מאת: ישראל פרקר
למה בכלל יין?
ברחבי הארץ יש למעלה מ250 יקבים שמיצרים למעלה מ1,000 יינות חדשים מדי שנה. המבחר הוא ענק והוא גדל מחודש לחודש. ייצור יין ולגימתו הפכו לטרנד מתפתח וגדל בארץ. מומלץ מאוד לבקר ביקבים השונים ולשמוע ממקור ראשון את סיפורי היקבים והיינות.
הקטע הבא מוקדש לאלה שעדיין לא מבינים מה אנחנו בעצם, חובבי היין, מוצאים ביין. משיחות רבות מתברר לי שלא מעטים הם אלה החושבים שבסך הכל יש יין לבן ויין אדום, יין יבש (חמוץ- הם אומרים) או יין מתוק לקינוח, וזהו. "ומה זה בכלל מעניין?" הם שואלים אותי שוב ושוב. "הרי לכל היינות יש אותו טעם…" לצערי ישנם כאלה שאפילו מסרבים לטעום יין כי… "אני לא אוהבאוהבת יין"… כך הם אומרים לפני שבכלל טעמו אותו. או : "יין זה סתם פלצנות…" וזה בדיוק הרגע שבגופי עוברת צמרמורת, מפני שקשה לי לקבל דעתם של כאלה המכריזים אותה בקולי קולות ללא שידעו באמת על מה הם מדברים.
חברים, יין זה לא סתם עוד משקה. יין הוא משהו ייחודי ומיוחד שמלווה אותנו מאז הלידה – בברית המילה, בבר מצווה, בימי ההולדת, בחתונה, במסיבות, בחגים בכל יום שישי, כשמקדשים עליו. ועוד… יש יין ביהדות וגם יין בנצרות. יין היה בשימוש דתי ואזרחי (החיילים הרומאים שתו יין מדי יום כחלק מתפריט האוכל) כבר לפני אלפי שנים, ויש כנראה סיבה לכך. יין להנאה ויין לבריאות. בקשר לתרומתו של היין לבריאות, היא גדולה מאוד כפי שמוסרים אלה שחקרו את השפעתו, אך על כך נדון במאמר אחר.
אני תמיד חוזר ואומר שמאחורי כל בקבוק יין מסתתר סיפור מופלא של הכורם, היינן ומשפחתו, אזור הכרמים, היקב ושיטות ייצור היין, אנשי השיווק ועוד ועוד. הסיפורים המרתקים שלהם מתחדשים מדי שנה עוד פעם ועוד פעם ולעולם לא נגמרים. איזה סיפורים יש למשל על קולה, או על מיץ תפוזים?
כשאנשים, אפילו זרים, נפגשים ומישהו מעלה את נושא היין מיד מתפתחת שיחה ערה בנושא שנמשכת זמן רב אפילו אם הם לא מכירים אחד את השני וזאת הפעם הראשונה שהם נפגשים. מדברים על חוויות מעולם היין, על ביקור ביקבים בארץ ובעולם, על יינות משותפים שלגמו ועוד ועוד.
כשנפגשתי עם בעל מפעל אלקטרוניקה בשוויץ במסעדה וסיימנו לדבר על ענייני האלקטרוניקה, הטרידה אותי המחשבה על מה לדבר איתו בהמשך הארוחה. סיפרתי לו שאני בעל אתר יינות ישראל והרגשתי שניצת זיק בעיניו. כך במשך שעתיים נוספות ישבנו ושוחחנו על יינות כשאני סיפרתי על יינות ישראל והוא על יינות שוויץ (שלא ידועה ביינותיה) ובעיקר על היינות המיוצרים מענבים מכרמי העיירה בה הוא גר. בקיצור, הארוחה השגרתית הפכה למהנה וכיפית, ובטח שלא משעממת.
גם בסלון האווירי בלה בורג'ה, שבצרפת, כשמזגו לי באחד הדוכנים יין צרפתי טוב בכוס פלסטיק, התחלתי לדבר עם המוזג על חשיבות הכוס בטעימת יין ואיך היין מאבד מטעמו ומריחותיו הטובים כשלוגמים אותו בכוס פלסטיק דקה. מיד התרכזו סביבי עשרות אנשים והתערבו בשיחה. (הוא כנראה הסביר להם בצרפתית שאני מישראל, וגם לנו יש יקבים) כשדיברתי על יינות ישראל התפתחה שיחה מאוד ערנית וארוכה בנושא עם אנשים שדקה לפני כן לא הכרתי והנושא העיקרי עליו דיברו לפני כן היה מערכות אלקטרוניות במטוסים.
כן, היין מקרב בין אנשים. יין זו תרבות !!!
אז איך אפשר לומר שיין זה סתם משקה לא מעניין שחבל בכלל לדבר עליו או ללגום ממנו. או רחמנא ליצלן, יין זו סתם פלצנות. אגב, אני משתדל לא להגיד לשתות יין מפני שבשבילי מים, מיץ וקולה שותים ויין לוגמים, ומומלץ לפני כן לערסלו בכוס ולשאוף עמוק את ריחותיו.
ביקור ביקבי ישראל
זה לא פשוט להמליץ באיזה יקבים כדאי לבקר, מפני שאני תמיד בעד כולם, לאחר שאני רואה כמה מאמץ משקיעים בעלי היקבים והייננים בעשיית כל בקבוק יין. אף כי בסופו של דבר יש כאלה שעושים יינות מצוינים וישנם כאלה שהיין שהם מייצרים הוא הרבה פחות טוב, בלשון המעטה. לאלה אני מציע ללמוד יותר מבעלי מקצוע ורק לאחר שיתקבלו תוצאות טובות להציג את היינות לחובבי היין. בשביל יצרני היין, "גידול" יין הוא שווה ערך לגידול ילדים עד להתבגרותם.
באתר www.wines-israel.co.il/yekavim מוינו היקבים בהתאם למיקומם, ב 5 אזורים בארץ: הגליל ורמת הגולן, הר הכרמל וסביבתו, מרכז וגוש דן, השפלה והרי יהודה,
הנגב כמו כן מסודרים היקבים בסדר א"ב.
שתי דרכים מומלצות לתכנון ביקור ביקבים:
1. להכין שמו של יקבים מומלצים בביקורות בעיתונות או באינטרנט או ע"י חברים ולחפש מידע על היקב לפי שמו.
2. לחפש יקבים בסביבה של האזור אליו אתם מתכוננים לנסוע בטיול. יקבים יש בכל המדינה מצפון רמת הגולן והגליל ועד לאילת
האם צריך להודיע ליקב מראש על הביקור המתוכנן?
כן, במיוחד אם מבקרים בקבוצה. ביקבים גדולים חשוב שיימצא אדם בעל ידע מתאים שיוכל להנחות אתכם בסיור ביקב ובטעימת יינותיו ולהסביר, אחרת תלכו לאיבוד בין עשרות סוגי יינות ובקבוקים. גם ביקבים קטנים תיאום מראש יבטיח שהיינן יהיה במקום. התאום חשוב מאוד להשלמת ההנאה בביקור. מומלץ מאוד לבדוק בשיחת טלפון אם היקב כשר, למי שזה חשוב, ומתי הוא פתוח.
אל תשכחו שכמעט כל היקבים הכשרים אינם מקבלים אורחים בשבת ובחגים. אבל חלק מהיקבים הכשרים פתוחים גם בחגים ובסופי שבוע, כאשר יש הפרדה בין אולם הייצור ומרתף החביות, הכשרים, לבין מרכז המבקרים.
אני ממליץ לצלצל ליקב יום לפני הביקור או צלצלו לפחות כמה שעות לפני שתגיעו למקום, בכדי לבדוק שהיקב באמת פתוח. אל תיסעו סתם ללא תכנון ותחפשו יקבים ש"אולי" פתוחים, כדי שלא תתאכזבו. לא מומלץ לבקר ביותר מ2-3 יקבים ביום, לדעתי.
האם היקבים גובים כסף תמורת הביקורים והטעימות?
חלק מהיקבים גובה דמי טעימה וסיור ומגיע להם, לדעתי. כך נהוג בכל העולם. גם זאת מומלץ לבדוק לפני שמגיעים כדי למנוע הפתעות מכאלה שלא כל כך אוהבים לשלם. כדאי גם לבדוק אם כשרוכשים יין מופחתים דמי הטעימה מעלות הבקבוקים.
האם חייבים לקנות יינות לאחר טעימה ביקב?
מחירי היינות ביקב בדרך כלל נמוכים מעט מהמחירים ברוב החנויות, ובהחלט נמוכים יותר מהמחירים במסעדות, ולכן ביקור ביקב הוא הזדמנות טובה לקנות יינות שאוהבים במיוחד. ביקבים יש גם הזדמנות נפלאה לטעום ממבחר היינות שהם מציעים, כך שאפשר להתרשם באמת מהיין ולא רק משמועות עליו. אל תשכחו בכל רגע של טעימה שבסופו של דבר המטרה העיקרית של יצרן היין, נוסף להנאה מהייצור, היא למכור את יינותיו כדי שיהיה לו מספיק כסף גם לייצור היינות בשנים הבאות. לעשות יין טוב זה לא דבר זול, והעלויות הן גבוהות מאוד.
ומה בקשר לפרסום חוויות הטעימה באינטרנט?
אני ממליץ ומקווה מאוד שלא תתעצלו ותכתבו על הביקורים לידיעת חובבי יין אחרים. משתתפי פורומים, בעלי בלוגים וכאלה שמעלים תגובות בפייסבוק ובאתרים אחרים, אל תשכחו לפרסם את החוויות שעברתם, למען היקבים ולמען אלה העתידים לבקר אחריכם באותם יקבים. כדאי גם לציין בפוסטים אם הביקור היה לא מוצלח, הצוות ביקב לא עשה את עבודתו טוב או שהיינות היו גרועים. הערות בונות ולא פוגעות, משמיצות או מעליבות, תמיד עוזרות לתקן ולשפר.
מה עושים אחרי הביקור?
קודם כל, אם שתיתם כמות גדולה של יין וראשכם סחרחר, אל תנהגו. אל תיסעו גם ברכב עם נהג ששתה יותר מדי. מומלץ להמתין כשעה אחרי הלגימה האחרונה. שנית, יפה ומומלץ לשלוח ליקב מכתב תודה בדואר או באי מייל.
יש הרבה יינות טובים בישראל וגם יקבים, ויין זה לא סתם עוד משקה – מאחורי כל בקבוק יין יש סיפור מרתק.
מאות רבים כאלה נמצאים באתר www.wines-israel.co.il