יוצאים מהג'ינס – נכנסים לחליפה
כתב וצילם: אבי הלוי
"פחות שרירי, אולי פחות מרשים בתחילה, אך יותר מורכב, יותר מתון ויותר אירופאי", כך מגדיר יאיר מרגלית את אופי היינות שיקב מרגלית עושה בשנתיים האחרונות. מוסיף מרגלית ואומר: "אולי זה קרה בגלל שהתבגרנו, אולי בגלל שביקרנו יותר באירופה. בכל אופן השינוי בא בעקבות שינוי בטעם האישי של אסף ושלי ולשמחתי הלקוחות מזהים את השינוי הזה ואף מזדהים אתו. אנו מודעים לכך שקל יותר לאהוב את היינות העוצמתיים של העולם החדש וקשה יותר להתחבר ליינות המתונים והמורכבים של העולם הישן, אך כנראה שגם קהל צרכני היין בארץ התבגר." את האני מאמין החדש של אנשי יקב מרגלית שמענו הן באירוע טעימה לכתבי יין שהתקיים לאחרונה בתל אביב והן בביקור המסורתי ביקב באחד מסופי השבוע שלפני חג הפסח תשס"ט.
לשאלה מה עושים בארץ כמו שלנו כדי לייצר יינות אלגנטיים יותר, מתונים יותר אך יחד עם זאת מורכבים יותר, עונה יאיר מרגלית תשובה מפתיעה בפשטותה כביכול: "בוצרים מוקדם יותר ואז יש פחות סוכר ויותר חומציות", ומוסיף יאיר: "מאחר ואין אנו משקים את הכרמים כלל – כל ההתנהגות של הגפן שונה לחלוטין מגפן בכרמים שמקבלים השקיה". גם על השימוש בחביות עץ מנפץ יאיר מרגלית כמה מוסכמות: "חביות לא עושות את היין יותר טוב. יותר מזה, חביות עלולות לקלקל את היין אם עושים בהם שימוש לא נכון. לחביות יש תפקיד מאוד מוגדר בתהליך הייצור של יין בכל מה שקשור לחשיפה איטית לחמצן ובתרומה לטעם של היין. אסור לתלות בחביות דברים שאין בהן ואין קשר בין זמן השהייה בחביות לאורך החיים של יין" אומר יאיר מרגלית באופן מפתיע.
על בגרות ייננית מדבר גם אסף מרגלית, בנו של יאיר, שמוביל בשנים האחרונות את היקב לחשיפה מוגברת לקהלים חדשים: "זהו סוג של בגרות שלנו כייננים", אומר אסף. "אנו נחשפים יותר ויותר ליינות העולם ואנחנו רואים כעת את עולם היין בצורה יותר רחבה ומורכבת ולכן אנו גם עושים יינות בסגנון הזה". מעניין שלמרות הדברים הללו יאיר מרגלית חושב שההפרדה בין עולם חדש לעולם הישן היא מלאכותית במשהו, מכיוון שיש בכל אחד מהם משהו מן העולם האחר, "אבל מאחר והמושגים האלו מוכרים לציבור ואם זה עושה סדר בדברים, אני מוכן להסכים עם החלוקה הזו" אומר יאיר מרגלית.
בימים שבין הטעימה בתל אביב לבין ביקורי ביקב הזדמן לי לפתוח עם אורחים מחו"ל בקבוק מרגלית קברנה סוביניון 2004. לאחר מכן, כשביקרתי ביקב וטעמתי שוב את יינות 2007 הבנתי על מה מדברים אנשי היקב. ה- 2004 היה טעים, עוצמתי ומודגש ואין צורך לומר שהאורחים, שהיו מארה"ב, השתגעו עליו. יינות 2007 לעומת זאת, עם כל היותם חדים, נקיים וברורים הם יינות שדורשים קצת יותר זמן כדי להתיידד אתם. הם מתפתחים תוך כדי שהיין עומד פתוח בכוס ויש להניח שיינות אלו יתפתחו וישתנו גם במשך שנות התיישנותם בבקבוק. להלן סיכום רשמי טעימת יינות מרגלית 2007:
מרגלית קברנה סוביניון 2007 – 94% קברנה סוביניון ו- 6% מרלו. מקור הענבים בכרם מרגלית שבקדיתא. ליין צבע אדום כהה מבריק ויפה. באף ריחות פרי לאו דווקא בשל, משהו שמזכיר ריחות של דובדבן ופטל. בפה טעם ידידותי ומושך. חמיצות נעימה וטאנינים מודגשים אך לא מציקים. העץ מורגש ברקע ומעניק בוקה קל ונעים. 13.8% אלכוהול. הגוף מלא אך היין בהחלט לא בומבסטי אלא עדין ואלגנטי. טעם שיורי ארוך, טעים ונמשך זמן רב אחרי הבליעה. מחיר המדף של היין 200-220 ש', 165 ביקב, בסופי השבוע שלפני פסח.
מרגלית קברנה פרנק 2007 – 95% קברנה פרנק ו- 5% קברנה סוביניון. ענבי הקברנה פרנק מגיעים מהכרם של מרגלית בבנימינה. צבעו של היין אדום כהה. אל ריח הפרי האדום מצטרפים ריחות 'ירוקים' המזכירים פלפל ירוק כהה. הריח מאופק ובפה פחות חמיצות ביחס לקברנה סוביניון. יחד עם זאת הטעם נעים והוא נמשך בחיך זמן מה אחרי הבליעה. 14.3 % אלכוהול. גוף מלא ועשיר. אני לא חסיד גדול של קברנה פרנק אבל היין הזה היה לי טעים ומהנה. מחיר המדף של היין 200-220 ש', 165 ביקב, בסופי השבוע שלפני פסח.
מרגלית מרלו 2007 – 85% מרלו ו- 15% קברנה סוביניון. הענבים מקדיתא. "לא בכל שנה אנו עושים מרלו", אומר יאיר מרגלית, " בדרך כלל אנו משתמשים במרלו לבלנדים השונים ורק בשנים מיוחדות כשאנו חושבים שהוא יוצא דופן אנו מוציאים מרלו זני. ליין צבע אדום דם, מזכיר צבע של אבני אודם. באף היין ריחני ופריי מאוד. בפה המשך ישיר למה שהאף מרגיש – פרי אדום מעורב בשוקולד עם רמזים לתפוז. טאנינים רכים ונעימים וגוף בינוני עד מלא. דווקא היין הזה אינו עונה, לדעתי, להגדרה של מרלו אירופאי, מעודן ואלגנטי. זהו מרלו בולט טעים באופן יוצא דופן. מחיר המדף של היין 200-220 ש', 165 ביקב, בסופי השבוע שלפני פסח.
מרגלית אניגמה 2007 – 51% קברנה סוביניון, 26% מרלו ו- 23% קברנה פרנק. הענבים מגיעים הן מקדיתא והן מבנימינה. צבע היין אדום כהה נוטה לשחור. באף תערובת ריחות של פרי צעיר ומצד אחד ופרי בשל מצד שני. בפה מורגש יין מורכב ורב שכבתי. גלגול היין בפה חושף יותר ויותר טעמים. יין הרמוני ומאוזן – שום טעם לא בולט מדי. טעם שיורי ארוך ארוך וטעים טעים. "הקונספט של היין הזה", אומר יאיר מרגלית, "הוא יישום של הגישה האירופאית שבה מנסים להגיע ליין אופטימלי על ידי שילוב של כמה יינות". יאיר הודה שמי שדחף אותו להכנת יין כזה הוא בנו אסף שכן הוא עצמו חניך האסכולה האמריקאית הדוגלת יותר ביין זני. יין מדהים. מחירו 250 ש' ואילו ביקב ניתן לרכשו ב- 190 ש' בסופי השבוע שלפני פסח.
מרגלית קברנה סוביניון ספיישל רזרב 2007 – 82% קברנה סוביניון ו- 18% פטי סירה. אל נוכח ההרכב הזה התפתחה שיחה האם מותר לקרוא ליין כזה קברנה סוביניון. יאיר מרגלית הפתיע בספרו שהתקן הישראלי מאפשר לקרוא ליין על שם הזן העיקרי אם זן זה נמצא ביין בתכולה של 75% ומעלה. הספיישל רזרב 2007 הוא יין בעל צבע שחור ממש… הוא משדר לאף ריחות של פרי שחור בשל אך בהחלט לא בשל מדי ולא ריבתי. הטאנינים חזקים וניכר בהם שהם אלו שיקנו ליין אריכות ימים. גם החמיצות מודגשת וגם היא תתרום כנראה לאורך החיים של היין. זהו יין לאנשים עם סבלנות ואורך רוח: קנה היום – שתה באמצע העשור הבא וצפונה. מחיר היין 250-300, ואילו ביקב ניתן לרכשו ב- 230 ש' בסופי השבוע שלפני פסח.
לסיכום, יינות מרגלית 2007 הם יינות מעוררי כבוד. המקצוענות ניכרת בכל טיפה של יין. גם ההתנהלות של היקב מעניינת. מרנינה במיוחד הנוכחות של הדור הצעיר לבית מרגלית – אסף – שעושה עבודה טובה לדעתי בהביאו, כאמור, את בשורת יקב מרגלית לקהלים חדשים. מזה כמה שנים שאסף מגיע לטעימות, תערוכת וירידים ומטעים בעצמו את יינות היקב. לאחרונה הופקד נושא שיווק יינות מרגלית בידי חברת Israel Wine Experience בניהולו של עודד שוהם. נאחל ליקב מרגלית הצלחה שכן זהו בהחלט יקב המהווה סמן ימני בשדה האיכות של יינות ישראל.