שלחו לנו את החומר לפרסום

אנשי עולמות היין, שמן זית ומזון, יצרנים ומשווקים

מוזמנים לשתף במדורי האתר את הקהל בפעילות וחידושי ענפיהם וגם ברשמי טעימה ופגישות באירועים שונים.

הירשמו לניוזלטר שלנו

חינוך לאהבת תרבות היין

מאת: ישראל פרקר
האם נעשה משהו בארץ למען חינוך לאהבת יין? יש המון דרכים מפוספסות לזה.

חינוך לאהבת תרבות היין

 מאת: ישראל פרקר

 אני מרבה לכתוב לאחרונה באמצעי תקשורת שונים על הצורך החיוני בחינוך יסודי של הקהל הפוטנציאלי ליין בארץ, כדי להגביר את צריכת היין ובכך לסייע למאות משפחות שהיין הוא מקור פרנסתם. חלק מהמגיבים התייחסו באהדה לדעותיי ואחרים הזכירו שנמאס להם מה"טחינה" החוזרת והנשנית בנושא זה בו דנים רבות, כשלא חלה כל תזוזה משמעותית בתוצאות.

כשנודע לי שבאחד מבתי הספר הסמוכים למקום מגוריי מתקיים חוג לכרת היין ביקשתי לראיין את המורה המארגנת ולפרסם בגאווה את הנושא. היא ביקשה את אישור המנהלת שביקשה את אישור המפקחת. עברה שנה ואני עדיין ממתין לאישור הגברות… מדוע? מפני שהן בוודאי בטוחות שיין זה משקה עתיר אלכוהול הגורם לנזקים ונוגעים בו רק עבריינים ופורעי חוק וסדר,  קרי – שיכורים. הן לא היחידות העושות טעות נוראה כזו, המעידה על חוסר ידיעה והבנה בנושא בשייכן את היין למשהו רע. ואם המחנכות חושבות כך אז מה חושבים אנשי העם שלנו, אלה שלא מרשים שאמזוג להן יין לטעימה בכוס מפני שאינם אוהבים יין.
לאחרונה, לקראת חג הפסח, היו מלאים אמצעי התקשורת בעשרות כתבות תחת הכותרת: עשרה היינות הטובים ביותר, או עשרת היינות הכשרים הטובים בארץ, או 15 היינות הטובים מתחת למחיר 50 ₪, וכו'.  בכתבות היה אוסף יינות אקראי שהגיע לכותב ולחבריו הטועמים שדירגו את היינות לפי טעמם והרגשתם. אך האם אלה באמת היינות הטובים ביותר בשוק?  לא – מפני שלא נטעמו כולם, אלא רק נציגי יינות מטעם. כך גם לגבי המדליות בהן זוכים יקבים בתחרויות שונות, השוכחים לציין שהם היו בין הטובים בין אלה שהשתתפו בתחרות בלבד, ומדליית זהב אין רק אחת  בתחרויות היין כמו שמחלקים באולימפיאדה. הביקורות והמידע על היינות כללו בדרך כלל מידע על צבע, ריח וטעם ואולי גם בנושאי אפיצות או הכרם הנטוע בגובה מסוים. אלה בדיוק הנושאים שפחות מובנים ומעניינים את רוב הקהל הפוטנציאלי של צרכני היין שבוודאי לא רבים קראו את מה שפורסם ואלה שניסו לקרוא בטח "הלכו לאיבוד" בים של טעמים, צבעים וריחות של יינות ויקבים שמעולם לא שמעו עליהם.
חברים,  ככה לא מנהלים מדינה, לדעתי, והגיע הזמן לעורר נושא זה בגלוי בתקווה ש…. במשך כ12 שנים בהן אני עוסק ביין בארץ לא נוכחתי שצריכת היין לנפש עלתה כאן וכל אחד ממשיך לעשות שככל שעולה בלבבו בנושא. הלקוחות האפשריים כנראה הפסיקו כבר מזמן להתרשם ממה שלא נעשה, ולי זה חבל ואפילו כואב.
מחשבות רבות מסתובבות לי בראש בנושא יינות ישראל כבר תקופה ארוכה ולדעתי הכל צריך להתחיל מחינוך נכון בהבנה ביין והמתרחש סביבו. אני גם יודע שכדי לתת את החינוך הנכון חשוב לשלב הרבה גורמים המרוחקים כרגע זה מזה וזהו פרויקט מורכב ולגמרי לא פשוט.
כמהנדס רב ניסיון, עם שאיפה להגיע לשלמות בכל נושא, החלטתי לנסות להעלות בכתב את אשר נרקם ומתבשל במוחי.
חשוב!!! שימו לב !!
מהקטע הבא משולבים בכתבה דמיון רב ומציאות אפשרית. אני אפעל ואדאג שמאמר זה יגיע לכמה שיותר קוראים שחלקם נמצאים ומחליטים בתחומי הביצוע השונים במדינה. אם קובעי מדיניות בארץ ובחברה יקלטו לפחות חלק מהדברים שמיד תקראו ויתחילו להגשימם אשמח מאוד, ואני בטוח שעוד רבים יצטרפו אלי בשמחתם.
אני מתחיל עם הקטע הדמיוני:
יום אחד אחרי הצהרים צילצל הטלפון הסלולרי שלי ממספר בלתי מזוהה: "ישראל פרקר?" שאלה המזכירה. "ראש הממשלה מר נתניהו רוצה לשוחח איתך." ליבי החל לפעום בעוז. "ראש הממשלה? איתי?"
"שלום ישראל, אני מתקשר כדי לספר לך שלאחר דיון ארוך עם שרת החקלאות ושר המסחר והתעשייה העסוקים בענייניהם ואין להם זמן לטפל בענף היין בארץ, החלטנו להציע לך ולמנות אותך לסגן השר בתפקיד הממונה על ענייני ענף היין בארץ." אמר לי הקול הכל כך מוכר לי.
"מה דעתך ישראל? היין הוא משקה שכבר הרבה דורות מזה אלפי שנים אנחנו חיים עימו ולוגמים ממנו בימי שמחה החל מברית המילה ועד לחתונות וימי הולדת. בכל יום שישי רובינו מקדשים עליו לפני כניסת השבת מפני שיין זה לא סתם עוד משקה. אני חושב שהגיע הזמן לטפל בתעשיית היין בארץ בצורה רצינית ויסודית ויש לנו אפילו תקציב ראשוני לנושא." סיים ראש הממשלה את דבריו וחיכה לתשובתי.
שבוע לאחר מכן כבר ישבתי במשרד חדיש בבנין רב קומות כשבחדר לידי ישבו שתי מזכירות מנוסות, והתחלתי במרץ רב להוציא לבצוע בפועל את תוכניותי הרבות לקידום ענף היין בארץ.
החינוך בבתי ספר יסודיים. בשיתוף עם משרד החינוך והחקלאות בנינו תכנית מרתקת לביצוע והפעלה בשעורי הטבע  במספר שעורי חובה במשך השנה. מתחילים ברקע עיוני תיאורטי: לימוד כללי של הגפן, הזנים, הכרם, סוגי יינות ויצור יין. בעת הבציר פגישה בכרם, בציר עצמי ענבים, דריכה על ענבים וייצור עצמי של מיץ ענבים. ביקור ביקבים  ובכרמים. וכו'. כל תלמיד מקבל לבסוף בקבוק קטן עם מיץ ענבים שעשה ועליו תווית מיוחדת שהוא עיצב עבור הבקבוק כששם היין הוא כשמו, גאווה למשפחתו.
החינוך בבתי ספר תיכוניים. ייננים מיקבים שונים מבקרים בשעורי חברה ומלמדים את תלמידים: זני ענבים, סוגי יינות, איך עושים יין. יקבים בישראל וכו'.  מושם דגש על ההבדל רב המשמעות בין יין למשקאות אלכוהוליים, רבי אלכוהול כמו וודקה, ויסקי ועראק. הנזק בשתיית אלכוהול (יין  לא מוגדר כמשקה אלכוהלי) – כששותים לא נוהגים,  ביקור ביקבים טעימה מודרכת של יינות. רמת האלכוהול בכמות קטנה של יין בכוס היא זעירה לעומת כמות האלכוהול במשקאות אלכוהולים.
חינוך ולימוד הציבור בחנויות יין. הציבור הגדול, הפוטנציאלי לרכישת יין, נכנס להלם בעמדו מול מדפים ארוכים מלאי בקבוקי יין בחנויות יין וברשתות הגדולות. באיזה יין לבחור? מהם כל השמות של היינות ומיהם היקבים הרבים והבלתי מוכרים שיינותיהם מופיעים על המדפים?  הקמנו אתר אינטרנט ובו שמות ותאור כל יינות ישראל שיצאו לשוק ב5 שנים האחרונות. לכל יין הוצמד הברקוד של הבקבוק. באתר מוצגים גם כל יקבי ישראל השונים עם מספר משפטי מפתח חשובים על היקב ואנשיו. היינות בחנויות מסודרים לפי זנים ולא לפי יקבים. כל חנות ובה יותר מ100 בקבוקי יין ישראלי למכירה מחויבת להציג לפחות 4 מסכי מחשב LCD המחוברים לאתר האינטרנט הזה. כל לקוח יוכל להקיש על המסך את הברקוד של בקבוק שבחר ולקבל פרטים על היין והיקב. החנויות מחויבות להציג בתוכנה מיוחדת את היינות שבחנות ואם מגיעים עם יין ידוע ניתן למצוא מיידית אם הוא נמצא בחנות והיכן. בשלב הבא נדאג גם להוסיף את המחירים של כל היינות המופיעים ברשתות הגדולות ובחנויות היין לצורך השוואה. כמו כן אנו עובדים על צילום סרטי וידאו של כל בעלי היקבים בארץ המספרים על היקב ויינותיו. חומר זה יוצג אף הוא באתר המיוחד שהקמנו. כך אנו מקרבים את היקב לצרכן מוחשית מאוד.
מגזין יין נפגשנו עם אנשי הוצאה לאור המוציאה דרך קבע עיתונים מקומיים בסופי שבוע.  הוצאנו לאור מגזין הממשיך להתפרסם בקביעות כל 4 חודשים. במגזין מופיעה רשימת כל יינות ישראל המוצעים בשוק באותה עת עם תאור היקבים שיצרו אותם. המיון של היינות לפי זנים ולפי יקבים. היקבים ממוינים לפי א"ב ולפי אזורי מיקום. המגזין הרבעוני מחולק בחינם לכל דורש בכל הרשתות הגדולות ובמקומות חלוקה שונים,  כך שהוא מגיע כמעט לכל בית בארץ בו יש לקוח פוטנציאלי ליין.  תושבי ישראל יכולים סוף סוף לראות סדר בנושא הגדול והמקיף הזה ולהכיר איזה יקבים יש בארץ ומה הם מייצרים. במגזין מפורסמות תוצאות טעימת יינות וחוות דעת של הציבור שטעם אותם ללא חוות דעת של אנשי מקצוע. מימון – פרסומות וחסויות המוצגות במגזין.
טעימת יינות העיתונות הכתובה והאתרים באינטרנט מוצפים בביקורות ובציונים של אנשי מקצוע ושכאלה המתיימרים להיות כאלה. לא זה מה שמעניין את רוב הקהל הפוטנציאלי. לא מעניין אותו הצבע אדום עז, ניחוחות תות השדה, האפיצות בפה, טעם החבית או הטעם השיורי בפה. לא מעניין אותו גם אם היין קיבל ציון 89 או 91. ולכן רובו אינו קורא כלל ביקורות אלה. את הציבור מעניין הקשר בין המחיר לטעמו של היין ומה חושב הציבור הרחב על היין.
התכנסנו צוות המורכב מאנשי מקצוע, שפים, בעלי חנויות יין ונציגי ציבור חובבי היין  וערכנו שאלון הגדרת התרשמות מטעימת יין בן 10 סעיפי שכדי למלא אותו לא צריך להיות מקצוען או להבין הרבה ביין. צריך רק לדעת אם היין טעים או לא ובאיזו רמה. שאלון זה מופץ לכל נקודות טעימת היינות בארץ בחנויות ובירידי היין. מדי שבוע נאספים הטפסים המלאים ומסוכמות התוצאות ע"י צוות מיוחד בתוך תכנת מחשב מיוחדת הקולטת את המידע מכל רחבי הארץ. התוצאות הסופיות מסוכמות ומפורסמות באינטרנט, באתר המופיע בצגי החנויות ובמגזין הרבע שנתי. זהו מידע נהדר ועוזר לאלה החושבים שהם מבינים פחות ביין.
פיקוח על ייצור יין – תו תקן התכנסנו צוות שכלל את אנשי משרד המסחר והתעשייה, משרד הבריאות, מכון התקנים ומומחי יין מהמדרגה הראשונה. הכנו הצעת חוק מיוחדת שפרטיה מובאות בהמשך. ראש הצוות, חבר הכנסת, העביר בשלוש קריאות את חוק יינות ישראל: כל יקב המוציא יין לשוק למכירה בשוק חייב להעביר לבדיקת מכון התקנים בקבוק יין. כל סדרת בקבוקי יין העומדת בכל התנאים בהם צריך לעמוד יין מקבלת מדבקת תו תקן מיוחד שתודבק על הבקבוק. כל בקבוק שיימכר בארץ חייב לשאת מדבקה זו. פקחי מכון התקנים אוספים מדי פעם בחנויות היין דוגמאות של בקבוקים עם תוויות תקן כדי לבדוק אם אכן היין שבבקבוק הוא אותו יין שקיבל את האישור. יקבים שלא עומדים בתקנים מטופלים בדרכים המוגדרות בחוק.
קורסים והשתלמות לייננים ובעלי יקבים קטנים  אנחנו מארגנים מדי ספר חודשים קורסים לייננים ובעלי יקבי בוטיק חדשים בו מרעננים את הידע שלהם ונותנים להם כלים ויותר הבנה ביחצ"נות כדי שיבינו טוב יותר, שיין לא מספיק רק לעשות אלא צריך גם לדאוג שיכירו אותו. כמו כן מובהר להם היטב נושא חוק היין והמשמעות שלו.
תערוכות יין תערוכות יין מאורגנות ע"י גופים פרטיים אך מסובסדות ע"י גופים ממשלתיים בהתאם לגודל היקב. הסבסוד הוא ליקבים המייצרים מעל 5,000 בקבוקים בשנה והם בעלי פוטנציאל מכירה. בכל תערוכה משתתפים למעלה מ100 יקבים. התערוכות מתקיימות במספר ביתנים גדולים כדי לאפשר להמוני המבקרים להסתובב בהם בנוחיות. עלות הכניסה היא מינימאלית, דבר מושך יותר מבקרים. אנחנו דואגים לארגן הסעות מאורגנות ממרכזים שונים בארץ לתערוכות המרתקות.
תיירות יין  לאחר פגישה עם שר התיירות כינסתי צוות מיוחד שהורכב מאנשי היקבים הגדולים, משרד התיירות, ארגון מורי הדרך וארגון משרדי הנסיעות וערכנו תוכניות מיוחדות לתיירות יין בארץ. הגדרנו וחתמנו הסכמים עם משרדי נסיעות האחראים על הטיפול בתיירות הפנים ותיירות חוץ.  הכנו חוברת מיוחדת במספר שפות המספרת בקצרה על תעשיית היין בארץ מימי התנ"ך ועד היום, על היקבים והיינות כולל מסלולי טיולי יקבים מומלצים. החוברת מחולקת לכל תייר המגיע לארץ וגם נשלחת לכל דורש הפונה אלינו באמצעות האינטרנט. במשרדי הנסיעות מפורסמים גם מסלולי הטיולים לישראלים ומאורגנים מהם טיולי קבוצות. אנשי השיווק מעבירים מיידע למקומות העבודה השונים ואף מארגנים הרצאות של מומחי יין  באירועים שונים של מקומות העבודה. שוב נוכחנו והבנו דבר הידוע לרבים, שהיין הוא שגריר מצוין של מדינת ישראל ושגריר כזה חובה לטפח.
בית יינות ישראל  במימונו של יזם פרטי, עם עזרה ממשלתית, הקמנו בית מפואר של יינות ישראל. בבית מוצגת ההיסטוריה של ייצור היין בארץ, כולל מוצגים ארכיאולוגים בנושא. באולם במרתף  מתקיים מופע אור קולי המוקרן על מסכי ענק ובשלושה ממדים נותן לצופים הרגשה נפלאה  ומרתקת והם חשים כאילו הם חלק מתעשיית היין המפוארת שלנו. בקומות המבנה הארכיטקטוני המרשים פרושים עשרות רבות של חדרים קטנים המוקדשים כל אחד ליקב אחר ובהם מידע מצולם ומוחשי על היקב ויינותיו. הצועד בין החדרים מצויד באוזניה אלחוטית מיוחדת הקולטת הסבר על היקב במספר שפות (לפי הנדרש) באופן אוטומטי כשניצבים מול חדר היקב הספציפי. גאווה לאומית.
תקציבים התקציבים למימון כל הפעילויות שהצלחתי לארגן בעזרת כל הוועדות שכינסתי מגיעים ממשרד החקלאות, משרד המסחר והתעשייה, משרד התיירות ומשרד החינוך. מקור נוסף הוא היקבים עצמם, ממס מיוחד המוטל עליהם בהתאם לחוק נוסף שהעברנו בכנסת. מס בקבוק היין.  כל יקב המייצר מעל 5000 בקבוקים בשנה מעביר לקופת המדינה שקל אחד עבור כל בקבוק יין העולה לציבור מעל 30 ש"ח. בצורה זאת אנו מצליחים לגייס לטובת פיתוח ענף היין בארץ עשרות מיליוני ₪ בשנה המגיעים בעקיפין גם מהציבור עצמו.
חלום? השעון המעורר צלצל בחדרי. פתחתי עיניים ולקח לי מספר דקות להתאושש מהלילה המקסים שעברתי. הבנתי שכל מה שנכתב למעלה היה בעצם חלום ועדין רחוק מהמציאות כאן אצלנו. מה שניחם והרגיע אותי הוא שלעיתים חלומות מתגשמים. לי זה קורה הרבה. רק צריך לרצות, לבצע ולהגשים. אנחנו מבורכים באוצר טבע מרשים ואסור לנו לבזבז  ולהרוס אותו. אני בטוח בזה!!!
לחיים, לחיי יינות ישראל !!!  

 

כתיבת תגובה

שתף:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

קרא עוד כתבות