היום התברר לי שמרתון הוא לא רק ענף ריצה מתשיש בספורט. השתתפתי במרתון טעימת שמני זית שנערך בפקולטה לחקלאות שברחובות. ריצה לא הייתה שם והיינו רוב זמן המרתון צמודים לכיסאות. כ-100 שמני זית, שונים הונחו בכוסות כחולות (כדי למנוע התרשמות מצבע או מצלילות) על שולחנות הטועמים שנדרשו לנתח את איכות השמנים. הטועמים הגיעו מקצווי הארץ, מצפון, מרכז ומדרום.
מנהל הטעימה, כושי, (יצחק ציפורי) יועץ לענייני איכות שמן לענף הזית, ענה על מספר שאלות שהעליתי בפניו והסביר: שמן זית הוא מוצר המזון היחידי שבו קיימת בדיקה אורגנולפטית (טעם וריח) בתקן, בנוסף לבדיקה הכימית שנערכת למוצר.
שמן זית כתית מעולה Extra Virgin olive oil צריך לעמוד בתקן הכימי וגם בתקן האורגנולפטי. כלומר, הוא צריך להיות ללא פגמי טעם וריח כדי לעמוד בתקני האיכות.
הגוף המפקח על תקינותם של שמני זית מטעם המדינה הוא משרד הבריאות. פאנל הטעימות שלהם דוגם שמני מדף המוצע לציבור ומוודא שיש התאמה בין תוכן התווית לתוכן הבקבוק.
ענף הזית, במועצת הצמחים, הקים יוזמה (התנדבותית) בשם מועדון תו האיכות.
יצרנים המעוניינים שהשמן שלהם ייבדק ויקבל את תו האיכות של ענף הזית (אותו הם מדביקים על חזית בקבוק השמן) מצטרפים למועדון ומביאים לו דוגמאות שמנים לטעימה ולבדיקה.
ענף הזית שכר את שירותי חברת פיקוח (אגריאור) המבצעת את המבדק ודיגום השמן של יצרנים אלה. חברת אגריאור דואגת לאיסוף הדוגמאות ולביצוע הבדיקות הכימיות.
דוגמאות השמן המיועדות לבדיקה אורגנולפטית מועברות לפאנלים של הענף (צפון, מרכז, דרום) וראשי הפאנלים מעבירים את תוצאות הטעימה לאגריאור. כך זה היה מדי חודש לפני תקופת הקורנה. אני השתתפתי מספר שנים כמשקיף וטועם בפאנל מרכז ולמדתי מהר מהו שמן טוב ומהו רע.
בזמן ההוראות, בעקבות הקורונה, לא יכלו הפאנלים להיפגש ונוצר "צוואר בקבוק" של דוגמאות רבות שלא נבדקו אורגנולפטית. לשמן זית יש זמן חיים שלאורכו איכותו הולכת ויורדת כך שנאלצו למצוא פתרון מהיר לטעימת השמנים שנוצרו בשנה האחרונה, כדי שיגיעו לצרכנים בזמן.
כושי : "החלטנו, בענף, לרכז מאמץ ולקיים "מרתון" של טעימות בו נבדוק את כל הדוגמאות שטרם נבדקו. זה מה שעשינו היום בפקולטה לחקלאות, בעזרתה המצוינת של היחידה ללימודי חוץ ובמיוחד בעזרת לירון דיין בן מנחם.
לאחר שאנתח את הנתונים אותם כתבו הטועמים בטפסים מיוחדים, אעביר אותם לחברת אגריאור, שתעביר אותם ליצרנים."
טעמנו את השמנים במשך מספר שעות בטעימה הכוללת, חימום השמן, בסיבוב בכפות הידיים, הרחה ולגימה קטנה. בטופס נידרש לציין אם השמן נמצא פגום ומהי עוצמת הפירותיות, המרירות והחריפות שלו. מרירות וחריפות לא נמוכות מעידות על איכות חיובית ושמן לא שטוח ואנמי. היו שמנים מצוינים וגם כאלה באיכות בינונית.
לצערי כ31% מהשמנים שטעמתי היו פגומים. ריחם היה כצבע שמן או דשא רקוב ועובש ולא ריח פירותי האופייני לזיתים, בשלים או ירוקים. גם הטעם היה רחוק מטעם שמן זית איכותי. אין לשכוח שכל דוגמאות השמנים מופיעים גם בבקבוקים הנמצאים על מדפים ומגיעים לצרכנים שלא מודעים מהו שמן טוב ומהו שמן הרבה פחות, איכותי.
צרכנים רבים מתפתים ללכת אחרי מבצעים ורוכשים שמני זית זולים. המבינים תמיד מדגישים שמומלץ לחשוד באיכות שמני זית זולים, במבצעים. בנושא זה, לרוב אין הפתעות.
תודה ליוזמים ולמארגנים שמצאו דרך העשויה לעזור ליצרנים וגם לצרכנים שלהם מומלץ לחפש את תווי האיכות על גבי הבקבוקים שהם עתידים לרכוש, אם אינם מכירים אישית יצרני שמן זית איכותיים.
ארגון אשכולות מזמין לסיור וירטואלי
סיור מודרך בחברון