שלחו לנו את החומר לפרסום

אנשי עולמות היין, שמן זית ומזון, יצרנים ומשווקים

מוזמנים לשתף במדורי האתר את הקהל בפעילות וחידושי ענפיהם וגם ברשמי טעימה ופגישות באירועים שונים.

הירשמו לניוזלטר שלנו

יקב אלכסנדר – שניים עשר בצירים

כתב וצילם: אבי הלוי
למעלה מעשרים חברי פורום היין של אתר 'השער לעולם יינות ישראל' ביקרו ביקב אלכסנדר במושב בית יצחק שבשרון כאורחיו של יורם שלום, היינן והבעלים של היקב. הם טעמו מבחר מיינות היקב ושמעו את סיפורי היקב ויינותיו מהמארח.

יקב אלכסנדר – שניים עשר בצירים 

 12/01/2009

 כתב וצילם: אבי הלוי

במסגרת הסיורים שמקיים פורום היין של אתר 'השער לעולם יינות ישראל' התקיים לאחרונה ביקור ביקב אלכסנדר במושב בית יצחק שבשרון. למעלה מעשרים חברי הפורום השתתפו בביקור. במשך כשלוש שעות היינו אורחיו של יורם שלום, היינן והבעלים של היקב, וטעמנו מבחר מיינות היקב, ביניהם את הסוביניון בלאן והשרדונה מסדרת 'ליזה', את הבלנדים 'סנדרו' ו'גסטון', את אלכסנדר הגדול 2005 (טעימת חבית) ואת ה'אמרולו' 2007 – יין בסגנון אמרונה. באדיבותו של מיכאל ראב, לקוח של היקב שהשתתף בביקור ותרם בקבוק מגנום מאוספו הפרטי, טעמנו גם את הגרנד רזרב 200% אלכסנדר הגדול 2004 – יין ששהה 48 חודשים (החלפה כעבור שנתיים) בחביות עץ חדשות

יקב אלכסנדר חגג לאחרונה שניים עשר בצירים. היקב משקיע רבות בטיפוח כרמים איכותיים באמונה שיין טוב תלוי בענבים איכותיים. ליקב יש כיום למעלה מ-50 דונם של כרמים הממוקמים בגליל העליון. 17 דונם מהם נמצאים בעין סתר שבהר מצפה הימים, בגובה 690 מטר מעל פני הים ו- 35 דונם נוספים נטועים בכרם בן זמרה בגובה 870 מטר מעל פני הים. חלקות כרמים אלו הן מהוותיקות שבכרמי הארץ, גילן נע בין 12 ל- 26 שנים והן זוכות לטיפולם המסור של כורמים וותיקים ומנוסים עמם קשור יקב אלכסנדר. לפני כשנה ניטע כרם נוסף של 25 דונם, והוא יניב פירות ראשונים ראויים ליין בעוד כשנתיים.

יום שישי הוא יום קצר, במיוחד בחורף, ויקב אלכסנדר הוא יקב כשר. לכן, קיצרנו בסיור בחלק העילי של היקב – זה העתיד להפוך מרכז מבקרים עם מסעדה ומרפסת עם חזית עגולה הצופה אל כרם קטן ומטע זיתים ועצי פקאן – וירדנו במהרה למרתף היקב לטעימה.

'ליזה סוביניון בלאן 2007'
יין צהבהב חיוור, כמעט לבן. ריח הדרים מרענן אך לא מתפרץ, מאופק משהו. בפה טעמים חדים וברורים: משולש די מאוזן של חמיצות, מתיקות ומרירות קלה, אם כי החמיצות מובילה, טעמים שמזכירים לימון ירוק. הענבים נבצרו בחלקם מהרי יהודה וחלקם מכרם בן זמרה שבגליל העליון. על פי נתוני היקב קליפות הענבים והתירוש שהו במיכלי נירוסטה מקוררים לצורך הצללה ולאחר מכן עבר היין תסיסה ארוכה בטמפרטורה קרה בחביות עץ לא חדשות. חודש וחצי לאחר מכן עבר היין למיכלי נירוסטה להמשך התיישנות.

'ליזה שרדונה 2006'
יין בעל צבע פלטינה זהבהב. ריח לימוני קל וטעם פירותי-מינרלי. על פי נתוני היקב היין עבר תסיסה ממושכת בשיטת 'על השמרים' (Sur Lie) בטמפרטורה של 6 מעלות צלסיוס. היין לא עבר תסיסה מלולקטית והתיישן בחביות עץ 18 חודשים. טעמתי את היין הזה בפעם הראשונה חצי שנה קודם לכן והוא השתפר מאוד מאז. לאחרונה יצא לי ללוות ארוחת סושי עם השרדונה הזה וההתאמה הייתה מפתיעה.

'סנדרו 2006'
בלנד שרובו (70%) קברנה סוביניון ומיעוטו מרלו (25%) עם מעט סוביניון בלאן. הנוהג להוסיף מעט יין לבן ליין אדום הוא לא חריג. עושים את זה בקיאנטי עם קניולו, עושים את זה בעמק הרון עם ויונייה, אבל סוביניון בלאן? "לתת ליין קצת טוויסט לכיוון אחר", אומר יורם שלום. כך או כך היה זה אחד היינות הטעימים בטעימה. צבעו של היין אדום כהה (מסתבר שדווקא נוכחות של יין לבן מחזקת את הצבע האדום), הריח דובדבני, הגוף בינוני מלא, קטיפתי ונעים מאוד לחיך.

'אלכסנדר סירה 2006'
את היין הזה לא טעמנו בטעימה אבל הוא נרכש על ידינו בקנייה מרוכזת ופתחתי בקבוק למחרת הביקור בארוחת השבת. צבעו אדום-רובי כהה והנעים לעין. ריחות מתובלנים וחיך טעים ארוך וממושך. בגלגול היין בפה מתפתחים טאנינים טובים, לא כאלו שמציקים אך בהחלט מבטאים את 18 החודשים שבהם בילה היין בחביות עץ. על פי נתוני היקב הענבים מגיעים מעין סתר שבגליל העליון מכרם בגובה כ- 700 מטר מעל פני הים. יבול נמוך, 600 ק"ג לדונם מוביל לפרי מרוכז ובהמשך ליין המודגש והטעים הזה. היין הזה זכה במדליית זהב בתחרות אשכול הזהב האחרונה. יין שהתאים להפליא למנת עוף בגריל שעלתה על שולחננו בשבת.

'אלכסנדר גסטון 2005'
את אותו יין מבציר 2004, לא כל כך אהבתי. הפעם דווקא הוא היה לי טעים. זהו בלנד מוזר משהו שכשלושה רבעים ממנו מרלו והיתר סירה וגראנאש בחלקים שווים. צבע היין אדום-חום כהה והוא שופע ריחות פירות שחורים בשלים. בפה גוף בינוני-מלא וטעמים פירותיים עם כמות לא מוגזמת של עץ. ענבי המרלו והסירה מגיעים מהגליל ואילו ענבי הגראנאש מהרי יהודה. הופתעתי מהסמיכות, הקטיפתיות ועושר הטעמים שביין. יין טוב וטעים.

'אלכסנדר הגדול 2005' (חבית)
מה שבולט ביין הזה הן באף והן בפה הוא עוצמת הפרי – המון דובדבן שחור בשל ומרוכז. העץ אי שם ברקע אך יש להניח שעד הביקבוק בעוד כשנה יתווספו ליין עוד ועוד טאנינים ובוקה. אחרי הכל 34 החודשים שהיין אמור לבלות, בסך הכל, בחביות עץ חייבים לתת את אותותיהם. היין סמיך ועשיר, גוף מלא, כמעט לעיס. אפטר טייסט ארוך טעים וממושך.

'אמרולו 2007' (חבית)
ניסיון די מוצלח של יורם שלום לייצר יין בשיטה שבה מייצרים יין אמרונה. באיטליה מייבשים את הענבים על מדפים במקום מאוורר ויבש ואילו בבית יצחק – אזור חם ולח ליד נתניה – מייבשים את הענבים ייבוש ממושך בקירור יבש עד שהענבים מצטמקים ויחס הסוכר לנוזל בעינב מגיע לרמה גבוהה. את הענבים מתסיסים ומתקבל יין בעל תכולת אלכוהול גבוהה. ה- 'אמרולו' 2007 הוא יין שמורכב מקברנה סוביניון ומרלו ביחס 50%. צבעו אדום כהה, כמעט שחור. בפה טעמים מרוכזים וטאנינים מודגשים.

גרנד רזרב 200% אלכסנדר הגדול 2004
יין שיוצר בכמות מוגבלת ורובו נמכר כבר במכירה מוקדמת. המעט שנשאר יימכר, כך מוסר היקב, במחיר של 490 ש' לבקבוק. זהו יין שנתוני הייצור שלו מפתיעים במיוחד: 48 חודשים חביות עץ חדשות, כאשר המחזור הראשון מסתיים כעבור שנתיים, או אז מועבר היין שוב לחביות חדשות למחזור נוסף של 24 חודשים נוספים. ליין עוצמת פרי מדהימה ולא פלא שהוא מצליח להתמודד עם שהייה כה ממושכת בחביות עץ. יין מרוכז וטעים מאוד שהוכן מהענבים המובחרים ביותר שעומדים לרשות היקב מכרם וותיק בן 25 שנים. האם הוא שווה 490 שקלים? על כך כבר נאמר, אם יש מי שמוכן לשלם – הוא שווה.

מי שהחליט ששווה לו להשקיע ביין הזה הוא מיכאל ראב, חובב יין נלהב בעל אוסף גדול ומרשים של יינות מכל העולם. מיכאל, שהשתתף אתנו בביקור ביקב, תרם לטעימה בקבוק גרנד רזרב 200% מאוספו הפרטי וממנו שמענו על יוזמה מעניינת: מיכאל ראב מארגן ערבי טעימה של יינות מאוספו הפרטי במושב בורגתא שבעמק חפר. הטעימות יהיו לפי נושאים ויוצעו לקהל חובבי היין במחירים נוחים שנועדו לכיסוי עלויות בלבד.

כתיבת תגובה

שתף:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

קרא עוד כתבות