מאת: אבי הלוי
המתבונן בגרף המכירות של ענף היין בארץ ותהא זו חנות קטנה או יקב גדול, יבחין באופן לגמרי לא מפתיע, שמכירות היין קופצות באופן משמעותי בראש השנה ובפסח, והגרף נראה כמו גמל בעל דבשת כפולה. בכתבה זו ננסה לברר את הסיבות לקפיצות האלו מכיוון שלכאורה, ליל הסדר וארבע הכוסות לבדם או ארוחת חג ראש השנה, לא היו אמורים לגרום לקפיצה כה משמעותית במכירת יין. כאשר באנו לבדוק את הנושא מצאנו כמה וכמה גורמים חלקם עומדים בפני עצמם וחלקם קשורים זה בזה והרי הם מפורטים לפניכם.
הצריכה הפרטית המסורתית
ביהדות צורכים יין לצורך מה שקרוי 'הפולחן הדתי'. בדרך כלל מדובר בקידוש של ערב שבת או ערב החג, אך יין נצרך גם בהבדלה במוצאי שבת, בחופות וקידושין, בברית המילה ואולי עוד כמה טכסים דתיים שאיני מכיר או איני זוכר כרגע. בדרך כלל מדובר ביין האדום מתוק שאנו זוכרים משחר ילדותנו. אלא, כך מסתבר, לא בכל בית נהגו ונוהגים לקדש ביין אדום מתוק. יש בתים דתיים רבים, בעיקר כאלו שמוצאם מארצות שבהן תרבות צריכת היין היא יום יומית, שבהם משתמשים לאותן מטרות ה'פולחן הדתי' ביין יבש ולאו דווקא אדום. העיקר שהיין נעשה מענבים, כי זה מה שמתחייב על פי ההלכה. יש להניח שבחגים השימוש ביין מעלה את ממוצע הצריכה מעצם תוספת החג: יש עוד קידוש, יש עוד סעודות חגיגיות וצריך יותר יין.
צריכה מוסדית
בתי מלון, בתי הארחה, צה"ל, קיבוצים, ולהבדיל בתי חולים ובתי אבות – כל מי שמאכיל ומשקה את עמך ישראל ואת התיירות המגיעה לכאן בחגים צריך יותר יין. למרות שהחג הא אירוע שבו המשפחות מתכנסות ביניהן לבין עצמן, יש גם מסעדות ובתי מלון שמכריזים על דילים אטרקטיביים של ארוחת החג ואז ממלאים את המסעדה וצריכים להיות ערוכים גם עם יין.
שי לחג
מעבידים וועדי עובדים. יש האומרים שזהו הגורם המשמעותי ביותר לקפיצה הדו דבשתית הזו. איך שהוא השתרש במשך השנים המנהג שמקום העבודה ו/או ועד העובדים מעניקים לעובד מתנה בשני החגים האלו ראש השנה ופסח. זה יכול להיות מתנות גדולות ויקרות יחסית כמו מיקרו גל או טלביזיה, זה יכול להיות סט סירים או מיקסר וזה יכול גם להסתכם סתם במשהו כדי לצאת ידי חובה כמו תלושי קניה וכד'. מה שהכי קל ונוח זה לתת יין. מעבידים קטנים רבים פונים לחנות היין שאתה הם בקשר ומבקשים חבילות שי המתבססות רק או גם על בקבוקי יין. אחרי המעבידים הגדולים מחזרים גדולי היקבים ומפיצי היין. ככלות הכול מי שסוגר עסקה עם גוף כמו תע"ש או התעשייה האווירית, למשל, מוכר במכה אחת אלפי בקבוקי יין.
מארחים ומתארחים
מארחים חברים או את המשפחה בחג? צריך להגיש יין, בדרך כלל יין טוב ושונה מתמיד. כולנו מכירים את התופעה: כאשר שותים יין לבד, או בחוג המשפחה המצומצמת מסתפקים ביין נמוך יותר או ממה שיש בבית. כאשר מארחים רוצים להעלות את הרמה כדי שלא לבייש את 'הפירמה'. כאשר מתארחים, זה נעשה עוד יותר חשוב, רוצים לכבד את המארחים ביין טוב ולהצטייר גם כמי שהשקיע ולכן גם מעדיפים לקנות את היין בחנות ולהביאו ארוז באריזה המקורית, שיראו שהשקענו… אותו הדבר אם אנחנו המארחים ודאגת היין עלינו.
סיבה למסיבה
אצל חובבי יין ורבים אחרים השאלה עם מי יושבים לארוחת החג או לליל הסדר היא שאלה יחסית משנית. יותר חשוב מה אוכלים ואיזה יין שותים. חלק מהכיף של חובב יין זו ההתלבטות, מעין תחליף וירטואלי לירידה למרתף היינות ופשפוש בין הבקבוקים. מנצלים את ארוחת החג כדי לפתוח בקבוק יין טוב, מיוחד ושונה מהרגיל.
גם מי שלא קונה, קונה
הכוונה במשפט הסתום הזה, לכאורה, שמי שיש לו מספיק יין בבית ולכאורה לא צריך לקנות יין לחג יקנה אחרי החג. מנסיון אישי אני יכול לספר שאחרי כל חג נשארים לי כמה חורים במקרר היין שמיד אחרי החג אני רץ למלא אותם. אני לא יודע איך קניות אלו נכנסות לסטטיסטיקה אבל בעקיפין, במהות, אלו קניות לחג בהיותן משלימות את הצריכה בחג מהמלאי הביתי.
ניצול מבצעי ההוזלה והצטיידות לעתיד
יש כאלו שמצליחים לרכז את קניות היין שלהם ולבצע קניות אלו במבצעי הוזלה למיניהם. יש מבצעים כאלו כמה פעמים בשנה והבולטים שבהם הם מבצעי החג. צרכני יין אמיתיים, כאלו ששותים יין כמעט מדי יום, לא יכולים להרשות לעצמם בדרך כלל יינות יקרים ביום יום והם רוכשים יינות במחירים דו ספרתיים הנמוכים, לעיתים בהרבה, מ- 50 ₪. יינות כאלו נמכרים במבצעי הוזלות לחגים במחירים הנמוכים לעיתים עד 20% ממחירם הרגיל.
כך גם אצל הגויים
ברור שאנו לא המצאנו את זה. מי שחשוף לפרסום באינטרנט נתקל במבצעי מכירות יין כאלו כמה פעמים בשנה: לפני כריסמס, לפני יום האב, יום ולנטיין וכד'. סיפור אישי קצר: באחת מנסיעותיי לחו"ל בענייני עבודה באיזה חודש יוני שהוא, נכנסתי לחנות באחד הקניונים וקניתי לי שני זוגות מכנסי 'דוקרס'. כמה ימים מאוחר יותר נכנסתי לאותה חנות לקנות זוג נוסף והנה אני רואה שהמחיר ירד מ- 36 ל- 24 דולר למכנס לכבוד 'יום האב'. כמו כל ישראלי טוב קיטרתי לאחת המוכרות והנה עצה: "תחזיר, תזדכה ותקנה מחדש" אמרה הנערה. כך נעשה, החזרתי שני זוגות ובכסף הזיכוי קניתי שלושה… מסקנה: לא בטוח שאפשר להחזיר יין אבל כדאי להתעדכן לגבי מועדי החגים של הגויים ולכוון את קניות היין בחו"ל למבצעים שלהם, רלוונטי כמובן למי שנוסע או שיש לו בן משפחה שמרבה בנסיעות.
לא רק יין
אין ספק שבערבי חגים יש תנועת קניות ערה גם בענפי מסחר אחרים. הגאות החצי שנתית הזו פוקדת גם את ענף המזון בכללותו (לאו דווקא יין), הריהוט, הביגוד, חומרי הניקוי (בעיקר בפסח) ומתנות (מוצרי עור, בשמים, אביזרים שונים וכד'). למרות זאת נראה שההפרש בין קו המכירות הרגיל לשיאי החגים גדול במיוחד בענף היין.
לחיים ! לחיי יינות ישראל !