כתב וצילם: אבי הלוי
בציר 2012 הבא עלינו לטובה בעוד כמה חודשים, יהיה להערכתי נקודת מפנה בסגנון היין של יקב עמק האלה. לאחרונה סיימה הייננית החדשה של היקב, לין גולד, את תקופת החפיפה עם היינן היוצא דורון רב הון. מאחר ושני הייננים באים מרקע מקצועי שונה, דורון למד את מלאכת עשיית היין בבון שבצרפת ואילו לין באדלייד שבאוסטרליה, ואם נוסיף לכך את האופי האנרגטי של הייננית החדשה, אנו צפויים לדעתי לשינוי של ממש בסגנון היין. שינוי נוסף שחל ביקב לאחרונה הוא פרישתו של המנכ"ל דני ולרו שבמקומו התמנה כמנכ"ל מנהל היקב הוותיק, אודי קפלן, ואף מונה לו סמנכ"ל, אילן בצלאל, שמגיע מתחום קרוב – תחום המזון.
בימים אלו משיק יקב עמק האלה שני יינות מהסדרה הגבוהה של היקב סדרת VC, שם שמורכב מראשי התיבות של המילים Vineyard's Choice. בחיפושי ברשת לא מצאתי מקבילה למושג הזה ברחבי העולם וטוב היה אילו היה היקב, בעל השם הישראלי השורשי כל כך, בוחר שם עברי לסדרה כפי שעשה למשל שוקי ישוב מיקב עגור בקוראו ליין הגבוה שלו 'שמירה מיוחדת'. כך או כך, הסדרה כוללת יינות מוקפדים ומושקעים במיוחד הן מבחינת בחירת הענבים והן מבחינת התהליך. אלו יינות שיוצאים רק בשנות בציר מוצלחות במיוחד. בדרך כלל יינות הסדרה הם אדומים: קברנה, מרלו ופטיט סירה. בבציר 2005 יצא גם שרדונה בסדרה והוא חוזר אלינו בהשקה הנוכחית, כשרדונה VC בציר 2010. להשקת היינות פגשנו את הנהלת היקב והייננית החדשה במסעדת 'ושתי', מסעדה שכונתית ליד ככר השעון ביפו.
"זה לא קורה הרבה שאנו משיקים שני יינות מסדרת VC באותה השקה", אומרת לין גולד ומוסיפה: "מבחינתי זה בכלל לא מובן מאליו שיש יין שמשתייך לסדרה הזו. זוהי הסדרה העליונה של היקב ולי כייננית כיף לדעת שיש סדרה שאני לא מחויבת להוציא בה יין בכל שנה. יש מעט מאוד ייננים שאנו שומעים אותם אומרים שהיה להם בציר לא מוצלח. ייננים מעדיפים להשתמש במושגים כמו 'בציר מאתגר' וכל מיני תחליפים לאמירה הזו. אצלנו ביקב יש אמונה חזקה שאם ליין מסוים לא מגיע להיכלל בסדרת VC הוא פשוט לא יהיה שם. זוהי אמונה מאוד חשובה בעיני והיא מבטיחה שרק יין שהוא ב-TOP של ה- TOP אצלנו זוכה להשתייך לסדרה הזו", דברי לין גולד, ייננית יקב עמק האלה.
כדי להציג את היינות החדשים בפרספקטיבה קצת יותר רחבה, בחרה לין לתת לנו לטעום במקביל ליינות ההשקה יינות ארכיון מזנים זהים, יינות מבציר 2007. כיוון שכך טעמנו את השרדונה VC 2010 מול שרדונה 'רגיל' מבציר 2007 ואת הפטיט סירה VC 2008 אל מול פטיט סירה 'רגיל' גם הוא מבציר 2007. בנוסף, ככה בשביל הכיף, טעמנו גם בלנד של מרלו וקברנה מבציר2004, יין בשם RR שגם הוא משתייך לסדרת VC ואשר זכה בציון הגבוה 92 בטעימה השנתית האחרונה של המגזין יין גורמה ואלכוהול. הטעימה לוותה במטעמים ממטבחה של מירב דוידסון, השפית הצעירה והמוצלחת של מסעדת 'ושתי' שכאמור אירחה את הטעימה.
השרדונה של עמק האלה גדל בכרמים במושבים אדרת ונס הרים. יין השרדונה הראשון מסדרת 'עמק האלה' יצא אחרי בציר 2003. טעמתי אותו בפגישה עם דורון רב הון באיש הענבים בקיץ 2004, שבועיים אחרי הבקבוק. כבר אז אהבתי את היין הזה מהסבה הפשוטה שזה היה שרדונה בסגנון 'הישן' האהוב עלי. הוא עבר תסיסה מלולקטית, התיישן בחביות עץ, אם כי לא חדשות, והיה לו את הצבע הצהוב העמוק האופייני ליינות השרדונה של פעם. שני בצירים לאחר מכן, בבציר 2005, יצא השרדונה VC הראשון, יין שזכה בהישג נאה, ציון 87, בטעימה הראשונה של יינות ישראלים על ידי המגזין Wine Advocate, מגזינו של רוברט פרקר. מאז ועד בציר 2010 הוציא יקב עמק האלה לשוק רק יינות שרדונה מסדרת הבסיס 'עמק האלה'.
עמק האלה, שרדונה VC 2010
לפני כמה חודשים הושק השרדונה 'הרגיל' של יקב עמק האלה מבציר זה. במהלך הכנתו זוהה יין שהופק מחלקה מסוימת בת 9 דונם בכרם נס הרים, בגובה 700 מטר, כאיכותי במיוחד והוחלט להוציא אותו בנפרד בסדרת ה-VC. "בציר 2010 היה בציר חם, מוקדם ומהיר", מספרת לין. "זה דווקא מה שנתן באזור שלנו ביטוי טוב מאוד בזנים הלבנים בכלל ובשרדונה בפרט. קיבלנו חמיצות ורעננות טבעיים יחד עם התפתחות ארומטית מאוד מעניינת שניתן לראות ביין." עוד הוסיפה גולד שהיין תסס כולו בחביות עץ על השמרים במשך 12 חודשים. "זהו יין אחר לגמרי, בסגנון יינני אחר, עם אופי לגמרי אחר" מסכמת לין גולד.
לשרדונה VC 2010 צבע שמפניה-זהב בהיר. באף שלל ריחות פירות קיץ לבנים: מלון, אגס וברקע קצת וניל. היין עוטף יפה את החיך והוא די קטיפתי וחלק, אם כי לא יותר מדי. רמת החמיצות טובה והיא מאוזנת היטב במתיקות קלילה. ההשפעה של חביות העץ על היין נמוכה, נמוכה מדי לטעמי, אבל זה הסגנון הנהוג כיום. ליין סיומת טובה והוא משתלב יפה עם מאכלים מעולם הים. כאמור, טעמנו במקביל את השרדונה 'הרגיל' 2007 שהיה מבוגר מדי לטעמי, חנוק ולא נדיב. זה די מאכזב כי אחד הדברים המבדילים את השרדונה משאר היינות הלבנים הוא יכולת ההתיישנות. יש לקוות שעל ה- VC התבגרות של חמש שנים תשפיע טוב יותר. 2400 בקבוקים נעשו מהשרדונה VC 2010 ומחיר כל אחד מהם 118 ש"ח.
עמק האלה, פטיט סירה VC 2008
הפטיט סירה שימש מאז ומתמיד ביקב עמק האלה כאחד המרכיבים בבלנד של ה- Ever Red. בבציר 2007 הבחינו ביקב שענבי הפטיט סירה יוצאי דופן באיכותם והוחלט להוציא פטיט סירה זני. בבציר 2008 הוחלט להתקדם עוד צעד עם היין הזה ולכלול אותו בסדרת ה- VC. אומרת לין גולד: "הפטיט סירה מתאפיין באשכולות קטנים והוא רגיש מאוד למחלות ריקבון שבארצות חמות כמו ישראל לא מתרחשות. הוא גם מתמודד יפה עם אקלים חם וזו הסבה שהפטיט סירה נקלט טוב כל כך בישראל." עוד ספרה לין שענבי הפטיט סירה מגיעים מכרם קטן במושב אדרת בגובה 120 מטר, כרם בעל אחיזת מים נמוכה, תכונה שמונעת צימוח יתר אבל מביאה ענבים עם איכות טובה.
ליין יש את צבע הדיו האופייני לזן, הריחות מאופקים אך משתחררים בהמשך ככל כשהיין נפתח בכוס. בפה גוף מלא, הטעמים נעימים והטאנינים מורגשים היטב. יחד עם זאת, הקו האלגנטי של יינות היקב נשמר גם ביין הזה, למרות הנטייה של הזן לעוצמה ובומבסטיות. כאמור, טעמנו את היין הזה לצד אותו היין מבציר קודם וכמעט שאין הבדל בין השניים, למעט הבדל הגיל. היין מתאים מאוד, לטעמי, לליווי גבינות כחולות בשלות. כ-1400 בקבוקים נוצרו מהיין הזה ומחיר כל אחד מהם 165 שקלים. יופי של יין שיכול להתיישן ולהשתבח עוד כמה שנים.
סיכום
את היינות שטעמנו עשה למעשה היינן הקודם דורון רב הון שעומד לפתוח בקרוב יקב קטן משלו, נאחל לו הצלחה. כאמור בדברי הפתיחה, יקב עמק האלה עומד בפתחה של תקופה חדשה. הייננית הנכנסת עושה רושם מצוין בכל מה שקשור לידע ולביטחון עצמי. עבודה רבה לפניה ויש להניח שהיא תטמיע בשנים הקרובות חותם אישי על היינות של היקב. נאחל להנהלת היקב ולייננית החדשה הצלחה רבה. סגנון כזה או אחר, העיקר שתמשיכו לעשות לנו יין טוב. חג שמח.