שלחו לנו את החומר לפרסום

אנשי עולמות היין, שמן זית ומזון, יצרנים ומשווקים

מוזמנים לשתף במדורי האתר את הקהל בפעילות וחידושי ענפיהם וגם ברשמי טעימה ופגישות באירועים שונים.

הירשמו לניוזלטר שלנו

מסלול של היסטוריה, כרמים וטעימות יין

דן בירן

במסגרת תהליך בניית דרכי היין של ישראל שנערך בשנת 2011 ביוזמת משרד התיירות, משרד החקלאות והמועצה לגפן היין, חולקה הארץ לתשעה אזורי תיירות יין. רובם אזורי גידול מובהקים של גפן היין ומיעוטם קצת פחות. ברשימה נכללים אזורי היין של הגולן, דרך היין של הגליל העליון, דרך היין של הגליל המערבי, דרך היין בגליל התחתון ובעמקים, דרך היין של אזור הכרמל ומישור החוף הצפוני, דרך היין של השומרון, בנימין וגוש עציון, דרך היין של השפלה הדרומית, דרך היין בחבל יהודה ודרך היין של הנגב והערבה.

חשוב לציין כי בחלק מהאזורים קיימת יותר מדרך יין אחת בשל המבנה הגיאוגרפי השונה של בתוך אותו אזור.
טיול יין בכל אחד מהאזורים הללו מאפשר למטייל בחירה רבה ומגוונת של אתרים שבהם יוכל לממש את הרעיון המצוי בבסיסו של טיול יין על פי הקריטריונים שציינתי ברשימות הקודמות. כלומר, שילוב של לא יותר משני יקבים ביום, עם ביקור באתרים היסטוריים מהעבר הקרוב והרחוק בתולדות גידול היין בארץ ישראל, סיור בענפי תיירות חקלאית דומים, כניסה לשמורות טבע וגנים לאומיים קרובים, ביקור במבשלת בירה, מצפורי נוף, מפעלי מים וכדומה.

לצורך הבנת מבנה הטיול בדרכי היין של ישראל, מובא כאן מסלול לדוגמה ובו המרכיבים שציינתי לעיל. זהו רק בסיס שאפשר כמובן לערוך בו שינויים ברוח המבנה המוצע, וכמובן שאין שום מגבלה במעבר מאזור יין אחר למשנהו כל עוד המסלול נשען על מסגרת דרך היין.

רצוי מאוד לפתוח טיול כזה במרכז מבקרים של יקב גדול שניתן לקבל בו מידע גם על גידול הכרם ליין באזור ולהרחיב בכך את המבט הפותח על מסלול הטיול כולו.
בהמשך, חשוב לשלב יקב קטן יותר ("בוטיק"), שיש בו סיפור אישי או משפחתי ובכך לאפשר למטייל להכיר את האופי וההרכב השונה של היקבים באותו אזור ובארץ בכלל. בכל מקרה, לא רצוי לבקר בשני היקבים ברציפות אלא לשלב ביניהם אתרים אחרים שאין בהם טעימות יין.

כדי להבהיר את העניין מוצג כאן מסלול לדוגמה שיכול להוות מודל לכל מי שמתכנן טיול באחת מדרכי היין של ישראל. לצורך ההמחשה בחרתי את אחת מדרכי היין של חבל יהודה.
לטעמי, כדאי לפתוח סיור כזה במרכז המבקרים של יקב ברקן, שהוא אחד ממרכזי המבקרים המודרניים והמתקדמים ביותר בארץ. ניתן לראות במקום סרט המספר על הכרמים באזור ועל תהליך יצור היין, לסייר במסלול הצופה אל תהליך הייצור, לצפות אל כרמי ונופי האזור ולסיים בטעימות יין.
מכאן מומלץ לנסוע לאורך דרך הפסלים במסלול העובר ביער הנשיא ומגיע לתל צרעה. על התל מצויים מספר גתות יין עתיקות שבאמצעותן ניתן להכיר את סיפור יצור היין בעת הקדומה בארץ ישראל. זהו גם המקום לשמוע את סיפורו של שמשון שנולד וחי "בין כרמי תמנתה" ולשלב בכך את נושא גידול הגפן בארץ בתקופת התנ"ך.
תחנה נוספת במסלול תהיה באחד היקבים הבינוניים או הקטנים שמצויים ברשימת 40 היקבים (ויותר) שקיימים באזור. אפשר שיהיה זה יקב קדמא המביא את סיפור יצור היין באמפורות – כדי חרס גדולים המוצגים במרכז מבקרים חביב למדי, או ביקב צרעה, המספר את סיפור התחדשות ענף היין בחבל יהודה בעת החדשה.

ברשימה הזאת גם יקב האלה בקיבוץ נתיב הל"ה, יקב מוני הצופה אל מרחבי נחל שורק, יקב צפרירים, יקב ספירה בגבעת ישעיהו המתמחה ביינות לבנים, ויקבים נוספים שניתן למצוא כמותם ברשימות של מטה יהודה המופיעות באתר  הלב הירוק.
אפשר כמובן לשלב גם ביקור במבשלת הבירה ביישוב שריגים או במחלבות המייצרות גבינות עזים בהן חוות היערן בהר יעלה, שביל העזים בטל שחר ואחרות ובכך ליצור מסלול יין מגוון על פי המודל שתיארתי לעיל.


דני בירן הוא רכז קורס מורי דרך לתיירות יין ויועץ לפיתוח תיירות יין

כתיבת תגובה

שתף:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

קרא עוד כתבות