09/06/2010
מאת: אבי הלוי
לאחר שהבנו מהו יין כשר ובעודנו מתלבטים בשאלה האם אנו מבינים מהו יין אורגני נוחת בעולמנו מושג חדש והוא יין טבעוני. טבעונות, לאו דווקא בהקשר של יין, היא סוג של דת. יש ל'דת' הזו מיליוני מאמינים בעולם ומספרם הולך וגדל יחד עם הגידול בשאיפתם של אנשים לעולם טוב יותר, ובמושגים של הטבעונות – עולם שבו נמנעים מגרימת סבל לבעלי חיים. הטבעונים הם למעשה צמחונים שגזרו על עצמם החמרת יתר והם אינם מסתפקים באי אכילת בשר אלא הם אינם מוכנים לקחת חלק בכל מה שקשור במישרין או בעקיפין להרג או לסבל בעלי חיים. בכלל זה פעולות כגון כליאה בכלובים צפופים, הפרדה מהאם בגיל צעיר, טיפוח תכונות תורשתיות הפוגעות באורח החיים הטבעי וכד'. כך, בנוסף לאי צריכת בשר הטבעונים אינם קונים ביצים, מוצרי חלב, מוצרי עור וכד'. אז מה זה קשור ליין? ובכן, מסתבר שבתהליך הייצור של יין נעשה שימוש במוצרים מן החי, בעיקר בתהליך ההצללה והריכוך שבו מנסה היינן לשפר את צלילות היין ולעדן במשהו את העפיצות שביין. חומרים אלו, כאשר מערבים אותם ביין סופחים אליהם חלקיקים המרחפים ביין ואחר כך הם מסולקים מן היין על ידי תהליכי שפיה. אחד החומרים הנפוצים להצללה הוא ג'לטין שבדרך כלל מופק מעצמות בעלי חיים אך יכול להיות מופק גם מחלקים אחרים כגון סחוס, עור וגידים. ביקבים הכשרים מעדיפים שימוש בחלבון ביצה כדי לשמור על הניטרליות של היין וכדי שהיין יוכל להיות מוגדר 'פרווה'. חומרים נוספים הם אלבומין – חלבון המצוי בדם בעלי חיים, קזאין – חלבון המופק מחלב, איסינגלס – הקרוי גם דבק דגים ועוד. כל החומרים האלו מוקצים מחמת מיאוס על ידי הטבעונים. יקבים בעולם שמעוניינים להגיע אל פלח השוק הצרכני הזה משתמשים בחומרים שאינן מן החי כמו ג'לטין צמחי, בנטוניט (חרסית) – שהוא מינרל בעל תכונות ספיחה, פחם פעיל וחומר דמוי ג'ל בשם אגר-אגר שמופק מאצות ושימושי בדרך כלל בהכנת עוגות. בארצות הברית מפרסמים האתרים הקהילתיים של הטבעונים באופן קבוע רשימות של יקבים שקיבלו על עצמם את עול ההימנעות משימוש בחומרים מן החי וכעת מונה הרשימה הזו כחמש מאות יקבים. רוב היקבים המתחייבים ליין 'ידידותי לטבעונים' הם יקבים המגדלים את הכרמים על פי כללי החקלאות האורגנית אך לא בהכרח כל יין טבעוני הוא יין אורגני. ככל הידוע אין בישראל יקבים המסמנים את יינותיהם כיין 'טבעוני' אבל יש להניח שאם תהיה לכך דרישה הראשונים להיענות יהיו היקבים הכשרים מכיוון שהם כבר עשו יותר ממחצית הדרך, הם אינם משתמשים באותם חומרים ההופכים את היין ל'בשרי' (שאינו 'פרווה'). שיטוט ברשת באתרים ופורומים של טבעונים מגלה מעט מאוד התעניינות ופעילות סביב השאלה האם יש בארץ יין לטבעונים. מאחר ובין הטבעונים יש רבים הטבעונות אצלם היא לא רק מטעמי מצפון אלא גם אמונה בצריכת מזון בריא הרי שהאלכוהול עצמו מוקצה אצלם ואין הם מגיעים כלל לבירור האם היין טבעוני בהקשר של שימוש במוצרים מן החי התהליך ייצורו. אלו שכן צורכים אלכוהול מבין הטבעונים מוטרדים יותר דווקא מקיומן של בירות שאינן טבעוניות. ובכן, צריך להתחיל להתרגל לכך שיגיע היום ואל הסימונים הקיימים כעת על תוויות היין יתווסף הסימון 'טבעוני' כפי שמתחילים לראות בחלק מהיינות בארה"ב ואנגליה המסמנים את היין באותיות VF ( Vegan Friendly).
לפוסט הזה יש תגובה אחת
טבעונות נולדה מידע נרחב והינה ההפך מדת. לדת ישנם מאפיינים ברורים כגון אלוהים מרכזי או ריבוי אללים שלהם סוגדים.. בטבעונות אין
והדת נועדה על מנת לתת תשובות דמיוניות לכל מיני שאלות- בטבעונות אין.
להגיד שטבעונות היא דת זה כמו להגיד שמי שהיה מאמין שלתת זכויות לנשים/עבדים וכו'זה דת..כמובן שזה לא נכון.
לעניק זכויות שוות לחלש מאיתנו ולתת לו לחיות את חיו בכבוד במקום לנצלו לטובתינו זאת הבנה בסיסית אשר התפתחה עם השנים- וזוהי טיבעונות.