02/04/2011
כתב וצילם: ישראל פרקר
יקב מרגלית חונך יינות חדשים מבציר 2009 . זהו הבציר ה21 של יקב מרגלית הנחשב לאחד מראשוני יקבי הבוטיק שהוקמו בעת החדשה בארץ. היינו אורחיהם של אנשי היקב, ד"ר יאיר מרגלית, בנו אסף מרגלית, רמי לבנה, ועודד שוהם, באירוע במסעדת מול ים, בו הוצגו לפנינו ארבעת היינות החדשיםיקב מרגלית הוא יקב משפחתי קטן שהוקם ב-1989. לבעלי היקב, יאיר מרגלית ובנו אסף היה יחס מועדף לזני בורדו הקלסיים קברנה-סוביניון, מרלו וקברנה-פרנק, ולכן היקב התמקד בייצור זנים מיינות יינות אלה עד כה. לפי דבריו של ד"ר מרגלית בעתיד הם יטעו עוד זני ענבים בכרמים שלהם וגם כאלה לייצור יינות לבנים.(חידוש ביקב הוותיק)
היקב מדורג בצמרת יקבי האיכות בארץ ובדרך כלל הוא פתוח לטעימות ולמכירות לחובבי היין רק בסופי השבוע הסמוכים לחג הפסח, מדי שנה. יתרת היין משווקת לחנויות ומסעדות בישראל, וחלק קטן גם נמכר לייצוא.
בשנים הראשונות היה היקב בכפר-בילו, סמוך לרחובות. ב- 1994 עבר היקב למיקומו הנוכחי, בפרדס הנמצא בדרומה של חדרה. היקף היצור של יקב מרגלית גדל מ- 1,000 בקבוקים ב- 1989 להיקף הנוכחי היציב שנים רבות של כ 20,000 בקבוקים.
ד"ר מרגלית שהנחה את האירוע וסיפר על היקב והיינות תוך כדי טעימתם הדגיש שהיקב נעשה בוגר יותר בגישה שלו כשהקו המוביל שלו הוא לעשות יינות פחות בומבסטיים, ויותר מעונבים, אלגנטיים, רגועים
שנת 2009 הייתה שנה בלתי משופעת בגשמים ולכן היבולים בכל הכרמים היו מצומצמים והיינות יותר מרוכזים.
את עיקר דבריו אני מביא בסרט הוידאו הבא שצילמתי באירוע הטעימה:
קברנה-סוביניון 2009 מכרם קדיתא הסמוך למירון, היה היין הראשון שנמזג לכוסות שלנו.
זהו השילוב המסורתי ביקב של הקברנה עם מעט מרלו כדי לרכך במעט את עוצמת היין.
קברנה סוביניון. 93%, מרלו 7%
היין בשל ומלא, עדין ומתון יחסית, שחור בצבעו, עם ריחות פירותיים. 14 אחוז אלכוהול.
199 ₪.
הקברנה פרנק 2009 יוצר מענבים שהגיעו מכרם בן 13 שנה בבנימינה.
זו השנה התשיעית שהיקב מייצר יין מזן זה. ביין יש 5% קברנה סוביניון שנותנים לו שלד.
היין רך ונעים ומסתבר שבאירופה מאוד אוהבים אותו ומתעניינים בו. היבולים בכרם היו קטנים מאוד יחסית לשנים הקודמות. ביין 14 אחוז אלכוהול.
199 ש"ח
אניגמה 2009 מכרם קדיתא וכרם בנימינה
יין מאוד ייחודי ליקב שהינו ממסך של כל זני היקב . זהו יין רוחבי בסגנון בורדו מענבי קברנה סוביניון – 60%, מרלו – 22%, וקברנה פרנק – 18%.
זו השנה שביעית ליין זה ביקב והוא מורכב מזני בורדו הקלסיים. היין רב טעמי, עגול וצעיר שנכונו לו עוד הרבה שנים טובות.
אנגימה הוא שמה של מכונת הצפנה ממלחמת העולם השנייה, לה מייחסים חלק גדול מניצחון בעלות הברית על גרמניה.
אניגמה היא חידה, משהו לא פתור בשפה היוונית, ומרגלית החליט לקרוא ליין הדגל של יקב מרגלית בשם זה.
יין ה"אניגמה" שהוא עירוב שלשת הזנים שנעשה לפני היישון בחביות, כך שהחיבור בין הזנים התרחש לאורך זמן ארוך יותר לקבלת ההרמוניה בין הזנים. לקראת הביקבוק נעשה תיקון זעיר ביחס בין הזנים. סמוך ואחרי מועד הביקבוק, ניתן לשתות את היין וליהנות ממנו למרות צעירותו. עם זאת היין נועד להתיישן ולפתח טעמים מורכבים שנים רבות מאד.
225-235 ש"ח
קברנה-סוביניון 2009 Special Reserve
ביין זה שולבו קברנה-סוביניון 83% ופטיט-סירה (דוריף) 17%, שנתנו יחד יין מרוכז ושחור בצבעו, העתיד לפתח טעמים מורכבים ולהשתמר שנים רבות. לטעמי, זה היה היין הטוב ביותר שטעמנו באותו יום.
ד"ר מרגלית מסביר שרוב כרמי הפטיט סירה הותיקים נעקרו בשנות ה90 כשהם התחילו להשתמש בזן זה לעשיית הספיישל רזרב שלהם. מכרם אחד שנמצא ליד מושב קדרון ( גדרה) הם לקחו מספר ייחורים שנשתלו בסלעים (אין שם אדמה) שבכרם קדיתא בחלקת כרם קטנה. מענבי כרם זה יוצר היין המשמש לממסך. בגלל עוצמתו המופרזת אי אפשר להשתמש בו כיין זני. הכרם בקדיתא לא מושקה ולא מדושן מלאכותית.
275-299 ש"ח
הכרמים של יקב מרגלית
בבעלותו של היקב שני כרמים: האחד בגליל, בבקעה קטנה במרומי ההר, בקרבת מירון ליד הישוב הקדום קדיתא, בגובה של 800 מטר מעל פני הים. האקלים בחורף קר ושלג מכסה את הכרם בשנים קרות מאד. בקיץ חמים ביום וקריר לעת שקיעה ובלילה. אדמת הכרם וולקנית, שריד לפעילות גיאולוגית עתיקת יומין בסביבה. השילוב של האקלים הקריר ואדמת הבזלת נותנים ליין את ייחודו הפירותי ואיכותו. הזנים שמגדלים בכרם הם קברנה-סוביניון, מרלו, וגם כמות זעירה של פטיט-סירה. צפיפות הנטיעה בינונית, כלומר מרווח השורות בכרם הוא 2.8 מטר, והמרחק בין הגפנים הוא 1.2 מטר (כ- 330 גפנים בדונם).
הכרם השני נמצא בבנימינה באזור החוף בו האקלים חמים ביום וממוזג בלילה. הקרקע חולית-חימר (חמרה בשפת המקום או טרה-רוסה בשפה המקצועית). בכרם נטוע זן הקברנה-פרנק בצפיפות גדולה יותר של קרוב כ – 400 גפנים בדונם.
היקב רכש לאחרונה שטח נוסף של כ20 דונם בקרבת זכרון יעקב בו יטעו זנים נוספים כמו מורבדר, גראנש סירה, ואולי גם זנים לבנים.
כרמי יקב מרגלית אינם מושקים והענבים מבשילים בהם ללא סימני מצוקה עד הבציר, במועד המתאים. הדבר אפשרי לאחר כמה שנים של הסתגלות הגפן להפחתה הדרגתית של ההשקיה, עד לעצירתה לחלוטין. בתהליך זה, הגפן מעמיקה שורשים בחיפוש מים, עד לעומק בו ימצאו מים גם ללא השקיה. באופן זה גם לא נדרש דישון כימי ההכרחי בשיטת ההשקיה המקובלת. מעת לעת (פעם בכמה שנים) מדשנים את הקרקע בדשן אורגני לפני החורף כך שיחדור לקרקע עם מי הגשם. התוצאה של הטיפול בכרם באופן זה, מניב ענבים קטנים ומרוכזים ומקטין גם את הצורך בטיפולי הדברה כנגד מחלות הכרם. הבציר ידני בארגזים קטנים בחודש אוגוסט (קברנה-פרנק) ומחצית שנייה של ספטמבר עד אוקטובר (מרלו וקברנה-סוביניון).
ייצור היין ביקב מרגלית
תהליך ייצור היין מתחיל עם מכונת ההפרדה (גרגרים מהשדרות) ומעיכה של הענבים לקבלת תירוש (מיץ, קליפות וגרעינים). התירוש מועבר למיכל פלדת אל-חלד לתסיסה ומיצוי הקליפות, תהליך האורך כשבועיים. בהפרדת היין הטרי מהקליפות משתמשים ביין הניגר בלבד. אחרי מספר שפיות לניקוי היין בשקיעה טבעית, היין עובר לחביות עץ אלון צרפתיות (95%) ומעט אמריקאיות. היין מתיישן בהן כשנה עד המועד בו היין השלים את תהליך היישון בחבית. בשלב זה נעשה העירוב הסופי של היינות הזניים.
האנשים ביקב מרגלית
ד"ר יאיר מרגלית – חוקר לשעבר בתחום הכימיה הפיסיקלית שהמיר את עיסוקו לגידול ענבים וייצור יין. ממשיך לשמור על הקשר האקדמי בהוראה של הכימיה והטכנולוגיה של יין בטכניון בחיפה, ובריכוז והוראה של החוג ללימודי יין במכללת תל-חי. כתב ספרי לימוד המשמשים בלימודי היין וביקבים ברחבי העולם.
הספרים:
Small Winery Operation (1990)
Concepts in Wine Chemistry (1997)
Concepts in Wine Technology (2004)
אסף מרגלית – התחיל בייצור יין עוד בילדותו ביחד עם אביו בחצר הבית, ונפל בשבי קסמי עולם היין. למד בפקולטה לחקלאות ברחובות ונסע לעבוד בקליפורניה ביקב בינוני בגודלו על מנת ללמוד את רזי הייצור של היינות השונים. לאחר מכן ביקר ביותר ממאה יקבים, ביקורי יינן, בעמקי נאפה וסונומה הקליפורניים הידועים כמובילי ה"עולם החדש" בתעשיית היין. בביקורים אלו למד את הגישות השונות בייצור יין לפי התפיסה הקליפורנית. לבסוף חזר לארץ ועם הזמן הפך ליינן של יקב מרגלית. הוא מלמד בקורס ייצור-יין במכללת תל-חי.
רמי ליבנה – מומחה דפוס לשעבר שעשה גם הוא הסבה לעולם היין על כל היבטיו, בייצור ובהדרכה. יחד עם אסף עוסק רמי בייצור יינות מרגלית החל בעבודת הכרם וכלה בביקבוק ובמכירה. רמי מעביר קורסי טעימת יינות לציבור חובבי היין, וגם את קורס הטעימה המורחב לסטודנטים במכללת תל-חי.
לחיים, לחיי יינות ישראל !!