ביקבי עמק האלה עושים יינות אזוריים-יחודיים
02/01/2009
מאת: ישראל פרקר
קצת לפני תחילת השנה החדשה, שנת 2009 , נפגשנו בפגישה "אחד מול אחד" עם יינן יקבי עמק האלה, דורון רב הון. היקב נמצא סמוך לקיבוץ נתיב הל"ה, בלב עמק האלה, לא רחוק מבית שמש.
דורון הגיע לפגישה שנערכה במסעדת פרונטו בת"א עם שלושה יינות חדשים שחונך היקב.
זה היה מפגש לא פורמאלי בו שוחחנו על היקב ויינותיו. הנחמד בפגישות אינטימיות כאלה הוא היכולת לחוש מקרוב את תחושותיו של היינן הגאה, היוצר, תוך כדי טעימת היינות מעשה ידיו. רק כך, לדעתי, ניתן להכיר טוב יותר את היינות ודרכי עשייתם.
הייתה זו הזדמנות בשבילי לחזור ולחדד את ידיעותיי בפעילות היקב, במיקום הכרמים, בדרכי עשיית היינות וביינותיו
"האתגר הגדול ביותר בעשיית יין איכותי טמון בשתילת כרם במקום הנכון". זאת הייתה הנחת העבודה אשר שימשה בסיס רעיוני ומעשי בהקמת "יקבי עמק האלה". היקב השוכן בעמק האלה הוא יקב ייחודי הקולט רק ענבים אותם הוא מגדל בעצמו לא רחוק מהיקב."
כרמי היקב נמצאים בשלושה אזורי גידול באזור יהודה:
גבעות עדולם, במשולש הישובים אדרת, גבעת ישעיהו וצפרירים. שילוב המבנה ההררי, סוג הקרקע הגירי המשתנה, והגובה – כ 400 מ' מעל פני הים, מעניקים איכויות וטעמים מיוחדים לענבים. זני הענבים הגדלים באזור זה הם קברנה סוביניון, מרלו, קברנה פרנק, מוסקט, פטיט סירה ושרדונה. זהו הכרם הגדול ביותר אותו מעבד היקב.
גב ההר ירושלים, סמוך לישוב נס הרים. גובה של כ 800 מ' מעל פני הים וגירניות מרובה מאפשרים גידול של זני איכות האוהבים קרירות: סוביניון בלאן, שרדונה, פינו נואר.
עמק האלה, מיקרו אקלים ייחודי בוואדי בפאתי עמק האלה מאפשר תנאים מצוינים לגידול ענבי סירה.
איך אתם מפרידים בין היינות המגיעים מהכרמים השונים כשכל אחד מהם שונה בתכונותיו ממשנהו?
"מיכלי התסיסה החדשניים, הנמצאים באולם הייצור, קולטים כמויות משתנות והם מאפשרים קליטת ענבים על פי חלקה בודדת וכך "שדרת המיכלים" מהווה תמונת ראי של החלקות בכרם. התהליך מתבצע תוך הקפדה על בקרת איכות גבוהה במיוחד. בסיומו של התהליך מגיע היין ליישון בחביות עץ אלון צרפתי. לכל בקבוק היוצא משערי היקב, מספר סידורי אישי המביע את מחויבותנו העמוקה לאיכות היין".
היין הראשון שמזג דורון, היינן, לכוסות היה השרדונה Unoaked 07. על התווית מודגשת המילה unoaked שמשמעותה החשובה היא שהיין לא יוצר או יושן בבחביות עץ.
זוהי הפעם הראשונה שביקב מייצרים יין שרדונה ללא יישון בחבית, לאחר מספר סדרות של יינות שרדונה שיושנו בחבית (כ-9 חודשים). מיין זו יוצרה סדרה קטנה של 4,900 בקבוקים. היין מורכב מ 100% ענבי שרדונה שהגיעו מכרם נס הרים ב-22.7.08 . תאריך בקבוק 22.7.08 . מחיר מדף 89 ₪.
דורון רב-הון: "יין לבן זה מחלה בשבילי, ממש אהבה. קשה להסביר תופעה זו אפילו שיותר קשה להכין יין לבן מאשר להכין יין אדום. קשה מאוד גם להלחם באנשים ולשכנעם לטעום את היין הלבן. רוב האנשים לא מוכנים לטעום יין לבן. תרבות היין אצלנו עדיין בחיתולים."
היין לא היה מקורר לטמפרטורות הנמוכות כפי שאני רגיל ללגום יינות מסוג זה, בפה חשתי חמיצות קלה ונעימה ועל הלשון עקצוץ קל שהלך ונעלם ככל שהיין נפתח יותר בכוס.
דורון:" אני אישית מאוד אוהב יינות לבנים. יצא לי לראות, לצערי הרב, שבארץ למעט שניים שלושה יקבים רציניים שעושים שרדונה טוב קשה למצוא שרדונה שמבטא את טהרת הזן בלי כל האיפור של האלון מחביות העץ. לרוב, יינות השרדונה מאוד פשוטים. יהיה לנו גם שרדונה 2007 שמתיישן בחביות עץ, אבל שרדונה הוא זן שיכול לא להיות פשוט גם אם ייעשה ויתיישן בנירוסטה. זהו זן מספיק עשיר אם עובדים איתו טוב החל מהכרם ודרך ייננות טובה. גם ביינות העץ שלנו בשרדונה תמיד יש 5-10 אחוז נירוסטה. בשנת 2007 החלטנו לקחת חלק קטן מהיין שהתקבל ולעשות ממנו יין בנירוסטה בלבד."
המשכתי לטעום מהיין מדי פעם וראיתי שככל שהוא יותר פתוח בכוס והטמפרטורה שלו עולה כן נודפים ממנו יותר ריחות פירותיים וטעמיו האקזוטיים משתבחים.
דורון:" קיימת אבולוציה של היין כשהוא מתחמם ואז השרדונה יכול להפגין מה שהוא באמת יודע. אני מציע ללגום אותו בטמפרטורה של טעימת יין אדום, כ 16 מעלות. העבודה בנירוסטה חייבת להיות נכונה תוך כדי שמירה על רמת משקעים מסוימת ורמת סולפיד נכונה. היין היה 12 חודשים בתוך נירוסטה על המשקעים העדינים שלו וקיבל ערבוב פעם אחת. הלכנו עם היין ועם הענבים בלי לנסות להתחפש למשהו אחר."
אני מצידי אוהב ללגום יינות לבנים כשהם קרים יותר. אולי הם מאבדים אז חלק מהאיכות אותה רוצה היינן להציג אבל אז הם יותר מרעננים ופריכים בפה, לדעתי. מה צריך יותר הבנאדם הרוצה ליהנות מהלגימה?
שטפנו את הכוסות ודורון מזג בהם את הסירה 2006. יין לא מסונן. היין בצבע סגול כהה מאוד כולל השוליים. ארומה פירותית פרצה ממנו. זוהי הפעם הראשונה שביקבי עמק האלה מייצרים יין סירה זני. עד עתה שולב הסירה בבלנדים שונים ותרם להם רבות בצבעים עזים, ארומות מעניינות וגוף עוצמתי. היין שהה 16 חודשים בעץ אלון צרפתי, 50% חדשות.
הרכב היין:
90% סירה-שנבצרו ב- 21-8-06
5% -מרלו שנבצרו ב-28-8-06
5%-קברנה שנבצרו ב- 26-9-06
דורון:"עשינו את היין מפרי שהגיע מקיבוץ נתיב הל"ה, מכרם הנטוע בוואדי קטן שליד היקב והחלטנו שיש לו מספיק ווליום להוציא ממנו סירה רציני. ייצרנו יין בסגנון שלנו שהוא כמה שיותר רחב וכמה שיותר אלגנטי. זהו יין המתאים לעמק האלה. אין כאן שום ניסיון חיקוי של שיראז אוסטרלי או סירה צרפתי. הרעיון שלנו הוא שהיין יהיה כמה שיותר מינראלי, סירתי ומעניין ."
באף ניתן היה לחוש ריחות שופעים של פירות אדומים ובשלים, מינרליות (אדמה), קינמון כשנגיעות העץ מופיעות ברקע. היין הוא בעל גוף בינוני, מאוזן ורחב. יש בו טאנינים רכים, נעימים לפה וסיומת ארוכה בפה.
מהיין יוצרו- 9,012 בקבוקים. מחיר מדף 118 ₪.
היין השלישי שנמזג היה יין הדגל 2004 RR VC
זוהי הפעם הראשונה שביקב מיוצר בלנד בסדרת ה-VC (Vineyard's Choice)
יינות ה-VC הם יינות שהתיישנו תקופות ארוכות בחביות עץ אלון צרפתי משובח – 30% חדש – ולאחר מכן בבקבוק.
לא ברור מה פרוש הRR אבל לי, העוסק גם בתחום התעופה מזכירות צמד האותיות את מנועי הסילון לטוסים של חברת רולס רוייס, עליהם מופיע סמל החברה RR …
הרכב היין קצת הפתיע אותי :
60% מרלו – שנבצרו ב-18-8-04
40% קברנה – שנבצרו ב-20-9-04
היין בצבע אדום בורדו אטום עם ריחות של פרי אדום שחור ותבלון קל.
דורון: "הרעיון בהפקת היין הזה היה לקחת את המרלו הנורא בומבסטי שלנו יחד עם הקברנה היותר אלגנטי ורגוע ולקבל יין יותר הרמוני ואלגנטי ברמה הכי גבוהה שאפשר לעשות אותו. אנחנו לוקחים את הטוב מכל אחד ומחברים אותם יחד. היין רק אחרי שנתיים מתחיל להראות את עצמו. היה מלחיץ בהתחלה כשהוא היה מאוד סגור וקשה לשתייה. ביישון ובבקבוק אני לאט לאט מנסה להרגיע את המרלו. אני מרים קצת את רמת היבולים, וגם משנה את הטמפרטורה בתסיסה כדי לקבל מה שאני באמת אוהב.
היין הזה מזוהה ברור כאזורי, אופייני למקום. הוא קשור לאדמה בה נטועים הכרמים. דבר דומה קורה גם ביינות יקבים אחרים באזור. מומלץ לחכות עם היין לפני השתייה. רוב האנשים שותים יין מוקדם מדי ומהר מדי. מרלו 2002 שלנו , למשל, מוכן עתה לשתייה אבל למי בכלל יש אותו עכשיו כדי ליהנות ממנו?"
היין רחב, מורכב ובעל גוף מלא. ניתן לחוש בשילוב של פרי אופטימאלי ולא בשל מדי עם השלמה מאוזנת בין המרלו לקברנה. גם העץ מעניק תיחום למבנה היין ומאזן קצת את הבלנד. היין בעל סיומת ארוכה בפה. יש לו יכולת התיישנות למספר שנים בבקבוק.
מהיין יוצרו 16,036 בקבוקים. מחיר לצרכן 165 ₪.
דורון: "אנחנו רוצים להישאר תמיד עם האצבע על הדופק ולהוציא דברים חדשים. בשנה הבאה יהיו לנו ויונייה, פטיט וורדו ואולי גם סמיון זני."
היקב מייצא כ-40% מן התוצרת השנתית למדינות שונות בעולם ביניהן ארה"ב, קנדה, יפן, צרפת, איטליה, גרמניה, דנמרק. השווקים בחו"ל מאופיינים בהיותם משויכים לאחת משתי קטגוריות: יין כשר, יין איכותי. ההצלחה טמונה בשילוב שני האלמנטים ובניית בסיס והכרה בינלאומית ביין איכותי כשר, יין המשלב בתוכו טעמים וערכים מהכרם בו הוא גדל ומהיקב בו הוא יוצר.
לחיים, לחיי יינות ישראל !!
לאלה המעוניינים, להלן שמות יינות עמק האלה שיוצרו עד כה ומצב המלאי שלהם:
סדרת עמק האלה
לבנים:
סוביניון בלאן 04 – אזל. מדלית זהב.
סוביניון בלאן 05- ארכיון
סוביניון בלאן 06ׁ- ארכיון. מדלית כסף.
סוביניון בלאן 07 – במלאי.
שרדונה 03 – אזל. מדלית כסף.
שרדונה 04 – ארכיון.
שרדונה 05- ארכיון. מדלית זהב.
שרדונה 06- אזל. מדלית כסף בתחרות דקנטר, מדלית כסף בתחרות טרה וינו.
הוכרז ע"י wall street journal " …כיין הלבן הטועם טוב ביותר מבין יינות מכל העולם…" אפריל 08
שרדונה 07 –ללא חבית- במלאי.
מוסקט 02 – ארכיון.
מוסקט 03 – אזל.
מוסקט 06 – במלאי.
אדומים:
אוורד 02– אזל.
אוורד 03 – ארכיון.
אוורד 04 – ארכיון.
אוורד 05 – במלאי. מדלית זהב.
מרלו 02– ארכיון.
מרלו 03– ארכיון. מדלית ארד.
מרלו 04– במלאי. מדלית ארד בתחרות דקנטר.
קברנה סוביניון 02– ארכיון.
קברנה סוביניון 03– ארכיון. מדלית כסף.
קברנה סוביניון 04– במלאי.
קברנה סוביניון סירה 04- ארכיון. מדלית ארד.
קברנה סוביניון סירה 05 – ארכיון.
קברנה פרנק 03– אזל. מדלית זהב.
קברנה פרנק 04–אזל. ציון לשבח בתחרות דקנטר.
קברנה פרנק 05 – ארכיון.
קברנה פרנק 06 – במלאי.
סירה 06 – במלאי. מדלית כסף בתחרות טרה וינו.
פינו נואר 05– ארכיון.
סדרת VC
לבנים
שרדונה 05VC – במלאי.
אדומים
קברנה סוביניון 02VC – ארכיון.
קברנה סוביניון 03 VC – במלאי.
מרלו 02VC – במלאי.
מרלו 03VC –במלאי.
מרלו 04VC – עתידי.
בלנד VC 04- (מרלו 60%, 40% קברנה) – RR