14/04/2009
מאת: ישראל פרקר
לעיתים אני ניתקל במישהו או מישהי הגורמים לי לצאת משלוותי האופיינית, בגלל נושא הקשור ליין והנובע מחוסר הבנתם או אי רצונם להבין בנושא זה.
לעיתים אני מביע דעתי בנושא מיידית. לעיתים לא נעים לי לפגוע וכאילו להתנשא ולהראות כמה דלה ידיעתם בנושא. לכן, החלטתי שהרבה יותר קל לי לכתוב מכתבים קצרים לאותם אלה שהוציאוני משלוותי.
מכיוון שחסרים לי שמם המלא וכתובתם המדויקת, אני מפרסם את המכתבים הקצרים כאן, בתקווה שתוכנם יגיע לייעודו. כל המקרים והאנשים המוזכרים הם אמיתיים והתרחשו במציאות.
סליחה מראש אבל יש לי בס"ה כוונה טובה. ניראה לי שלא יזיק שעוד אנשים יוסיפו ידע להשכלתם בנושא היין.
מה שלומך היינן?
שלום לך שכנתי שמדי פעם בפגישתנו במעלית את אומרת לי: "מה שלומך היינן האלכוהוליסט?". לידיעתך אני לא יינן. אני חובב יין, ובעיקר ישראלי. יינן הוא בעל תואר ייננות מאחת מאוניברסיטאות העולם. ובקשר לאלכוהוליסט: האלכוהוליסטים הם שתיינים כבדים המכורים לאלכוהול. הם הופכים להיות כאלה לא מיין אלא משתייה מסיבית של משקאות בעלי אחוזי אלכוהול גבוהים כמו וודקה או ברנדי, למשל.
מעולם לא שמעתי על אלכוהוליסט הלוגם כל היום כוס יין מרלו. אחוז האלכוהול הממוצע ביין הוא 13% וכדי להפוך לאלכוהוליסטים מיין חייבים ללגום ביום הרבה בקבוקי יין.
קניתי יין בדיל מצוין
שלום לך הרב סרן שפגשתי בבסיס צה"ל בו ביקרתי במסגרת עבודתי כמהנדס בענף האלקטרוניקה. כשסיפרתי לך שהקמתי אתר אינטרנט לכבודם של יינות ישראל אמרת לי: "מה הבעיה? למה צריך בשביל זה אתר? יש בס"ה שני סוגי יינות, אחד אדום ואחד לבן. אגב השבוע מצאתי יין אדום (לא זוכר איזה) בדיל נהדר בסופר: 19 ₪ לבקבוק."
לידיעתך, המפקד, יש עשרות רבות של זני ענבי יין אדום ולבן. מחלקם עושים יינות מתוקים, מחלקם חצי מתוקים ומהרוב מייצרים יינות יבשים בהם רמת הסוכר נמוכה מאוד. בארץ מייצרים מדי שנה מאות יינות חדשים, אדומים ולבנים ביותר מ200 יקבים הפזורים ברחבי המדינה. חשוב מאוד, לדעתי, שיהיה אתר אינטרנט מיוחד כדי לרכז את המידע על כולם.
היין שקנית בדיל נקנה בעסקה גרועה לדעתי, בהתחשב בעובדה שב19 ₪ כלולים מחיר הענבים, הבקבוק, הפקק, הקפסולה, התווית, העבודה, ההובלה הרווח לחנות, למשווק וליקב. רציתי להזכירך שיין טוב עושים מענבים איכותיים שהם יותר יקרים מענבים עם תכונות נחותות. האם עדיין ניראה לך שהיין שקנית ב"דיל" יכול להתייצב בשורה אחת עם יינות הנחשבים לאיכותיים או בכלל להקרא "יין"?
מיץ יותר טוב מיין?
שלום לך חברתי לעבודה. כשמזגתי לכוסות העובדים בחברה יין, בהרמת כוסית לחיים לקראת החג, דאגת שהכוס שלך תהיה מלאה מראש במיץ אשכוליות כדי שלא אוכל למזוג גם לך יין, "… כי אני הרבה יותר אוהבת לשתות מיץ מיין…". יין לא שותים, חברתי, יין לוגמים וטועמים. למה שלא תצאי קצת מהשמרנות והמרובעות שלך ותנסי לטעום ואולי גם ליהנות (לפחות בערב החג) ממשקה שבעיני רבים ומבינים נחשב ל "יין איכותי". אל תשכחי גם שבמקורות כתוב שיין ישמח לבב אנוש, ומה נחוץ לנו יותר בערב החג?
כף היד לפתה את הכוס בחוזקה
שלום לך חברי, איתך סעדתי לאחרונה במסעדה תל אביבית. כאשר מזגתי לך יין בכוס זכוכית ארוכת הרגל ועבת הגוף, תפסת אותה בחוזקה בחלקה העליון כשכף ידך הגדולה מכסה את כולה. הנפת אותה לחיים, ובתנועה מהירה לגמת מהיין ובלעת אותו. לידיעתך, כוס יין מומלץ להחזיק ברגל הצרה כדי לא לחמם את היין שבה וגם לא ללכלך את זכוכית הכוס הבוהקת באצבעות המשומנות. הרבה יותר נעים ללגום יין מכוס נקייה ושקופה. חוץ מזה הייננים טורחים שיינותיהם יהיו בעלי ארומות וריחות שונים, אז מדוע שלא תכבדם ומדי פעם תנסה להריח את היין וליהנות גם מהארומות שלו לפני הלגימה? מומלץ גם לגלגל את היין מספר שניות בפה לפני הבליעה כדי שטעמיו יגיעו אליך דרך כל חיישני הטעם הפזורים על הלשון, ובכך תהייה הנאתך מהיין מלאה. ובקשר לכוס עבת הזכוכית, כדאי שגם במסעדות יחשבו לכבד את היין שהם מוכרים וימזגו אותו בכוסות מתאימות שנועדו להביא ללוגם את הארומות והטעמים להם התכוון היינן שעשה את היין.
פלצנות – מילה מכעיסה
שלום לך אתה שיין והנאות החיים לא מעניינים אותך, כנראה, אבל את המילה פלצנות אתה נוטה לפלוט בלהג בכל הזדמנות הקשורה ליין. מצאתי במילון שאחד מהפירושים לפלצנות הוא: "השימוש בדרך התבטאות שנחשבת לגבוהה ובעלת ערך, כשמשמעות הדברים היא אפסית."
יין מייצרים כבר אלפי שנים ואלפים רבים של ספרים נכתבו ועוד יכתבו עליו בכל העולם. מחזור המכירות השנתי של יין בארץ מגיע ל800 מיליון ₪ , אז בבקשה תן יותר כבוד לאלה שמייצרים אותו או מדברים עליו. אם אתה ממשיך לחשוב שיין הוא משהו לא מעניין ולא שווה שמיליונים ידברו עליו וילגמו אותו ברחבי העולם אז תן לפחות כבוד לאלה המעריכים אותו ואת יוצריו ואל תכנה אותם בבקשה פלצנים. תודה !!
בישראל מייצרים מאות יינות קברנה סוביניון שונים בשנה
שלום לך זה שהכין את תפריט היין במסעדה בראשל"צ, בה אכלתי ונהניתי מהאוכל. בתפריט היין מצאתי שניתן להזמין יין קברנה סוביניון וגם מרלו אבל שכחת לציין מאיזה יקב היינות ומהי שנת הבציר. אלה שתי עובדות מאוד חשובות, שחסרונן יאלץ כל מבין ביין לא להזמינו במסעדה זו. כדאי שתדע שבישראל מייצרים מאות יינות קברנה ומרלו שונים מדי שנה, ואליהם מתווספים גם אלפי סוגים המגיעים מחו"ל.
כוס מלאה ביין
שלום גם לך המלצרית הנאה באותה מסעדה, זו את שמילאת לי את הכוס ביין עד לשפתה העליונה. נאלצתי להתכופף וללגום מהיין כשהכוס עדיין על השולחן, כדי שאוכל להרימה ללא חשש שהיין יגלוש ממנה. את בטח רצית להוכיח שאת נחמדה ונדיבה, אולם לידיעתך מקובל למלא רק שליש עד חצי מהכוס ביין. אל דאגה, סועד מבין, לעולם לא יתלונן שלא מילאת לו את הכוס עד למעלה. כדאי וגם לא יזיק, לדעתי, שאת תצטיירי בעיניו כאחת המבינה בהליכות הגשת היין.
יין קינוח למנה עיקרית
שלום לכם חבריי שתמיד מבקשים שאמזוג להם יין קינוח מתוק כליווי לארוחה. יין קינוח, כשמו, הוא יין הנועד ללגימה עם המנה האחרונה, המתוקה. כליווי לבשר עוף, בקר, או דגים מומלץ ללגום יין לבן או אדום, תלוי ברמת התיבול ומורכבות המנה. כשאני אוכל מנה עדינה המתובלת בעדינות של עוף או דגים, אני, למשל, אוהב ללגום יין לבן, קר. כליווי לחמין או לסטיק מפולפל וגם למנת דג, חריימה חריפה, אין מה שמתאים לי יותר מכוס יין אדום שיושן 20 חודשים או יותר בחבית עץ. זהירות- זו רק המלצה, זו לא אקסיומה. כל אחד וטעמו האישי.
יין אדום מהקירור
שלום לך מנהל החברה ותודה על היין שהוצאת מהמקרר, הניצב במשרדך, ומזגת לכוסי, בישיבתנו המשותפת. אבל… היין האדום היה קר מאוד והיה לי מאוד קשה להתרשם מטעמיו והארומות שלו. יין אדום, ידידי, מגישים בטמפרטורת החדר 17-20 מעלות ורק כך הוא נפתח ולא נשאר סגור, מצומק וחסר חן. לא לכך התכוון היינן שכל כך טרח בעשייה. לפני ששותים יין אדום כדאי להמתין עד שיתחמם ויגיע לטמפרטורת החדר ואז טעמו וריחותיו יהיו אופטימאליים.
יין לבן מהארון
שלום לך חברי, ותודה על ארוחת הערב שהגשת לנו בגינתך היפה, באותו ערב חם. היין הלבן שמזגת לנו בכוסות בישר טובות ואפילו קיבל ביקורת טובה מאוד ממבקרים שטעמו אותו בטעימה עיוורת. אבל.. אני התאכזבתי ממנו אצלך. היין אוכסן כנראה בארון המטבח, סמוך לתנור, והוגש לשולחן בטמפרטורה של כ 20 מעלות. כמה חבל. שים לב ואל תשכח בעתיד: יין לבן חייבים לקרר ולהגיש בטמפרטורה של עד 10 מעלות, לא יותר. החום פוגע בטעמו והופכו לבלתי נעים (וטעים) לשתייה.
מסר דומה אני גם רוצה להעביר להרבה בעלי מסעדות בשר השומרים את יינותיהם בחלל העליון של המסעדה (לעיתים סמוך לגריל, שם מתרכז החום.
חום ואור הם ממזיקי היין המקצרים את חייו.
שלום לכם ידידי ואל תשכחו: אף פעם לא מזיק ללמוד מאחרים דברים שלא יודעים. זו גם לא בושה !!!