מאת: מימי בן יוסף
הסיפור הוא על יין, אך לא בכדי. יחד עם היין גדל במקום דור של יזמים לחיים חדשים, לאוכלוסייה בעלת איסורים בחברה הרגילה, סיפור מרגש, סיפור אמיתי ומציאותי, סיפור של כפר בודד, שהשתלב בחיים היפים לייצור יין וקיום בכבוד. טוליפ, יקב יחיד, מיוחד, בודד ומוצלח, רשם לזכותו חיים חדשים יחד עם יין מכובד. היקב, אחד מאותם פלאים סמויים מן העין שגורמים לך לאמין; עזרה לזולת יחד עם ייצור יין. יקב טוליפ וכפר תקווה הם זוג הצלחות, דוגמא יחידה, המדברת אל הלב ואל החיך.
היסטוריה עוד בשנת 2003, ברגשות מעורבים ובספקות לא מעטים התקרבתי למבנה בשם יקב שזה עתה פתח את שעריו, לאחר שייצר את יינותיו הראשונים. מצאתי מן מבנה לא מוגדר, בתוכו מיכלי מתכת בגדלים שונים, צינורות פלסטיק על הרצפה ומעט חביות עץ ישנות. אך בין הלא מוגדר, ראיתי בעיני היזמים אהבה ליין, זיקה לעתיד והתלהבות מדבקת. כולם חייכו, הבריאים והפחות בריאים, שמחים, מבלי שהמבקרים ידעו על שימחתם. באותם הימים היה קשה לאמין, שכמה צעירים עם מעוף יצליחו ליישם יקב בעל יכולות.
הנפשות הפועלות משפחת יצחקי שבראשה עומד יצחק יצחקי עשו את הבלתי אפשרי. היורש, הבן המוצלח רועי יצחקי, הביא את הרעיון והיה לבעל הביצוע. רועי, איש אשכולות תרתי משמע, מנהל את היקב וידו בכל. צעיר בעל יוזמה, יכולות וידע, קידם את היקב לשורות הראשונות של יינות ישראל. היפר אקטיבי, ראשו וידיו בכל שלבי ניהול הכרמים והיקב, כולל תכנון מדויק לעתיד גדול יותר למרות צל הענן בשמו 'משבר היין הישראלי'. היינן תמיר ארצי, אגרונום במקצוע מטפל ביין בהיותו עוד גפן. איש בעל דעות מוגדרות לגבי גידול גפן וייצור יין, עובר בקלות בין שתי האסכולות הידועות, בין העולם החדש בתוספת עולם ישן. לתמיר עיקרון בעל יעבור: 'אסור לחסוך ברכישת ענבים – אפשר לחסוך על כל דבר אך לא על ענבים.' נורית בר מנהלת שיווק, ממונה על אסטרטגיה שיווקית ובניית המותג טוליפ. פאיז חילף אחראי על עבודות התפעול השוטפות ועל ארבעת אנשי כפר תקווה. הם ארבע אנשי עבודה, נתן, דדי, אלי וענבל, שבלעדיהם היין של טוליפ לא היה כה טעים. הם אנשי הכפר, אנשים משולבים בעבודה פורייה, מחייכים כל הדרך לחביות היין ומאושרים על גורלם.
הלחשן לכל יקב המכבד את עצמו, במיוחד יקב בוטיק, יש יועץ, שבא בזמן הנכון להציע, להריח, לטעום, ולשנות דרכים לשיפור המוצר הסופי, לעלות את היין לדרגה הטובה ביותר בתנאים הקיימים. מן לחשן בצל היקב, דר. ארקאדי פפיקיאן, איש יין ותיק, יועץ נוסע מיקב ליקב, ומוסיף ידע מצטבר לכל בקבוק ובקבוק. ארקדי מאחורי יינות טוליפ, כעוזר היינן וכלחשן בעל ניסיון.
הכרמים מפוזרים על פני הארץ עם דגש על האזורים הידועים כבעלי תנובה טובה ומעל הממוצע: מהגליל העליון ועד הרי יהודה. המטרה היא שימוש בכרמים שונים ממוקמים לאורך הארץ על מנת לקבל ממסך (בלנד) של ניחוחות וטעמים מבוססים על טרואר, בהתאם למיקום הכרם על תנאיו החיצונים והאקלימיים. לפי היינן, הטרוארים השונים מדברים בכל כוס יין, בכל ממסך, בציר עוקב בציר. כרם כפר יובל ליד מטולה המתמחה בשירז וקברנה סוביניון, כרם קדש בבקעת קדש סמוך למושב רמות נפתלי הידוע, כרם בן זמרה המדבר בעד עצמו, מקור הסוביניון בלאן של וויט טוליפ, כרם עלמה במושב עלמה שברמת דלתון, כרם צבעון למרגלות הר מרון המתמחה בקברנה סוביניון, קברנה פראן וסירה, כרם כרמי יוסף שבטיפולו של פרופסור עודד שוסיוב עם קברנה ומרלו בעלי ניחוחות ייחודיות, וכרם מטע בהרי ירושלים בגובה של 700 מטר, כרם מצטיין בקברנה פראן. יש מבחר, יש אפשרויות של ממסכים, יש ניחוחות וטעמים מותאמים. כל בצירי היקב 'ידניים', כל הענבים מגיעים ליקב בקירור, והתירוש החדש עובר תהליך קירור מוקדם לפני התסיסה על מנת למצאה את הצבע והארומות הראשונות.
היקב על צלע הר, בשיפוליו הצפוניים של הכרמל, כפר קטן ופסטורלי משקיף על נופיו של עמק יזרעאל הירוק תמיד. המבנה בקצה הכפר בשמו יקב טוליפ, החל את חייו כחורבה עזובה עוד מימי המנדט. אך משפחת יצחקי, אנשי בניין ונדל"ן החליטו לבנות יקב ולייצר יין. המבנה הישן שהיה מן בית לא מוגדר, יקב גרז' בשפת היין, קיבל מתיחת פנים מכובדת. טרנספורמציה מוחלטת, אין דומה לעבר כלל. בימינו, אותו מבנה התחלתי היה למרכז ניהול היקב ומרכז מבקרים סימפטי, מודרני ומאובזר, מוכן לטעימת יין ונגיסת מנות מתאימות. אולם קבלת אורחים. המיכלים, הפרס (press), החביות, המשאבות וכל יתר הציוד עברו לחצר סמוכה שהייתה ליקב, והמבנה הישן היה לאולם קבלת אוהבי יין. יקב טוליפ העכשווי נחשב ליקב מודרני ומתקדם, מסודר, מבריק, ובעל יכולות פיתוח והתרחבות. היקב ייצר בבציר אחרון כ- 125.000 בקבוקים עם אפשרות גידול עד 150.000 בקבוקים, כאשר הציוד הדרוש יושלם. הזמן עשה את שלו, החיוכים נשארו ולעתים היו לצחוק, והיין עלה לגדולות יחד עם אנשי היקב. כיף לבקר במקום מוצלח, כיף לראות הצלחה אנושית ומעשית כאחד. היקב כשר החל מ – 6 לפברואר 2011. בזמן הביקור צי חביות היקב גדל, חביות חדשות צרפתיות מילאו את החצר ועברו טבילת המים הראשונים של ישראל. כפר תקווה, השם אומר את הכול. ישוב קהילתי לאוכלוסייה בעלת צרכים מיוחדים אשר שם לעצמו מטרה לאפשר לקהילה המוגבלת להתפתח ולממש את יכולתם. בכפר יש תקווה. על מנת להבין את משוואת יקב טוליפ ואנשי כפר תקווה, מספיק להצטרף לביקור בזמן הבציר או מיד אחריו שבו אנשי הכפר משתלבים וממלאים את תפקידם בהתאם לרצוי ולמצוי.
היינות היקב מייצר הרבה סוגי יין מזנים שונים בכמה סדרות, המכסות את טעמם של כל אוהב יין, יינות מתאימים לכל ארוחה ולכל שלב של שמחה.
White Tulip וויט טוליפ 2011 – 67 שקל יין חביב, בעל ניחוחות רעננים וחמיצות נעימה. טוב עם מאכלים קרים. יין עדין, ללא יומרות, ורסטילי, טוב עם מנות בשר ודגים קרים. יין ליום יום, כפי שהצרפתים נוהגים. White Franc וויט פראן 2011 – 79 שקל יין לבן מעט ירקרק, פרי הדר ירוקים, גוף עדין וחמיצות טובה. עוד יין ורסטילי לארוחות דגים ובשרים קרים. יין אידיאלי לקיץ החם. Just Merlot ג'וסט מרלו 2010 – 67 שקל אדום בורדו כהה, פרי בשל, דובדבנים, תותים שחורים, מאוזן, עגול וטעים. יופי של יין, תמורה טובה למחיר. יין מתאים לכל. Just Cabernet Sauvignon ג'וסט קברנה 2010 – 67 שקל ארגמן עם מעט סגול, גוף מוצק, מלא פרי בשל, שזיפים, קסיס עטוף בעץ שרוף קל. מאוזן עם אלכוהול גבוהה, ריחני, עשבי תיבול, סיומת מוגדרת ארוכה. Mostly Cabernet Franc מוסטלי קברנה פראן 2009 – 79 שקל רובו קברנה פראן עם מעט מרלו, היין בעל גוף מוצק, ניחוחות וטעמים מורכבים, פרחוני, עלי שושנים, שזיפים, עור רטוב, אדמה רטובה. יופי של יין, עשיר ואלגנטי.
Mostly Shiraz מוסטלי שירז 2009 – 79 שקל רובו שירז עם מעט קברנה סוביניון, ארגמן כהה, מלא פרי בשל, דובדבנים, תותים, עם גוף בינוני עד מלא, עטוף בעשן נעים של סיגר טוב. יין קטיפתי, עגול, מאוזן היטב, מוכן כעט ובעוד זמן מה. מחיר שווה לכל אוהב יין טוב.
Syrah Reserve סירה רזרב 2009 – 98 שקל רובו סירה עם מעט פטי ורדו, היין ממש שחור. היין שמר על טריותו, הרמוני, מחובר ועשיר. תבלינים אסיאטים, רווי עץ ריחני, עשן עץ שרוף, גוף מלא, הרבה פרי יער שחור, תותים וערמונים קלויים. יופי של יין. סיומת ארוכה ויבשה.
Cabernet Sauvignon Reserve קברנה סוביניון רזרב 2008 – 95 שקל מלך היינות מצליח מחדש. צבע ארגמן כהה, מרוכז, עשבי תיבול ותותים בשלים. גוף מלא, טנינים רכים, אלגנטי וחלק. יין בעל עוצמה ובעל יכולות. מוכן כעט וטוב בעוד שנה עד שנתיים. יופי של יין. Black Tulip בלאק טוליפ 2007 – 175 שקל יין הדגל של היקב כולו ממסך מורכב: קברנה סוביניון (66%), מרלו (20%) קברנה פראן (10%), פטיו ורדו (4%) ישב בחביות עץ צרפתיות משך 30 חודשים. היין בצבע ארגמן כהה עד שחור, מפזר עושר של ניחוחות וטעמים, החל מג'נג'ר קלוף עם שזיפים, תותים בשלים, כמעט לפתן מושלם. יין מרוכז, עשיר ואלגנטי, קטיפתי, חלק, בעל איזון מושלם, ויכולות. יין בעל שעור קומה, יין בנוי היטב, משתהה בפה בנועם ולאורך זמן. יין מיוחד עם עתיד מובטח. התווית של בלאק טוליפ מתוכננת ומצוירת על ידי דוד אשכנזי, איש הסובל מתסמונת דאון, תווית יפה יפה, מיוחדת ומרשימה.
סיכום השילוב הנפלא בין חזון הכפר לתשוקת משפחת יצחקי לייצר יין, הוליד מודל מרגש של יקב המעסיק את חברי המוסד הכפרי ונותן להם פלטפורמה עסקית להשתלב בעבודה כאחד האדם. פרויקט ייחודי לא שגרתי, מתקיים בחדווה ובהצלחה, עם צוות מאומן ונאמן לאותם המטרות המוצהרות: לייצר יין הטוב ביותר בנתונים הקיימים. האם טוב ורוחב לב אפשר להרגיש בטעמי היין? לפי אנשי יקב טוליפ, כן. אני מסכים עם מילותיו של יאיר לפיד, לאחר ביקורו ביקב: 'האנשים שעובדים בו הינם אנשים נפלאים ונדירים המשפעים על טעמו של היין'. מילים כדרבנות.
יקב טוליפ, רחוב הכרמל 24 כפר תקווה קריית טבעון.