שלחו לנו את החומר לפרסום

אנשי עולמות היין, שמן זית ומזון, יצרנים ומשווקים

מוזמנים לשתף במדורי האתר את הקהל בפעילות וחידושי ענפיהם וגם ברשמי טעימה ופגישות באירועים שונים.

הירשמו לניוזלטר שלנו

ג'יימס ולנון של סוסון ים

כתב וצילם: אבי הלוי
זאב דונייה, הבעלים והיינן של יקב סוסון ים, ידוע כמי שעושה יינות מהזנים הפחות מקובלים

19/02/2012 

 כתב וצילם: אבי הלוי
 
זאב דונייה, הבעלים והיינן של יקב סוסון ים, ידוע כמי שעושה יינות מהזנים הפחות מקובלים. אמנם, בשנים האחרונות יש נטייה כזו גם אצל ייננים רבים אחרים, אלא שבעוד שרובם מצאו מפלט מן השרדונה הקלאסי, למשל, בעיקר בסוביניון בלאן ובויונייה, בחר דונייה דווקא להתעסק עם זן צרפתי שכמעט לא מוכר לחובבי וצרכני היין הישראליים – השנין בלאן. כך נולד לפני כמה שנים ה- 'ג'יימס' הראשון הוא השנין בלאן 2007, יין שנקרא על שמו של רוני ג'יימס, מורו ורבו של זאב דונייה, מי שהיה הכורם והיינן הראשון של יקב צרעה. מבין הזנים האדומים חביבים על זאב דונייה בעיקר הזינפנדל והפטיט סירה ומהם הוא עושה כבר שנים רבות את ה- 'לנון', בלנד שרובו זינפנדל ומיעוטו פטיט סירה.

השנין בלאן הוא זן לבן צרפתי וכמיטב התקנות והמסורת הרשמית בצרפת מגדלים אותו אך ורק באזור עמק הלואר. מאחר ובצרפת לא נהוג לכתוב את שם הזן על התוויות נמצא את היינות האלו תחת מותגים שהם שמות של אזורים או כפרים. האזור הידוע ביותר ביינות השנין בלאן שלו הוא Vouvray. זאב דונייה, אגב, קיבל מהצרפתים את אות מסדר אבירי השנין בלאן והתעודה הזו מוצגת לראווה על קיר היקב בבר גיורא. "השנין בלאן הוא זן מאוד מיוחד", אומר זאב דונייה ומסביר: "הייחוד שלו הוא בכך שהוא נותן טעמים שונים מזנים לבנים אחרים. הוא לא דומה לאף זן אחר. זהו זן מאוד רב גוני והצרפתים מכינים ממנו יינות בארבעה סגנונות שונים: יבש, חצי יבש, מתוק ותוסס".

הנדירות היחסית של יין שנין בלאן משכה את תשומת לבו של זאב דונייה: "כמעט בכל מקום מחוץ לצרפת, כשאתה נכנס לחנות יין אתה מוצא מאה סוגים של שרדונה ורק בקבוק אחד של שנין בלאן…". לאחר שהשתלם בדרום אפריקה, שם נעשה שימוש מוצלח בשנין בלאן, חזר דונייה לארץ וחפש כרם של שנין בלאן מאלו שניטעו כאן לפני כמה עשרות שנים ושימשו ליינות כמות. הוא מצא כרם כזה שעמד לפני עקירה ושכנע את הכורם להשאירו כדי לעשות ממנו את היין "הכי טוב שאפשר". וכך נעשה.

במקום שלושה עד ארבעה טון לדונם מדולל היבול לכדי 700-800 ק"ג לדונם. הדבר נעשה על ידי 'בציר ירוק' שבו מפילים אשכולות ענבים לרצפה בעודם צעירים. בנוסף, זוהו בכרם ארבע תת חלקות שמבשילות במועדים שונים ולכן מחולק הבציר לארבעה מועדים שונים. תהליך הייצור ביקב, אליבא דזאב דונייה, הוא מינימום התערבות בתהליכים הטבעיים. מבצעים תסיסה ויישון בחביות עץ, אמנם חביות לא חדשות, אבל זה בהחלט תהליך לא נפוץ ביינות לבנים. כמו כן השנין בלאן של סוסון ים אינו עובר תסיסה מלולקטית.