שלחו לנו את החומר לפרסום

אנשי עולמות היין, שמן זית ומזון, יצרנים ומשווקים

מוזמנים לשתף במדורי האתר את הקהל בפעילות וחידושי ענפיהם וגם ברשמי טעימה ופגישות באירועים שונים.

הירשמו לניוזלטר שלנו

המבנים הישנים ברחוב בן צבי 68-70 בת"א

מתי נבנו ולאיזו מטרה

פעמים רבות כשאנחנו בדרך ליפו, בדרך בן צבי, אנחנו רואים (כמעט ולא מסתכלים לכיוון הזה ) ממול המכון הפתולוגי באבו כביר, מבנה ארוך צבוע במספר צבעים, מוזנח מאוד. לאחרונה, עצרנו שם, מלאי סקרנות, אני וחברי דוד ממי, וצילמנו את המבנה, מבחוץ מכיוונים שונים. כמובן שהסתקרנתי, ובבית חיפשתי בגוגל מהו המבנה, בדרך בן צבי 68-70, שפעם היה מפואר, מאוד. וויקפדיה עזרה לי מאוד בקבלת מידע מעניין, בנושא, וגם תיק תיעוד של החוג לאדריכלות באוניברסיטת ת"א, העוסק בנושא.
בית הבאר בדרך בן צבי 68–70 הוא מתחם של מבנים ומתקני פרדס שהוקמו במאה ה-19 לאורך הדרך הראשית שהובילה מיפו לירושלים.
המתחם הפך במהלך התקופה העות'מאנית לבית מגורים מפואר של בעלי הפרדס. בתקופת המנדט הבריטי ולאחר שנת 1948 והופעלו בתוכו מוסך וחנויות. הוא אינו מוגדר כמבנה לשימור.
במחצית המאה ה-19 התפתחה מאוד תעשיית הפרדסנות בשטחים החקלאיים שסביב העיר יפו עם חפירת בארות רבות ומתקנים להשקיית העצים. חומת העיר יפו נהרסה כליל בשנת 1888 ובעלי הפרדסים בחרו הקימו בתי באר מוקפים גדרות אבן בשטחי הפרדסים ממזרח, הביארות.
היו מספר שלבים אופייניים בהקמת המבנים השונים המרכיבים את הביארה ובבית הבאר שבדרך בן צבי 70-68 אפשר למצוא שרידים המעידים על הקמת המקום בשלבים.
העדות המוקדמת ביותר לקיומ בית הבאר היא משנת 1880, כאשר הופיע במפה מאותה שנה. הבאר נרשמה לראשונה באופן פורמלי ברישומי הממשל העות'מאני בשנת 1906.
בעלי המבנה לפני שנת 1948 היו בני משפחת דאדא ומשפחת פארח אל סלים. מאז שנת 1950 התיישבו במתחם מספר משפחות שהתגוררו בו ופתחו בו עסקים שונים.
בית הבאר סיפק מי השקיה לפרדס שהיה צמוד אליו בצדו המערבי, אשר השתרע בשיאו (שנת 1938) על שטח של 40 דונם.

התפתחות המתחם:
בשלב הראשון נחפרה הבאר ולצידה נבנתה בריכת מים.
בשלב השני התווספה בצמוד לבאר המים שורה של חדרים ששימשו כמחסנים.
בשלב השלישי נבנתה על גג בית הבאר קומה שנייה שהכילה את מגורי בעלי הבית, המתחם הוקף בחומה ונבנתה אמת מים להולכת המים אל הפרדס. חדרי המגורים הוקמו
במתכונת מפוארת וכללו מרצפות צבעוניות ותקרות מצוירות, ובית מרחץ פרטי (חמאם) צמוד לחדרי המגורים.
בשלב הרביעי נבנתה שורה של חדרי מגורים כקומה שנייה על שורת המחסנים.
בסוף תקופת המנדט הבריטי איבד בית הפרדס את משמעותו בעקבות מכירת הפרדס שהיה צמוד אליו לצרכי בנייה. בשטח החצר הפנימית של מתחם הבאר נוספו מספר מבנים
שצמצמו את שטח החצר. במתחם בוצעו מספר שינויים כמו פריצת פתחים חדשים וקירוי החצר, כדי להתאים את המבנה לשימוש כמוסך וכשטח מסחרי.
בעיריית תל אביב הוחלט להתמקד בשימור אתרים הנמצאים בבעלות ממשלתית או בבעלות עירונית, ולוותר על העיסוק בשימור הכרוך בהפקעות יקרות של אתרים הנמצאים בבעלות פרטית. לכן לא הוכרז בית הבאר בדרך בן צבי 68–70 כמבנה לשימור.
עכשיו, אחרי עשרות שנים, גם אני יודע, בערך, מה היה בדרך בן צבי 68-70, פעם. בעוד מספר שנים, כנראה יעמוד שם בניין חדש, רב קומות.

כתיבת תגובה

שתף:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

קרא עוד כתבות