13/07/2010
מאת: אלון יצחקי
כחובב יין מושבע, מדריך סיורים ביקבים, וכמי שכבר חווה מספר רב של טעימות, סדנאות, הרצאות, סיורי טעימות ביקבים (בארץ ובחו"ל) וכמדריך יין באירועים חברתיים ליחידים ולקבוצות, אני חש בצורך לשתף את הקוראים, אלה בינהם שהם חובבי יין וגם אלה שהיין עדין "לא מדבר אליהם", בחוויה ארוכה יחסית ומתמשכת שחוויתי בעולם היין במהלך 8 החודשים האחרונים.
האמת היא שכמו רבים המתיימרים להבין ביין, כך גם החשבתי את עצמי ל"מבין" ואפשר שאף חשתי מעין "התנשאות" מסוימת על אלו שלא ממש התיימרו להבין ביין כלל
פה ושם ובמסגרת הסדנאות, הסיורים, טעימות וההשקות למיניהן שמעתי על קורס ליין שנערך במכללת רמת גן. מודה שבתחילה לא התייחסתי לכך ברצינות ולתומי חשבתי שזה לא יותר מאשר: "עוד סדנה"…, אולם, במשך השנים האחרונות שמעתי שוב ושוב על קורס יין במכללת רמת גן, בשלב כלשהו חשבתי שמדובר בקורס אקדמי מקצועי לייננות (אונולוגיה), דבר שלמיטב ידיעתי נמשך 3 שנים לפחות ובכלל אין עדין בארץ לימודים מסוג זה, אח"כ הסתבר לי שמדובר למעשה בקורס מקצועי חוץ-אקדמי של מכללת רמת גן, אך המחשבה הייתה: למי בכלל יש כח, זמן וסבלנות להקדיש 8 חודשים אינטנסיביים של לימודים פעם בשבוע 4 שעות בערב ?
האמת היא שלא זכור לי מה הייתה הסיבה שבסופו של דבר בכל זאת נרשמתי, כנראה שכנוע עצמי או הרגשה שאין מה להפסיד,או הודאה שבכל זאת חסר לי ידע מקצועי בתחום, שכן הסתבר לי שתחום זה על אף המסורות בנות אלפי שנים, מממשיך להתפתח וגדל כל שנה מחדש ועל אחת כמה וכמה בארצנו הקטנטונת.
במחצית נובמבר אשתקד, יום חורפי למדי, התכנסנו 40 איש במכללת רמת גן בכיתה 604 המכונה "כיתת היין"…
די מפתיע היה לראות כיצד במכללה אקדמית עוצבה כיתה במיוחד ללימודי יין – בר משקאות מעוצב, מקררי יין, עשרות ואולי יותר בקבוקי יין ריקים מכל רחבי העולם, עדות חיה למה שכבר טעמו שם בקורסים קודמים, קירות שלמים עם פוסטרים מעולם היין וחבית יין מעץ אלון שהפכה לשולחן המרצה.
40 איש שמגיעים ממקומות שונים בארץ, בעלי רקע ועיסוקים כל כך שונים, במגוון גילאים עצום (מצעירים בני 22 ועד צעירים ברוחם בני 70 שזהו גילם הביולוגי של זוג פנסיונרים חביבים ביותר מאין כמותם שתחום היין הפך לתחביבם העיקרי בימי הפנסיה).
בנקאים, עורכי דין, אנשי שוק ההון, נציגים מתחום ההייטק ואנשי עסקים. אנשי שיווק, (מתוכם 2 אנשי שיווק של אחד היקבים המובילים), מסעדנים / ברמנים, חקלאים, 2 חברים שהם מורי נהיגה מצפת !!! שייצור יין הפך אצלם מתחביב לכיוון מסחרי. בחור צעיר בעלים של אחד היקבים המתפתחים בצפון הרחוק ועוד.
חלקם אנשים שכבר מבינים יותר בתורת היין אך החלק הארי זו להם אולי ההתנסות הראשונה בלימוד אינטנסיבי מקיף של עולם היין ונפלאותיו.
כן, אוסיף ואציין שלדברי מארגני הקורס, הפעם אחד הדברים שמאפיינים קורס זה היה לימוד של בני זוג בצוותא, 6 זוגות !!!, דבר שאמנם כבר היה בקורסים קודמים אך לא בהיקף כזה.
לבל איחשב חלילה כמשוחד או שלוחו של גורם זה או אחר, בכוונה לא אציין את שמות המרצים והיקבים שבהם נערכו הסיורים אך בשקט ובנקל אני יכול לומר שלנוכח האינטגרציה שנוצרה במהלך הקורס, בין התלמידים, לבין המרצים ועם הנהלת המכללה, דעתי הצנועה והאישית היא אכן סובייקטיבית אבל נראה לי שהיא יכולה להוות מדגם מייצג של דעת רוב המשתתפים בקורס.
–אני משער ואף יודע שפה ושם מרצה /או נושא כזה או אחר ריתקו פחות כפי שקורה בכל מוסד לימודי כמעט, אך הרי זה הכל עניין של טעם אישי, יכולת הריכוז באותו יום ספציפי ועוד כהנה וכהנה דברים סובייקטיביים התלויים לפעמים יותר בתלמיד עצמו מאשר בנושא השיעור או במי שמעבירו .
בסה"כ ואם היה ניתן לתת ציונים לקורס מסוג זה כפי שנוהגים לדרג יינות, הייתי יכול להרשות לעצמי בשם רובם ככולם של תלמידי הקורס לחלק את הציון כדלקמן:
רמת המרצים – 97
רמת הנושאים וחומרי הלימוד – 96
ניהול וארגון –95
רמת הסיורים ביקבים – 96
חומר אנושי בקורס – 97
כמות וסוגי היינות לטעימות ושתייה – 98
ציון כללי – 97
ועכשיו סוף, עוד שבוע הקורס מסתיים, הרצאה אחרונה ודי… עם כל הכיף, החוויה, מאות הדפים שבהם נכתבו הערות, רשימות, סוגי היינות שטעמנו וגם אלה שטרם, יקבים ועוד ועוד כהנה וכהנה מושגים מעולם מופלא כל כך וזה מעבר למצגות מודפסות ודיסקים שהמכללה מספקת במהלך הקורס, אני בשקט יכול לומר שיש איזו הרגשת "נכאים באוויר", משהו טוב יחסר לנו בקרוב….
משפט אחד או בעצם שניים מהדהדים באויר במהלך כל החודש האחרון…: מה נעשה מעתה מידי יום ראשון בערב ? מה ימלא אותנו בעוצמות החוויה החברתית של אוכל ושתייה בצוותא והמון המון חומר מרתק ?
ושאלת השאלות שנותרה גם היא פתוחה: האם מכללת רמת גן אכן תממש בקרוב את הבטחתה לקיום קורס המשך למתקדמים…???
דבר אחד אני יודע, אם לא הראשון (כי ידוע לי שיש רבים מבוגרי הקורסים הקודמים שמחכים בקוצר רוח) אז אולי השני שירשם זה אני…
לסיום, אני חושב שבשמונת החודשים שחלפו לא רק למדתי והוספתי ידע בתחום שאני כל כך אוהב , אלא הבנתי שלמרות שחשבתי שאני מבין ביין , יש לי עוד הרבה הרבה מה ללמוד וזאת גם כוונתי להמשך.
יין לא הולך טוב עם אגו… יין לא מייצרים עם אגו… יין זה משהו שלעולם לא נגמר…
הכותב הוא אלון יצחקי – היזם שעומד מאחורי האתר www.israelwinetour.co.il ומדריך סיורי יין לקבוצות ויחידים.