28/10/2012
כתב וצילם: אבי הלוי
המשבר המסתמן בענף היין בארץ אינו מדיר שינה מעיניו של מוטי טפרברג, מנכ"ל יקבי טפרברג .
870. "משבר אינו בהכרח משהו שלילי", הוא אומר, "יש חברות שיוזמות משברים כדי שלא להירדם בשמירה…". הספרות המקצועית מדברת על משבר כעל אירוע חריג, בהחלט לא רצוי, בעל פוטנציאל שלילי וכזה שמסכן את הארגון או הסביבה שבה הוא מתרחש. כאן נכנסים לתמונה המנהלים ואחד הנושאים הנלמדים ביותר בתחום הניהול בשנים האחרונות הוא ניהול משברים. ביקב טפרברג, כך אנו למדים, רואים במשבר הזדמנות לשיפור עמדות. "אנו לא משנים שום תכניות", אומר מוטי טפרברג ומסביר "נמשיך לצעוד קדימה אבל נתמקד יותר בחדשנות ובאיכות ולאו דווקא בגידול כמותי". המשבר שאליו התייחס מנכ"ל יקב טפרברג הוא תוצאה של גידול עצום שנוצר בארץ בכמות היצע הענבים וייצור היינות כאשר מצד הביקוש לא היה גידול משמעותי. אומר מוטי טפרברג: "אנו מתחילים לראות ניצנים של עודפי יין כאשר אחד הגורמים לכך הוא כניסת מגדלים רבים מדי לענף גידול כרמי יין. היו כורמים שחשבו שמצאו את ה'בוננזה' של החיים שלהם ולא חתמו חוזים ארוכי טווח עם יקבים כי הבינו שיוכלו בכל שנה לקבל מחירים גבוהים יותר. אבל, העודפים עושים את שלהם וזה מתחיל להתאזן". בהמשך הביע טפרברג תקווה שמועצת גפן היין תיקח חלק יותר פעיל במה שקורה. "יש לנו ענף טוב, בריא ומעניין שאפשר לפרוץ איתו לשווקים חדשים. צריך רק ללכת בשביל הנכון", סיים מנכ"ל יקבי טפרברג את דבריו. פגשנו את מוטי טפרברג באירוע המעיד בהחלט על החדשנות של היקב, הפעם בתחום השיווקי-פרסומי.
לקראת השקה עתידית של יין חדש ויוקרתי, קברנה פרנק רזרב 2010, קיים היקב תחרות עיצוב תוויות ומארז ליין החדש.
בתחרות השתתפו סטודנטים הלומדים בבית הספר לפרסום של חברות הפרסום, 'בֶצֶפֶר', וגולשים ברשת הפייסבוק. במפגש שהתקיים לפני החגים הוצגו עבודות שהגיעו לגמר וכשבוע לאחר מכן הוכרזה העבודה הזוכה, עבודתו של הסטודנט דניאל מרקוביץ, שהתמקד במוטיב חמשת הדורות של עשיית יין במשפחת טפרברג. בתווית שעיצב מיוצגים חמשת הדורות על ידי תמונה תלת מימדית של חמישה ריבועים הפורצים כביכול מתוך התווית. המפגש עם אנשי יקב טפרברג, אנשי בית הספר לפרסום 'בֶצֶפֶר' והסטודנטים מעצבי התוויות, היווה הזדמנות מצוינת לטעימת היין שהוא נשוא האירוע, הקברנה פרנק רזרב 2010. את היין הציג יינן היקב שיקי ראוכברגר שכדרכו, לא שכח לתת קרדיט לעמיתו הצעיר, היינן אוליבייה פרתי. הוא פתח בהסבר על זן הקברנה פרנק וסיפר שזהו למעשה אחד ההורים של הקברנה סוביניון המוכר לכולנו. עדויות ראשונות לקיומו של הקברנה פרנק בבורדו שבצרפת היו כבר במאה השמונה עשרה. הזן מהווה מרכיב משמעותי, לעיתים מרכזי, בבלנדים הבורדולזיים.
על אף הדמיון לקברנה סוביניון הוא שונה ממנו. הוא מבשיל מוקדם יותר, הוא בעל גודל גרגר שונה, קליפה דקה יותר וכל התכונות האלו יוצרות יין "שלוקח אותנו למחוזות אחרים", כדברי ראוכברגר. הקברנה פרנק של יקב טפרברג נעשה מענבים של חלקת כרם מאוד קטנה, חמישה דונם בסך הכול. הכרם נמצא ברום הרי השומרון בגובה 650 מטר. "ככלל", מסביר ראוכברגר, "קברנה פרנק מגיע לאיכויות היותר טובות שלו באזורים היותר גבוהים וקרירים יחסית". רמת היבול רוסנה על ידי דילול אשכולות כך שהתקבלו לא יותר מ-900 ק"ג לדונם. ראוכברגר סיפר שתהליך ייצור היין נעשה באופן שונה מהרגיל. הענבים הועברו בתחילה למיכלי נירוסטה להשריה קרה של יום שלם עוד בטרם הוחל בתסיסה. לאחר מכן בוצעה תסיסה אלכוהולית מבוקרת בטמפרטורה של 28 מעלות, אחר כך השרייה על הקליפות במשך ארבעה ימים ולסיום סחיטה איטית ועדינה. היין התיישן 18 חודשים בחביות עץ צרפתיות חדשות, בוקבק לאחרונה וינוח כששה חודשים בטרם שחרורו לשוק.
טפרברג 1870, קברנה פרנק רזרב 2010 – רשמי טעימה: ליין גוון אדום-סגול-שחור. באף הוא סגור ומאופק בתחילה אך שהייה של רבע עד חצי שעה בכוס מתחילה לשחרר ארומות של פירות שחורים בשלים כדובדבנים שחורים ושזיפים רכים. המגע הראשוני עם החיך מבליט חמיצות מפתיעה שמתרככת בהמשך ומפנה מקום למתיקות נעימה. בלגימה שנייה ושלישית החמיצות נעלמת והיין מרגיש מאוזן יותר. הטאנינים די חזקים אבל לא ברמה שמציקה לחיך. הגוף די מלא עם מירקם קטיפתי וחלק. האלכוהול כמעט ואינו מורגש ולפי דף היינן רמתו 13.2% בלבד. הטעם השיורי נעים וממושך. בסך הכול יין צעיר ומעט נוקשה שצפוי להשתפר עם השנים. מן היין הזה נעשו שלושת אלפים בקבוקים, הוא יצא לשוק במהלך שנת 2013 ומחירו ינוע סביב מאה וחמישים שקלים.