייתה רכישת קרקע בארץ ישראל שנבעה מהחזון והתשוקה לחדש את ההתיישבות היהודית בה לאחר שנות גלות ארוכות. קניית הקרקע הייתה הרכישה הפרטית הראשונה שנעשתה בארץ ישראל בתקופת השלטון העות'מאני. זה אירע לאחר נישואי יהושע בן ה-13, בנו של דוד טביא, לשרח בת ה-12, בתו של שלמה יחזקאל יהודה. הנישואים היו מעשה פורץ-דרך מהעובדה שהיו נישואים בין אשכנזים וספרדים בירושלים.
בשטח הנחלה היו שרידי מבנה ביזנטי עתיק וב1871 הוא בנה עליו קומה נוספת ושיפץ אותו לשימוש כחאן דרכים לעוברים בדרך יפו–ירושלים. זה. הבית שהינו בית הכנסת העתיק מוצא, עליו אכתוב בפוסט נוסף משמש כבית כנסת לתושבי האזור. יהושע נטע במקום כרם ובוסתן , עסק בייצור רעפים ורכש אדמות נוספות במוצא.
בשנת 1890 בנה יהושע ילין מאחורי מבנה החאן את ביתו הפרטי, בו התגורר עם אשתו. במשך שנות ה-90 של המאה ה-19 עודד ילין גופי התיישבות והתארגנויות שונות לרכישת קרקעות נוספות באזור. ארגון "בני ברית" רכש חלק מהקרקעות באזור לשם הקמת מושבה יהודית ובשנת 1894 הגיעו ארבע משפחות ראשונות להתיישב במקום ולהקים בו מושבה חקלאית – מוצא.
(מתוך וויקיפדיה)