כתב וצילם: אבי הלוי
אפשר לומר כמעט בבטחה שאין עוד יין שלגבי איכותו קיים קונצנזוס כל כך רחב עד שנדמה שהקצרין האדום הוא לא רק יין הדגל של יקבי רמת הגולן אלא גם יין הדגל של תעשיית היינות הישראלית כולה. כנהוג ביינות דגל איכותיים, הקצרין האדום יוצא רק בבצירים מסוימים, וזאת כאשר צוות הייננים של יקבי רמת הגולן, בראשותו של היינן הראשי ויקטור שונפלד, מחליט שהיין ראוי להיכלל בסדרת העל הזו. מאז הוקמו יקבי רמת הגולן יצאו רק ששה יינות קצרין מהבצירים הבאים: 1990, 1993, 1996, 2000, 2003, 2004 ולאחרונה הצטרף אליהם הקצרין האדום מבציר 2007. בניגוד לאירועי השקת יינות קצרין הקודמים שהתקיימו ברוב עם, הושק היין הזה לפני חג הפסח בשקט יחסי ללא הרבה 'רעש וצלצולים'. דווקא בשל כך הסתקרנתי מאוד עת קיבלתי, כחבר מועדון הלקוחות של יקבי רמת הגולן, הודעה על אירוע השקת היין לחברי המועדון במסעדת מסה בתל אביב
מסעדת מסה היא מסעדה טובה ומצליחה ולא בכדי. שף המסעדה, משה אביב, הוא אחד השפים המוערכים בארץ ואת המסעדה והבר שבצדה פוקדים לקוחות רבים ונאמנים. אבל יש במסעדת עוד משהו הנוגע לנו כחובבי יין. במסעדת מסה עושים כבוד ליין בכלל וליינות הישראליים בפרט. מלצרי היין של המסעדה בעבר ובהווה: אדר קליינמן, מורן עשור וכיום אלה סקר השכילו לעצב, בעידודו של הבעלים איציק המל, תפריט יין מרשים הכולל כמאתיים וחמישים מותגי יין – רובם יינות ישראלים. לא בכדי נפתח האירוע בדברי תודה של מיקי שני, מנהלת מועדון הלקוחות של היקב, לצוות המסעדה, בעליה ומנהלה. בסיום האירוע אף הוענקו להם, כאות תודה, מספר בקבוקי קצרין 2007 במתנה. על המנות שליוו את היינות שהיו באירוע נדבר בהמשך.
ענת לוי רושנסקי, מנכ"לית יקבי רמת הגולן הודתה לחברי מועדון הלקוחות שהגיעו לאירוע וספרה בגאווה מוצדקת על הזכייה של היקב בתואר 'היקב הטוב בעולם' בתחרות וינאיטלי האחרונה. הזכייה בתחרות שנערכה בוורונה, איטליה, באה לאחר שיקבי רמת הגולן צברו את התוצאות הטובות ביותר, על פי החלטה של מאות שופטים בכירים מעולם היין, כשהיקב הישראלי גובר בדרכו על כ-1000 יקבים אחרים מ-30 מדינות יין מהמובילות בעולם. בתחרות זו זכו גם שני יינות של 'יקבי רמת הגולן' במדליה יוקרתית שהיא מעל מדליית הזהב רגילה ואלו הם ירדן שרדונה כרם אורגני אודם 2009 ו- ירדן הייטסוויין 2008. התואר הוענק לנציגי היקב, המנכ"לית ענת לוי רושנסקי ומנהל השיווק ארנון הראל, בטקס מיוחד שנערך לאחרונה במשרד החוץ האיטלקי . "היה זה כבוד גדול לייצג את היקב ואת תעשיית היינות הישראליים בטקס מרגש כזה", ציינה ענת לוי רושנסקי והודתה לויקטור שונפלד היינן הראשי של היקב, החוגג בימים אלו עשרים שנות עבודה ביקבי רמת הגולן.
ויקטור שונפלד, היינן הראשי של יקבי רמת הגולן, פתח את דבריו בהתייחסות לשנת הבציר 2011 המתהווה כעת. "אם שנת 2010 הייתה השנה החמה ביותר שנמדדה בארץ הרי שבשנת 2011 התהפכה המגמה ובינתיים יש לנו שנה גשומה וקרירה. מאוד חששנו מגל חום שיאיץ את הגידול של השריגים, מה שאינו רצוי מכיוון שאנו מעדיפים גידול איטי של השריגים המאפשר התפתחות טובה יותר של הענבים. יש לנו מזל שעדיין די קריר והגשם המאוחר ממלא את האדמה במים. כל הסימנים מראים שזו תהיה שנה טובה ליין ואני מקווה שזה יימשך כך", אמר שונפלד ועבר לדבר על בציר 2007, בציר הקצרין הנוכחי ועל מאפייני היינות שאנו עומדים לטעום.
"אנו בעיצומו של פסטיבל בציר 2007", אמר ויקטור שונפלד, והוסיף: "השקנו כבר לא מעט יינות מבציר זה, ביניהם יינות כרם יחיד. גיוון היינות מאותו בציר מאפשר הסתכלות מעניינת על איזור הגידול שלנו. זה כיף גדול לטעום יין מכרם יחיד ולהבין מה הזן המסוים מהמקום שבו נמצא הכרם מסוגל לתת לנו ואחר כך לראות מאפיינים אחרים מזן דומה או אחר מכרם במקום אחר. היום נרחיב את היריעה ונטעם את הקצרין שהוא לא חד זני ולא חד כרמי אלא יין מעורב שמשקף את כלל מאפייני איזור הגידול שלנו. כדי לעמוד על טיבו של הקצרין אנו נטעם אותו בפרספקטיבה ונשווה אותו מול שני יינות נוספים", אמר ויקטור שונפלד.
לפני כל משתתף הונחו שלוש כוסות יין מבלי שנמסרו פרטים מהם היינות ואיזה יין נמצא בכל כוס. הטעימה החלה כאשר המשתתפים מריחים וטועמים, על פי בקשתו של שונפלד, קודם כל את כוסות מס' 1 ומס' 2. מאוחר יותר נחשפה זהותם של יינות אלו: האחד הוא ירדן מרלו 2007 והשני ירדן קברנה סוביניון 2007, שניהם מהזנים המרכיבים את הקצרין 2007, שהיה בכוס מס' 3. שונפלד עמד על ההבדלים העיקריים בין המרלו והקברנה מאזור הגידול של רמת הגולן: למרלו של רמת הגולן יש אמנם, בדומה לקברנה, אופי של פירות שחורים ואדומים אבל מה שבעיקר מבדיל אותו מהקברנה זה ריחות וטעמים של עשבי תיבול כמו מרווה ואורגנו, "את זה לא תמצאו בקברנה סוביניון", אמר שונפלד.
יקבי רמת הגולן, קצרין אדום 2007
יש לזכור שלמרות שחלפו ארבע שנים משנת הבציר, הקצרין הוא יין צעיר לסוגו. היין בוקבק אמנם בינואר 2010, אבל 24 החודשים שבילה בחביות עץ מחייבים יישון נוסף, אם כי אפשר ליהנות מן היין כבר כיום בתנאי שפותחים אותו לפחות שעתיים לפני הלגימה, וזה מה שנעשה באירוע. הקצרין 2007 מורכב מ-91% קברנה סוביניון ו-9% מרלו (הרכב הקצרין הקודם 2004 היה די דומה: 94% ו- 6% בהתאמה – א.ה). הענבים מגיעים ממיטב הכרמים בגולן וכן מכרם נבחר בגליל, כרם רמות נפתלי. למרות שאנו רגילים לצבע 'טוב' ביינות שלנו ליין הזה יש צבע מדהים של אדום כהה עד שחור עם שולים בצבע דם. באף ריחות טובים ומתפרצים של שזיפים שחורים בשלים מעורבים בדובדבנים אדומים ריחניים על סף ההבשלה. כל זאת על רקע ניחוח מעודן של עץ, אדמה ועור. הפה פוגש ביין הממלא את החיך במרקם משיי וטעמים מרוכזים אך מאוזנים, הכל במידה נאותה ושום דבר לא בולט יותר מדי: המתיקות, החמיצות, הטאנינים – כולם משתלבים יפה זה בזה. הטעם השיורי ארוך, טעים וממושך וגורם לך לרצות עוד ועוד מן היין… מחירו הרשמי של היין בעת ההשקה הוא 380 ש'.
באירוע שולבו יינות נוספים של יקבי רמת הגולן. בעת ההתכנסות כובדנו במבעבע המצוין של היקב, הלא הוא הירדן בלאן דה בלאן 2005 שנלגם כליווי למשעשע חיך בדמות טרטר אינטיאס עם מלח גס ועגבניה סחוטה. הבלאן דה בלאן היה מצוין – יבש, בעל חומציות מרעננת והכיל בועות עדינות. בהמשך, בעת הארוחה לגמנו את השרדונה אודם 2009 שליווה מנת פתיח מצויינת של שרימפס קריסטל בחמאת וניל ואגוזי מקדמיה על מצע פולנטה. השרדונה אודם נמצא באמצע הדרך בין השרדונה העצי, הצהוב והחמאתי לבין השרדונה הפירותי והפריך ללא עץ וללא מלולקטית ואני אוהב אותו מאוד. השרדונה אודם התאים גם למנה הבאה, דג ים בחמאה אדומה. למנה העיקרית, נתח קצבים עם פירה חרדל קטיפתי, הוצעו לנו ירדן סירה 2005 מבקבוק מגנום וכמובן הקצרין 2007. לסיום קיבלנו כמובן את הירדן הייטס וויין מבציר 2008 שהיווה קינוח בפני עצמו, ומי שזקוק היה לקינוח של ממש יכול היה ליהנות יחד עם היין ממנת טירמיסו פסיפלורה עם פקאן מסוכר וקרם שוקולד לבן.
היה ענק. תודה למיקי שני, מנהלת מועדון הלקוחות, תודה למארגני האירוע, תודה לצוות המסעדה ותודה ליקבי רמת הגולן שעושים לנו יינות כל כך טובים.