מדי שנה נערכת תחרות יינות ישראל החשובה – "אשכול הזהב", ביוזמת ובהפקת סטודיו בן עמי. השבוע פורסמו התוצאות והוענקו המדליות ליקבים עם היינות המצטיינים, בערב חגיגי שנערך בהיכל התרבות, התל אביבי. כמו כל שנה, גם הפעם לא כל היקבים השתתפו, מהסיבות הידועות להם, אך לאלה שהשתתפו התוצאות היו חשובות מאוד, לקידומם, ונציגי היקבים עלו לבמה כדי לקבל את התעודות והפרסים בהתרגשות, מלווים במחיאות כפיים.
השנה נשלחו לתחרות 286 יינות שנבדקו ב 3 ימים ע"י צוות שכלל 26 שופטים. על התחרות פיקחו מר חיים שפיגל ועו"ד נחמן כהן צדק, יו"רים משותפים של אשכול הזהב.
המידע המובא כאן, נילקח ברובו מאתר https://www.sommelier.co.il/ המנוהל ע"י סטודיו בן עמי, שבניהול עמי בן עמי.
בלובי של האולם בהיכל התרבות, לפני תחילת הטקס, הוגשו לטעימה יינות מאזורי גידול שונים מהזנים: קברנה סוביניון, סירה וקריניאן מבציר 2020. מנהל מקצועי של ההכנה והטעימה של היינות היה הסומלייה אפי קוץ.
היה מעניין מאוד ללגום יינות חבית מאותו זן, אך מאזורי גידול שונים, שיוצרו ביקבים שונים. הבדלים רבים היו ביניהם באף ובחך. מעניין היה להשוות ולחוש זאת תוך זמן קצר.
יין גדל בכרם, אומרים רבים וגם באשכול הזהב מעריכים מדי שנה עובדה זו ומעניקים פרסים לכורמים מצטיינים וציונים לשבח.
הכורמים נבחרו ע"י הצוות שכלל את האגרונומית נועה מעוז, שחר זיו ואבי בן עמי. הפרסים והתעודות לכורמים הוענקו ע"י צחי דותן, מנכ"ל המועצה לגפן יין.
בכתבתי זו אני מקדיש מקום נרחב לכורמים המצטיינים שבזכותם גם מיוצרים יינות משובחים, כידוע.
בין הפרמטרים לבחירת הכורמים התרשמות אישית, ההשקעה והטיפול בכרמים, הניסיון המצטבר, עקומת הלמידה, וגם נערכת ע"י צוות בדיקת המקצועיות והעבודה השוטפת מול היקב.
בשנה שעברה והשנה התקבלו המלצות על מועמדים מהיקבים הגדולים, תנאי הסף היה שהכורם מטפל בלפחות 100 דונם כרמים.
אבי בן עמי אומר שהחל מהשנה הבאה הם מתכוונים לקבל גם המלצות מיקבי בוטיק ובכל שנה יתמקדו באזור שונה. בשנה הבאה יבדקו כורמים מיהודה והנגב, בעוד שנתיים מהשומרון והחוף, ולאחר מכן מהגליל והגולן. תנאי הסף יקטן לטיפול הכורם במינימום 50 דונם של כרמים.
בן עמי: "לא מדובר בתחרות אלא בהזדמנות לאפשר לאנשי הכרם לזכות בהכרה על עבודתם הקשה. בעולם היין מקובל שהיינות והייננים זוכים לחשיפה והתייחסות תקשורתית, בעוד הכורמים, כמעט תמיד, נשארים מאחור ואינם זוכים להערכה ציבורית על פרי עמלם. כל ארבעת המועמדים שפגשנו הם חקלאים מצטיינים, אין צורך להסביר את חשיבות העבודה והטיפול בכרם כבסיס לענבי איכות ויצירת יינות מצוינים, העבודה החקלאית היא הבסיס של ענף היין בישראל. "
הכורמים המצטיינים:
נחום נווה – בן 47, מנהל הכרמים של יקב דלתון, גר במושב נטור ברמת הגולן. נחום החל דרכו בבציר 2007 כדוגם בכרמי יקב רמת הגולן.
בשנת 2008 הצטרף ליקב דלתון כמנהל הכרמים לקראת הנטיעות הנרחבות של היקב בשנת 2009: 800 דונם בארבע חלקות בגליל העליון – אלקוש, אבן מנחם, זרעית ורמת דלתון. בכרמים אלה שבניהולו הישיר הוא מכוון לגידול מקיים: ללא ריסוס עשביה, נמנע מריסוס עש, הדברה ביולוגית, התחשבות בחורש הטבעי ועוד.
נחום גם מלווה מקצועית עוד כ-400 דונם של כורמים שמוכרים ליקב את ענביהם.
ברק מאירי – בן 50, מנהל הכרמים של יקב הרי גליל, גר בקיבוץ יפתח בגליל העליון. הוא כורם שהחל דרכו בשנת 1997 בנטיעות של כרמי קיבוץ מנרה, אותם ניהל עבור יקב רקנאטי עד לשנת 2011.
לאחר מכן השתלב, ברק, ביקב הרי גליל כמנהל הכרמים ובאחריותו היום 1,200 דונם, מתוכם 500 דונם בניהול ישיר: משגב עם (230 דונם), מנרה (180 דונם), מלכיה (30 דונם), חוות מתתיהו (80 דונם).
וגם באחריותו 110 דונם בעמק קדש עבור יקב רמת הגולן.
ברק מוביל את ניהול הכרמים במקצועיות עם גישה מקיימת ובעל ניסיון רב שנים בכרמי הגליל העליון.
כורמים שזכו בציון לשבח
אריה סלע – כורם וחקלאי, בן 74, מכפר תבור. החל את דרכו כחקלאי בשנת 1968 ועדיין, גם לאחר 53 שנה, הוא מגיע לכרם בשעה 6:00 בכל בוקר. לצד כרמי יין הוא מגדל גם שקדים וזיתים – בסה"כ 1,300 דונם. את ההכרות עם עולם הכרם והיין עשה בשנת 1995 כשנטע 50 דונם עבור יקב ברקן ואחר כך בשנת 1997 20 דונם נוספים עבור יקב תשבי. החל מבציר 1999 מגדל, סלע, עבור יקב תבור שהיה בין מקימיו (בהמשך נרכש היקב ע"י החברה המרכזית), כיום היקב קולט כ-2,300 דונם מכמה כורמים.
בבעלותו 200 דונם בכפר תבור ועוד 400 דונם ברמת סירין אותם הוא מגדל בלעדית עבור תבור. השנה מתוכננות נטיעות חדשות – 150 דונם בכפר תבור (שנין בלאן, שרדונה, פטיט סירה) עבור יקב כרמל ו 50 דונם ברמת סירין (רוסאן) עבור תבור.
למרות היותו חקלאי ותיק הוא מיישם בכרמים בהצלחה את שיטות הגידול החדשות והמקיימות שהנהיגה ביקב האגרונומית מיכל אקרמן (היום מנהלת היקב) תחת השם "הכרם האקולוגי". הוא חלוץ וראשון בהשקעה בציוד מתקדם לעיבוד הכרם ומקפיד לבקר בתערוכות ציוד בעולם.
עידו עמר – כורם עצמאי, 35, ממושב אודם ברמת הגולן. עידו הוא בן ממשיך שבחר בחקלאות כדרך חיים. בשנת 2017 עקר את מטע התפוחים והחליט לטעת במקומם כרמי יין, את ההחלטה קיבל לאחר פניה של מעיין חי מנהלת המחלקה החקלאית של יקב רקנאטי.
כיום באחריותו: 25 דונם קברנה סוביניון שבבעלותו במושב אודם ועוד 65 דונם כרמים בפזרה ברמת הגולן (ליד אלוני הבשן) שם הוא מטפל עבור יקב רקנאטי בחלקות שרדונה, קברנה ומרלו. בין השנים 2020-2018 ניהל 250 דונם בפזרה עבור היקבים בנימינה וטפרברג. השנה הוא נוטע עוד 50 דונם בכרם אודם – שרדונה, קברנה פרנק, מרלו וסירה.
מאמין בחקלאות מקיימת – כבר משנת הנטיעה הוא מכסח את הכרם עם חרמש (קשה!) כדי להימנע מריסוס.
ברכות לזוכים והמשך בצלחה עם גידול ענבים מלאי תכונות טובות, בכרמים.
אירוע הכרזת הפרסים ליינות הזוכים המשיך בשני פאנלים שנערכו על הבמה:
הדור הצמא הבא: איך קירבה המגפה את הצעירים לעולם היין?
מנחת הפאנל: אשת היין טל טאובר גוטסדינר
משתתפים: סתיו כץ, מנהלת ניו מדיה ובעלת בלוג יין אינסטגרמי. שרונה בלוגולובסקי, מנכ"לית ושותפה ביקב 'ויתקין'. עומרי יוסף, מייסד ומנהל קהילת היין החברתית Wine Routine. מנו (עמנואל) אמינוף, בעלים של רשת 'מנו וינו'.
מתברר שבחדשים האחרונים חלה התקרבות רבה של צעירים לעולם היין הישראלי ורבים מהם החלו ללגום יינות וליהנות בהם בביתם ובאירועים חברתיים.
יין ומסעדות בימי קורונה – מה הייתה ההשפעה, מי נפגע, מי זכה וכיצד השוק השתנה
מנחה הפאנל: איש היין יוסי בוזנח
משתתפים: הילה סהר, מנהלת ובעלים מסעדת 'רוטנברג', טל שקד, מנהל שיווק חברת 'שקד', נועם ריזי, מנהל ושותף בקבוצת מסעדות 'אדום' ואסף דוקטור, שף ובעלים מסעדות 'אייבי', 'האחים' ו'דוק'.
לדבריהם בתקופת הקורונה חלה עלייה גדולה בצריכת יינות, הן בהזמנות לאספקה ע"י שליחים והן ברכישה ישירה מהחנויות, זאת בעיקר בגלל העובדה שמסעדות רבות, המגישות יין היו סגורות.
הגיע העת להכריז על הזוכים במדליות בתחרות אשכול הזהב 2021 .
הכריזו וחילקו את התעודות ופסלים יושבי הראש של התחרות – מר חיים שפיגל ועו"ד נחמן כהן צדק.
ההתרגשות הייתה רבה וגם הרבה מחיאות כפים נשמעו מכל עבר.
והזוכים הם: http://winesisrael.dev.site-pro.co.il/44197
לחיים והמשך בהצלחה לכולם, גם לאלה שלא זכו וגם לאלה שלא השתתפו בתחרות אשכול הזהב.
דיווח מיקב דרימיה
אביב הגיע פסח בא
לפוסט הזה יש 2 תגובות
נחמד מאוד עם הרבה פירגון לזוכים אבל מה חבל שכורמים מעולים עם עקבים קטנטנים שמייצגים פחות מ 1000 בקבוקים מאותו סוג מודרים מתחריות אלה ויש להן מה להציע ולפעמים הרבה יותר מזה
באתרינו נשמח תמיד לפרסם כל חומר על כרמים ויינות רלבנטיים שיגיע אלינו, כולל תמונות.